χαχα πάλι με πάς αλλού. οκ αλλάζω την ψήφο μου απο uspower se europower γιατι η Ευρώπη έχει Maiden και Priest :lol:
Χαχ, καλό ήταν αυτό
Πέρα απ’ την πλάκα όμως, το καταλαβαίνεις κι από μόνος σου ότι έχει διαφορά, εγώ δε νομίζω να ισοπεδώνω γενικά. Δηλαδή δεν παίζουν ρόλο και παράγοντες όπως χρονική/αισθητική συνάφεια κτλ.;
Δέν λέω οτι ισοπεδώνεις κάτι προς θεού. Απλά για τις συγκεκριμένες μπάντες που μιλάμε λέω οτι η τάδε ταμπέλα δέν προσδιορίζει απόλυτα την μουσική τους. Το ίδιο θα σου έλεγα αν μου έλεγες οτι οι Metal Church είναι ο οριμός του Thrash, έχουν στοιχεία αλλά δεν τους λές.
just for the record, η ενσταση μου δεν ηταν οτι οι metal church δεν κολλανε στο US power, ηταν οτι και οι running wild κολλανε στο Eu power. τυχαιες μπαντες ετσι! κατα τα αλλα συμφωνω οτι η γραμμη ειναι πολυ λεπτη σε μερικες περιπτωσεις… η μονη ενσταση μου μαλλον ειναι στον ορισμο του europower…
αναφερθηκα σε λεπτο διαχωρισμο γιατι το θρεντ κανει λογο για power metal αμερικανικης και ευρωπαικης σχολης. αναφερεται σε παρακλαδια ενος παρακλαδιου δηλαδη. κανει λεπτο διαχωρισμο. αν με ρωτησεις τι μουσικη ακουω 8α σου πω heavy metal και θα εννοω απο δισκους [μια που ασχολουμαι κυριως με δισκους και οχι με μπαντες] του dio μεχρι δισκους των fleurety. heavy metal το ενα heavy metal και ταλλο. και βασικα αν δεν σε ξερω καν θα σου πως ακουω μουσικες που μπερδευουν διαδορα πραγματα, αλλα σχεδον παντα εχουν μελωδια ακομη και αν εχουν ακραιο περιτυλιγμα. κοινως δε θα χρησιμοποιησω προκατ ταμπελα, αλλα ηχητικη περιγραφη. λεπτους διαχωρισμους θα κανω αν μιλαω με καποιον εξασκημενο σε εναν συγκεκριμενο ηχο που ζηταει διευκρινίσεις, τον ενδιαφερουν οι λεπτες αποχρωσεις κλπ.
Επειδη οπως ειπε και ο somn οι μπαντες δεν ειναι acdc, οταν εχετε ενσταση για το αν μια μπαντα ανηκει στο heavy metal ή στο power metal, η απαντηση ειναι αναλογως τον δισκο (που και παλι θα υπαρξουν διαφωνιες αναλογα με την ποικιλομορφια του), οποτε η τελεια απαντηση ειναι αναλογως τα τραγουδια.
Ο καθε καλλιτεχνης δεν θελει να γραφει συνεχεια στο ιδιο μοτιβο, αλλου θα ακολουθησει κλασσικες heavy φορμες, αλλου power/speed δομες, αλλου θα χωσει progressive κολπα κ.ο.κ.
να πω και εγώ την ταπεινή γνώμη μου. Χωρίς πολύ ανάλυση, πιστεύω ότι αυτό που ουσιαστικά ξεχωρίζει το us power από το ευρωπαικό και το κάνει πιο ενδιαφέρον είναι ότι την βάση του αποτελούν μπάντες όπως οι Metal Church και οι Armored Saint η πχ οι παλιοί Fates Warning. Το διακρίνει μια πολύ μεγαλύτερη γκάμα επιρροών και συναισθημάτων. Δεν οριοθετείτε στενά. Στο σωστό us power group θα βρεις πάντα doomiζουσες συνθέσεις, ατμοσφαιρικές μπαλάντες, έπη, αλλά και δυναμικές thrash κομματάρες. Τώρα αν λέγεται power ή heavy λαική κατανάλωση μου κάνει.
Red Viper, σε αυτη την προταση σου
Το διακρίνει μια πολύ μεγαλύτερη γκάμα επιρροών και συναισθημάτων.
ερχεται ως απαντηση η παρακατω αντιθετη αποψη :
χαχαχα το ξέρω. Νομίζω σχετικά είναι όλα μωρε ως ένα βαθμό. Για μένα που μπορεί να μαι εμπαθής πχ πλέον, είτε ακούω Gamma ray, είτε Rhapsody, είτε πχ Falconer (για το φολκ, που τους λατρεύω κιόλας), το ίδιο feeling μου βγάζουν. Ως επι το πλείστω γρήγορες, ευδιάθετες συνθέσεις :p. Λίγες μπάντες για μένα ξεφεύγουν ουσιαστικά από αυτό το μοτίβο. Κάτι Heavens gate, Rage και φυσικά οι αμερικανοeuropowerades του στυλ Hollow, Paralysis, Morgana Lefay κτλ :p. Νομίζω ο καθένας το χει στο μυαλό του όπως το χει φανταστεί. Κουβέντα να γίνεται
9 ψηφοι το Γιουροπαουερ ε. Σα πολλες [COLOR=“Magenta”]κυριες[/COLOR] να μαζευτηκαν. ;p
Αλλα επειδη εχουμε και ανθρωπους χωρις χιουμορ, ο ορος Γιουροπαουερ ειναι περιεργος, οπως και το τι θεωρει ο καθενας στο νου του ως Ευρωπαικο power. Και οι Helloween των δυο πρωτων Ευρωπαικο power ειναι π.χ. αν και στα ορια του speed metal (οχι οτι δε μ αρεσουν τα μετεπειτα, ασχετως αν πλεον δεν μπορω να τα ακουω για πολυ). Και ποικιλομορφια εχει και απ’ ολα στο βαθμο που τα εχει και το Αμερικανικο, αν βαλουμε μεσα τα prog power π.χ. καλλιστα θα μπορουσε να προσθεσει κανεις τα Γερμανοτευκτονικα με την ιδια ακριβως λογικη. Απλα το δευτερο ειναι πιο ατσαλινο και γι’ αυτο το προτιμα συγκεκριμενη μεριδα.
Βιτριολ, σε παρακαλώ, έχουμε και ταβάνι πάνω απ’ το κεφάλι μας…θα σου απαντήσω όπως ακριβώς σου απάντησε και ο martian, μην μιλάς άμα δεν ξέρεις…τράβα στο thread του US power, καθώς και στο heavy-power-epic κυκλοφορίες, ΑΚΟΥ, ΛΙΩΣΕ, και σε κάνα χρόνο ξαναπόσταρε σ’ αυτό εδώ το thread και κάνε μια a/b σύγκριση των γραφομένων σου τώρα και τότε…φιλικά πάντα, αλλά έχουμε και ιστορικό καρδιοπαθειών στην οικογένεια…
[SPOILER]ΓΑΜΩ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ ΑΝΑΘΕΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΜΠΑΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟ POWER…ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ 'RYCHE[/SPOILER]
On-topic: από το avatar μου και μόνο…US δαγκωτό, αν και γουστάρω πολύ και αρκετές ευρωπαϊκές μπάντες από το “εκτιμώ-σέβομαι” μέχρι το “έχω λιώσει σχεδόν ό,τι έχουν βγάλει” (πχ Blind Guardian). Πάντως ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ, η σαβούρα που υπάρχει στο euro-power είναι εκατοντάδες χιλιάδες φορές περισσότερη από την αντίστοιχη του αμερικάνικου.
edit
Αυτό που είπα στη Vitriol ισχύει και δι εσέ. Είναι ΑΤΟΠΟΝ, ένα ΕΙΔΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ όπως το US Power να συγκρίνεται με ενα ΚΙΝΗΜΑ όπως το NWOBHM. Δεν υπάρχει είδος NWOBHM απλά έτσι ορίζουμε τις μπάντες που έπαιξαν HEAVY METAL στην ΑΓΓΛΙΑ το διάστημα 1979-1982 βαριά βαριά '83.
Ποσα και ποια ειναι τα συγκροτηματα που μπορεις να ονομασεις ως σαβουρα ?? Σε προκαλω.
Γιατι η συγκριση στο οτιδηποτε γινεται μεταξυ των καλυτερων του και οχι των χειροτερων δειγματων.
Παντως θα ειχε αξια να εκανα δυο λιστες εκατερωθεν με μπαντες για να ξερουμε τι και ποιους συγκρινουμε τοση ωρα (μιας που ανοιξε και η κουβεντα με το τι ειναι και τι δεν ειναι παουερ και στις δυο μεριες) !
Μα τι λεω, αφου τις ποσταρα τις λιστες στη σελιδα 12.
E τοτε κοιταξτε τις ( 2 για Ευρωπη και 2 για Αμερικη) πριν αποφασισετε τι προτιματε. :!:
Γι αυτο υπαρχουν οι οροι Prog/Power και Teutonic Power. Ειναι παρακλαδια, δεν αποτελουν τον κορμο της σκηνης. Τους Rage αν και παιζουν γρηγορα δεν μπορω να τους θεωρησω power, τευκτονικο χεβυ με θρας στοιχεια λες αυτο το πραγμα, μπολιαζουν πολυ σε σημειο που χανεται η ταυτοτητα του “Ευρωπαικου”. Οπως επισης κατι Αμερικανικες μπαντες τυπου Catharsis επισης δεν μπορω να τις θεωρησω μερος του US Power. Progιζουν σε βαθμο που χανουν το ατσαλινο στοιχειο.
Ρε Ανγκμαρ, σοβαρος ακροατης εισαι, προφανως το teutonic power [U]ειναι[/U] ο κορμος και ο ορισμος της σκηνης.
Θα τρελαθω δηλαδη με αυτα που διαβαζω εδω μεσα… Αν καποιος οριζεται ως POWER METAL αυτος ο τιτλος δινεται στον ηχο των Rage και οχι των Freedom Call, οπως αναλογα δινεται στους Helstar και οχι στους λυρικους prog αμερικανους.
Τα αυτονοητα θα εξηγουμε τωρα ??
Οτι ειναι μεγαλυτερη ειναι,αλλα και ενα 60% των US ομπσκιουριλων για πεταμα ειναι,απλα ο ηχος ειναι πιο ‘‘αποδεκτος’’.Και οταν μιλας για 2 σκηνες και τα συναισθηματα που σου προκαλουν(γιατι η ουσια αυτη ειναι) και δε το πας ακαδημαικα,θα συγκρινεις τα χαι,οχι τα λοου.
Ο ορος “Ευρωπαικο” power (ακα europower) εγκαθιδρυθηκε απο μπαντες τυπου Stratovarius. Τους Grave Digger ας πουμε τους λες power metal; Με ποια λογικη;
Επειδή δεν έχω άπειρο χρόνο για name-dropping, και δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις euro-power μπάντες που δεν μου άρεσαν ώστε να συγκρατήσω ονόματα θα σου πω: όλα τα στρουμφο-groups πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, που αντιγράφουν Stratovarius & Helloween, καθώς και όλο το νέο trend που ουσιαστικά ξεπήδησε απο το ευρωπαϊκό power με τις female fronted ειδικά και symphonic γενικά μπάντες. Ουσιαστικά δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφεία των συγκροτημάτων που εμφανίστηκαν και κατά καιρούς εμφανίζονται απο το μεγάλο μπαμ του ευρωπαϊκού power στα mid-late 90s και έπειτα.
Από μεγάλα ονόματα που μου έρχονται τώρα, σκέψου τους Edguy (πλην των 3-4 πρώτων δίσκων) & Dragonforce καθώς και τους sound alikes τους.
Α, και διαφωνώ με την προσπάθεια σου να ορίσεις το power με βάση την ντε και καλα ταχύτητα-τεχνική κλπ…θα υπάρχουν πάντα πολλά αντιπαραδείγματα και αντεπιχειρήματα.
Επίσης, είτε το λέτε heavy, είτε power είτε ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΘΕΛΕΤΕ, το αμερικάνικο metal των 80s-early 90s σας διακορεύει δημοσίως και ας λέει η Βιτριολ ό,τι θέλει.
Aν οι JAG PANZER είναι US Power η κουβέντα σταματάει εδώ…
Oh really? Δεν ξεκίνησα να ακούω μουσική χτες φίλος. Και μπορεί να μην είναι είδος, αλλά είναι ένας ακόμα προσδιορισμός. Άλλωστε, η αμερικανική πάουερ -η οποία, όπως τόνισα, αγνοούσα ότι λέγεται έτσι- φαίνεται, αν δε συμπίπτει, έστω να συνεχίζει μετά το so called NWOBHM, οπότε δεν μπορεί και να μην επηρεάζεται από το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ κίνημα της heavy metal μουσικής.
edit
Τουλάχιστον συμφωνούμε σε αυτό.
Γιαυτο σε προκαλεσα να μου πεις ονοματα ρε ! Γιατι ημουν σιγουρος οτι θα εδινες αυτη ακριβως την γενικολογη απαντηση και πιστευω οτι στην πραγματικοτητα εχεις ελαχιστα τετοια κατα νου, αρα το επιχειρημα σου ειναι βασικα ατοπο, μιας και μερικα ανυπαρκτα γκρουπς δεν μπορουν να χαρακτηρισουν ενα ολοκληρο ειδος που εκπροσωπειται κυριως απο αλλους.
Στο να περιγραφεις ‘‘καποια συγκροτηματα που ξεπηδησαν τοτε’’ κανεις μια τρυπα στο νερο και αποδεικνυεις αυτο ακριβως, οτι ετσι εχει επικρατησει στο μυαλο των περισσοτερων, αλλα στην ουσια δεν ξερουν για τι μιλανε επι της ουσιας.
( οι Edguy επαψαν να παιζουν power μετα τα 4 πρωτα, επομενως αυτοακυρωνεσαι )