To NWOBHM ειναι αλλη φαση, βασικος λογος που θεωρηθηκε ως “κινημα” παροτι δεν φερει ιδεολογικα πλαισια οπως το punk ή το δευτερο κυμα του black metal ειναι η αφετηρια του απο τις φτωχες γειτονιες της Αγγλιας, λογος βασικος για τον οποιο και επηρρεαστηκε απο τον ηχο του punk αναφορικα με τη βρωμικη χεβυ ροκια του ηχου του, και τουμπαλιν καθοτι πανκ μπαντες σκληρυναν τον ηχο τους αντιστοιχα. Περισσοτερο το λες συνδεδεμενο με το πανκ παρα με κατι αλλο, χωρις να αποτελει παρακλαδι ασφαλως.
Με την ιδια λογικη τοτε ολες οι heavy metal μπαντες ειναι power metal;
Λεμε οτι αυτοι ειναι το κλασσικο και παραδοσιακο power metal.
Oλα τα αλλα που εσυ ονομαζεις ως ‘‘europower’’ ειναι ‘‘μελωδικο’’ ή ‘‘νεοκλασσικο’’ power και δεν αποτελουν τη βαση του ορου power ουτε φυσικα το οριοθετουν.
Στο τελος η μονη λυση θα ειναι να παιρνουμε ενα-ενα καθε τραγουδι των Grave Digger ξεχωριστα και να λεμε αν ειναι χεβι ή παουερ. Που στην πραγματικοτητα μονο τοτε θα συννενοηθουμε.
…Επειδη οι Accept ειναι κατα βαση πιο mid-tempo απο Running Wild και Rage. Χοντρικη απαντηση, αλλα καταλαβαινεις τι λεω.
Οι κακοι κλωνοι των Helloween ειναι τζιζ αλλα των Ryche κομπλε ας πουμε;Ενα αυτο,δευτερον τα female fronted symphonic περα απο το οτι δεν εχουν καμια σχεση με power,σπανια καν ταγκαρονται ως τετοιες,οποτε ειναι ψιλοαυθαιρετο αυτο που λες και το οτι τις βαζεις στη συγκριση.Και τελος,οι Edguy μετα το Theater αλλαξαν ηχο;Τι χαλασε;Mandrake και Hellfire ειναι πολι πιο κατσι(γιατι thats all about Edguy)και απο Savage Poetry και απο Kingdom.Εμενα απο τον τροπο μου γραφεις μου φαινεται οτι δεν εχει ασχοληθει γενικοτερα και τοσο με Ευρωπη,οχι μονο με τις μπαντες που δε σου αρεσουν.
φίλε εγώ δεν λέω την γνώμη μου…λέω τι ισχύει…και αυτό που ισχύει είναι οτι: ο όρος euro Power Metal δόθηκε για τον ήχο των keeper… και όσους τον ακολούθησαν. Το 84 που κυκλοφορούσαν albums οι Grave Digger, oi Running Wild και λίγο μετά οι Rage δεν υπήρχε ο όρος…ηταν HEAVY METAL (ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ)
Αυτο που αναφερεις σε θεμα ταχυτητας οριοθετηθηκε ως speed και οχι ως power metal. To οποιο περιλαμβανει ΚΑΙ το power metal. Για μενα η κιθαριστικη δουλεια των Rage, οι επιπλεον επιρροες και το γενικοτερο feeling τους διαχωριζει παρα πολυ. Οπως και τους Running Wild κλπ.
μια γενικη παρατηρηση οσον αφορα στην ποιοτητα. απο τη στιγμη που καποιος εχει προτιμηση σε συγκεκριμενη φορμα [εγω π.χ. απο την αρχη ειχα σαφη προτιμηση προς το αμερικανικο μεταλ], δεν μπορει να κρινει, ειδικα σε μεγαλο αριθμητικο ευρος, δυο σκηνες με τα ιδια κριτηρια γιατι απλως ειναι αφυσικο, απο μονο του το αυτι ξεγελαει την κριση. καποιου που του καθεται καλυτερα το ξυριστικο ριφφ και η τιμ μπαρτον αισθητικης κουναβισια μελωδια απο την διπλομποτια και τα κιτς πληκτρα, πριν καν αρχισει ο αγωνας εχει δωσει το προβαδισμα στους αμερικανους. χωρις να το θελει, αυτοματισμος τους αυτιου ειναι! θα κουραστει χωρις τυψεις απο απελευθερωμενους ευρωπαιους που ξεχασαν να φερουν τις κιθαρες στο στουντιο ενω οταν πεσει πανω σε μετριους αντιγραφεις του warning θα το σκεφτει δυο φορες γιατι αυτο το ριφφ στο τριτο τραγουδι γαμαει και ο τραγουδιστης παιζει να ειχε τον ιδιο δασκαλο με τον τεητ και τον μιντναητ. αλλα η ουσια ειναι πως και τα δυο ειναι μετριες αντιγραφες [η και σκατα], απλως εγω εχω μεγαλυτεη ανοχη για σκατα που κοβουν λιγο σαν ξυραφι. και ολη αυτη η μεροληψια συσσωρευεται καθως βλεπεις χελοουην κλωνους [η θηατερ π.χ.] και κουραζεσαι ΧΩΡΙΣ καν να τους ακουσεις. απλως και μονο στην ιδεα. ε, δεν ειναι τιποτα, μετα απο πεντε εξι επτα χρονια θα κουραζουν πιθανοτα και η κουηνσραηκ κλωνοι [η και οι απλως καλες παραλλαγες], ισως και περισσοτερο.
Σοβαρά τώρα, ναι, συμφωνώ ότι τα γαμάτα άλμπουμ από τις άγνωστες μπάντες του US power είναι 30-40 δίσκοι και από 'κει και πέρα αρχίζει η λούπα της αντιγραφής των γνωστών δηλ Jag Panzer, Vicious Rumors, 'Ryche, Arch-fronted Fates, Sanctuary κλπ, άλλες φορές με ωραία αποτελέσματα (αλλά με ένα “ναι μεν, αλλά” να πλανάται) άλλες φορές με σουβέρ.
Night*Sky, σου είπα ότι ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ με τις μπάντες ώστε να 'χω συγκρατήσει και ονόματα. Ίσως και μαλακία μου γιατί μπορεί να αποδειχτούν καλές μπάντες εν τέλει αλλά μέχρι τώρα, με όσα άκουσα (τυχαία τις πιο πολλές φορές) μου φάνηκαν σαβούρα και αυτό ήταν. Κάτι Sonata Arctica, κάτι Symfonia, κάτι Rhapsody (επίσης πρόσφατους) κάτι Dragonforce, κατι τέτοιους γενικά έχε στο μυαλό σου. Και σου ξαναλέω, γουστάρω πολύ ευρωπαϊκό power αλλά καμία σχέση με το keyboard driven στρουμφοχωριό.
Εκει ηθελα να αναφερθω καποια στιγμη, οτι αρχικα υπηρξε το speed που αναλογως το που επικεντρωθηκε εξελιχθηκε σε power ή thrash.
Επισης, το βριζω-το βριζω το metal hammer, αλλα σε ενα αφιερωμα για ολα τα ειδη του metal που τα περιεγραφε και ανεφερε τους κυριους εκπροσωπους τους, τα ειχε θεσει παρα πολυ σωστα :
Eιχε μια κατηγορια ως ‘‘Power Metal’’ και ανεφερε τις μπαντες που λεω και εγω και απο τις δυο πλευρες του Ατλαντικου (ναι ως power metal της Ευρωπης ειχε τους Rage, Running Wild, Heavens Gate, Gamma Ray, Mystic Prophecy) και μια αλλη κατηγορια ως ‘‘EuroPower’’ για να περιγραψει τους μελωδικους-συμφωνικους-νεοκλασσικους σε στυλ helloween και stratovarius.
Kαι νομιζω οτι αυτη ηταν η πιο σωστη και ακριβης περιγραφη του πως οριζεται αυτο το ειδος μουσικης.
Δεν ειναι θεμα εξελιξης, παρα τεχνικο χαρακτηριστικο. Ουτε ειδος, ουτε υποειδος το λες ακριβως, οποτε δεν μπορεις να πεις οτι “εξελιχθηκε”. Τους Stratovarius τους θεωρεις power metal ας πουμε; Και εννοεις οτι στη γκαμα αυτη μπαινουν οι Running Wild λογω ταχυτητας; Με την ιδια λογικη ο,τι δεν θρασιζει υπερβολικα ειναι power metal, αλλα ουσιαστικα δεν ειναι, περισσοτερο ισχυει ο ορισμος που εθεσε ο πετρανκαρας για αυτο και ονομαστηκαν ως “τευκτονικες”.
E στα λογια μου ερχεσαι, αλλα εδω η συγκριση ειναι μεταξυ αμερικανικου και ευρωπαικου power metal, δηλαδη για να το θεσω σε μπαντες η ομαδα των Helstar/Vicious Rumors/Savage Grace κλπ κοντρα στην ομαδα των Γερμανων που ανεφερα στο παραπανω ποστ μου.
Ε, και στην ομάδα Γερμανών που μου αναφέρεις σου ξαναλέω ότι έχω πολλές μεγάλες αγάπες (όπως και σε Νορβηγοσουηδικές μπάντες), αλλά μην αγνοείς ότι το euro power έχει μέσα του ΚΑΙ τα στρουμφάκια…
Και πάλι όμως, ακόμα και αυτή την εξειδίκευση αν κάνουμε, Αμερική θα προτιμήσω, εξίσου άνετα με πριν.
Ναι οχι ακριβως ‘‘εξελιχθηκε’’, μιας και υπαρχουν μπαντες που τους χαρακτηριζεις ‘‘ακριβως speed metal’’. Εννοω οτι οσοι επικεντρωθηκαν στην φορμα των riffs που εχω περιγραψει και εδωσαν πρωταγωνιστικο ρολο στη μελωδια (ειτε πιο τσαμπουκαλεμενη ειτε πιο ευδιαθετη) εφτιαξαν το power metal, ενω οσοι επικεντρωθηκαν στην επιθετικοτητα τοσο κιθαριστικα οσο και φωνητικα ειναι thrash.
Toυς Strato τους χαρακτηριζω ως ‘‘μελωδικο power metal’’, ενω τους Running Wild ως power/speed metal. Με την ιδια λογικη που καμια σχεση το us power των Steel Assassin με τους Lethal…
Οι Lethal δεν ειναι US Metal. Ειναι prog/power. Ουτε οι Queenryche του Rage for Order ειναι US Metal. Αυτο προσπαθω να εξηγησω, ισχυει οτι η καθε σκηνη φερει ορισμενα τεχνικα χαρακτηριστικα, αλλα ειναι ΚΑΙ θεμα αισθητικης.
E και το Death Metal σαν ειδος εχει μεσα τους και τους κλωνους των In Flames, που εκφυλισαν και χρησιμοποιουν καταχρηστικα τον ορο.
Πηγαινε πες στον Deathster, ''ααα death ακους ε ?? δηλαδη norther και children of bodom ε ?? ‘’ :p:lol:
( οι μπαντες αυτες μπορει να ειναι ωραιες, αλλα δεν τις λες και death metal )