Unsafe Space Μουσικές

Μετα απο το παρα πολυ καλο topic στον χωρο του κινηματογραφου για τις ταινιες στις οποιες μπορουμε παντοτε να επιστρεψουμε και να μας κανουν να αισθανθουμε ασφαλεια και θαλπωρη, παιζω reverse Uno card δυο φορες, και μεταπηδαω απο τον κινηματογραφο στην μουσικη, και απο τον χωρο της ασφαλειας σε εναν αβολο, αγχωτικο και δυσκολο χωρο. Τον χωρο των μουσικων που μας προκαλουν συναισθηματα που δεν τα θελουμε πια, γιατι ισως μας πανε πισω σε μια εποχη που δεν περνουσαμε και τις καλυτερες μερες μας.

Το οξυμωρο της φασης ειναι πως πολλες φορες αυτες οι μουσικες ειναι απο τις αγαπημενες μας, και πως ενιοτε γουσταρουμε να δοκιμαζουμε τα ορια μας, ακομα κι αν αυτο σημαινει οτι μπορει να μας χαλασει την διαθεση προσωρινα, στον βωμο του να ακουσουμε καποιες μουσικες που λατρευαμε (ή και ακομα λατρευουμε με καποιον μαζοχιστικο τροπο). Βαλτε τραγουδια, σημεια, δισκους ή και ολοκληρες δισκογραφιες αν θελετε. Αρκει να πονατε λιγο οσο το κανετε. Πειτε και την ιστορια αν θελετε. Αυτο ειναι πιο ενδιαφερον για μενα απο οτι οι μουσικες οι ιδιες.

Ξεκιναω με τα εξης, και βαζω και αναφορα του ποσο unsafe με κανει εκαστο:

1. Placebo
    Σχεδον τα παντα. Καποτε ειχα μια σχεση εξ’αποστασεως με ενα κοριτσι που σπουδαζε στην Αγγλια. Τοτε οι Placebo ηταν στα ντουζενια τους. Υπηρχαν μερες, εβδομαδες, μηνες, στους οποιους τραγουδια οπως το English Summer Rain ηταν το αγαπημενο μου τραγουδι ολων των εποχων. Τωρα πλεον οριακα μπορω να ακουσω πανω απο ενα λεπτο χωρις να με παρουν λιγακι τα ζουμια. Οκ, υπερβαλλω, εχουμε πλεον παιδια και οικογενειες, αλλα αν εγραφα αυτο το ποστ το 2016 (οπου ειχαν ηδη περασει 10 χρονια χωρις να δω αυτο το κοριτσι) δε θα υπερεβαλα καθολου.
    Βαθμος unsafe : 8/10

1. Paradise Lost - Missing
    Συνεχεια της ιστοριας αποπανω, το In Requiem βγηκε την εποχη του οριστικου χωρισμου, και η διασκευη στο Missing εχει στιχους οπως:
    I step off the train, I’m walking down your street again
    Past your door, But you don’t live there anymore
    It’s years since you’ve been there, Now you’ve disappeared somewhere
    Like outer space, You’ve found some better place
    And I miss you, Like the deserts miss the rain
    And I miss you, Like the deserts miss the rain
    Περιττο να αναφερω οτι το ακουσα καπου 23798 φορες τοτε. Πλεον, ποτε ξανα.
    Μπονους στο ποσο αβολο ειναι ολο αυτο, το ονομα της μπαντας που εγραψε την αρχικη συνθεση.
    Everything But The Girl. Seriously?
    Βαθμος unsafe: 10/10 (παρολα αυτα το ακουω συχνα, μαζοχισμος κι ετσι)

1. Anathema - One Last Goodbye
    Μπορει να ειναι ο ορισμος του μελοδραματικου ελαφρολαικου τραγουδιου που για καποιους ελιτιστες ειναι too much on the nose και πολυ εμφανες στους στιχους του και τις μελωδιες του, αλλα οταν ενα τραγουδι ειναι αριστουργημα, οι γνωμες της ελιτ πανε στην χωματερη. Δεν υπαρχει συγκεκριμενος λογος για τον οποιο αυτο το τραγουδι χτυπαει φλεβα χρυσου οσον αφορα το ποσο αβολα με κανει να νιωθω, αλλα ας πουμε πως με παει πισω στο παρελθον στην late εφηβεια και μαλλον δεν θελω να ειμαι εκει πλεον. Δεν το ακουω ποτε πλεον.
    Βαθμος unsafe : 9/10

1. Gnarls Barkley - Crazy
    Περιεργη επιλογη θα πειτε. Ναι, το ξερω. Δουλευα σε ενα φωτογραφειο την περιοδο 2006-2008, και αυτο το τραγουδι επαιζε στο ραδιοφωνο γυρω στις 3 φορες την ωρα. Περαν του κορεσμου που προκαλει resentment για τραγουδια που εχεις ακουσει 6 χιλιαδες φορες (Enter Sandman εσενα κοιταω), το συγκεκριμενο τραγουδι με παει πισω σε μια εποχη που προσπαθουσα να τελειωσω το πτυχιο μου, δουλευα σε μια δουλεια που ηξερα οτι ηταν προσωρινη, και συναισθηματικα ημουν σε οτι ναναι φαση με τα παντα. Δεν με τριγκαρει υπερβολικα, αλλα μου ειναι πλεον οριακα απεχθες.
    Βαθμος unsafe : 7/10

1. Pearl Jam - Black
    Μπαντα που γενικα βαριεμαι το μεγαλυτερο μερος της δισκογραφιας της και μου ακουγεται ως 50-60 διαφορετικες εκδοχες του ιδιου τραγουδιου, αλλα μπαντα που εχει μεγαλες πολυ καλες κορυφες. Αυτο ειναι μια απο αυτες, και για τετριμμενους λογους μου ειναι δυσκολο να το ακουσω πλεον. Καποτε ηταν απλα αδυνατο, τωρα ειναι καπως καλυτερα.
    Βαθμος unsafe : 6/10

Θα επανελθω στο τοπικ αφου γραψετε κι αλλοι, με περισσοτερες επιλογες. Δεν εχω ριξει ακομα τα πολυ βαρια χαρτια, γιατι δε θελω κυριακατικα να μπω σε mood trip down memory lane, και γιατι το μωρο σημερα ειναι high maintenance και ειναι μολις 12:25 το μεσημερι. Oof.

12 Likes

Τα λεει ολα το ρεφρεν. Περασαν 15 χρονια απο…τοτε , η ζωη μου αλλαξε αλλα τα ματια λιιιιιγο υγραινονται. Παρολαυτα ειμαι μαλλον μαζοχας κ εγω γιατι θελω να το ακουω. 10/10

15 Likes

Ε τωρα να σου γ#$#$ μεσημεριατικα, αφενος ειχα young adult crush με την Μουτσατσου μονο και μονο λογω αυτου του βιντεοκλιπ (οκ και λογω των υπολοιπων 230 φορων που την ειχα δει καπου τηλεοραση και ηταν απλα θεαρα), αφετερου γιατι η τοτε της Αγγλιας εμοιαζε αρκετα στην Μουτσατσου απο αρκετες αποψεις (!)

ΥΓ. Κομματαρα 10 στα 10 μακαρι να το διασκευαζαν οι Paradise Lost.

3 Likes

Συγγνώμη.

Γαμιεσαι κ εσυ γιατί με το τοπικ σου το ακουσα ηδη 2 φορές

Όντως μεγάλο κομμάτι.

3 Likes

Λοιπόν, πολύ πιθανόν, αυτό να είναι το μοναδικό μου ποστ σε αυτό το θέμα. Έχουμε και λέμε:

Αρχικά, οτιδήποτε του Frank Sinatra σε χριστουγεννιάτικο, και οτιδήποτε ξένο χριστουγεννιάτικο που παραπέμπει σε jazz/soul μονοπάτια. Εξηγούμαι. Για τρία χρόνια μέχρι και το 2019, εργαζόμουν σ’ ένα μαγαζί στη Θεσσαλονίκη με είδη εσωτερικής διακόσμησης, αλλά για καλοπληρωτές χομπίστες (κατά βάση η ελίτ πλουσίων κυριών του κέντρου, που δε νοιαζόταν να δώσει 3500 χιλιάρικα για ένα ολόκληρο δέντρο στολισμένο). Η αφεντικίνα άφηνε μονίμως στο cd player να παίζει ΜΟΝΟ ΕΝΑ cd, που είχε μέσα τα προαναφερθέντα. Είχα μάθει απ’ έξω τους στίχους και τα είχα σιχαθεί. Δεν το άντεχα αυτό. Χρειαζόμουν, όχι άλλη μουσική, αλλά ησυχία. Μέχρι που μια μέρα, μετά από Ιώβια υπομονή, μπαίνει στο μηχάνημα η Ρεμπούτσικα (ν’ αγιάσουν τα χέρια σου Νατάσα) και ήθελα να κλάψω από τη χαρά, ακριβώς επειδή άκουγα Ρεμπούτσικα (όαση πραγματική), αλλά και επειδή έπεσε το τοίχος του κατεστημένου Σινάτρα. Δυστυχώς, δεν κράτησε για πολύ…

Αλλαγή θέματος. Γενικά, με προηγούμενους έρωτες υπάρχουν άσματα, που τους συνόδευαν, πολύ συγκεκριμένα και με ανεξήγητο λόγο. Τα άσματα συνεχίζω να τα ακούω με χαρά, τους έρωτες (όπως έγραψε και ο Αναγνωστάκης) με αποστροφή, όχι προς τα πρόσωπα, αλλά προς το γεγονός.

Fates Warning - “Shelter Me”. Κάπου το '12, μιλάμε για αστραπιαίο έρωτα. Να βάζω τυχαία τον δίσκο και με το που έμπαιναν τα πρώτα δεύτερα, το πρόσωπό της να με επισκιάζει σαν αδιευκρίνιστος γλυκασμός. Να μην κοιτάζω γύρω μου, ότι δηλαδή, εκείνη ενδιαφερόταν για έναν πολύ καλό μου φίλο, το ίδιο κι εκείνος για εκείνη. Μέχρι που το έμαθα και ακόμη θυμάμαι τον κόμπο στο λαιμό μου, μην μπορώντας να του εξομολογηθώ τον έρωτά μου για εκείνη. Τότε, το άσμα έπαιζε ακατάπαυστα. Μετά, έκανα θαρρώ δύο χρόνια να το ξανακούσω.

Nalyssa Green - “Τα Μαλλιά Της”. 2019, άλλος αστραπιαίος έρωτας με το που έσκασε από το πουθενά το χαμόγελό της μπροστά μου, τείνοντάς μου την χείρα της προς γνωριμία. Η Nalyssa να με συντροφεύει κάθε που δεν την έβλεπα και να μου υπενθυμίζει την όντως άκρως ερωτεύσιμη κόμη της. Κλασσικά πήγε κουβά η φάση. Το άσμα, παρότι είναι ασματάρα, έχω να το ξανακούσω ομολογουμένως πολύ καιρό.

Metallica - “The Unforgiven”. Υπάρχει και αυτή η ιστορία. Ήμαστε βράδυ με κάτι φίλους και τρώμε το γύρο μας. Ετοιμαζόμαστε να γυρίσουμε σπίτι ποδαράτοι, όταν ξαφνικά εμφανίζεται ένα μπλε yaris και ο οδηγός φωνάζει στον έναν της παρέας που γνωρίζονταν. Εντέλει, ο ένας της παρέας κι εγώ επιβιβαζόμαστε, καθότι μέναμε και δίπλα. Πέντε νοματαίοι ν’ ακούμε το ασυγχώρητο και να κατηφορίζουμε για το σπίτι. Έλα, όμως, που παίρνουμε έναν κάτω δρόμο, αντί για τον συνηθισμένο και αρχίζω να απορώ με την καρδιά μου. Ρωτώ “γιατί;” και δεν παίρνω απάντηση. Εντέλει, οι δύο μπαγλαμάδες μπροστά γούσταραν στραβοτιμονιά σε κόμβο ακριβώς κάτω από το σπίτι μου. Γίνεται μία πρώτη απόπειρα και ο οδηγός λέει στον συνοδηγό “άσ’ το, δεν είναι η μέρα μου. Να πάμε και τα παιδιά στο σπίτι τους”. Λέω, κάποιος τον φώτισε, θα ζήσουμε. Πετάγεται η τσουτσού από δίπλα “έλα ρε 'συ, το 'χεις. Πάμε άλλη μία”. Και πήγαμε άλλη μία. Πάνω στο σολο, λοιπόν, κι ενώ βγαίνει με ανάποδο τιμόνι από τον κόμβο, δεν το ελέγχει και καρφωνόμαστε σε μια κολόνα. ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ, δεν έπαθε κανένας μας τίποτα (ένα καρούμπαλο αποκόμισα και είπα στο σπίτι, ότι με πέτυχε πόρτα στην τουαλέτα ενός μαγαζιού, ενώ έμπαινα). Βγαίνουμε απ’ το αμάξι και ο συνοδηγός, η τσουτσού, πετάει την ατάκα “ρε 'συ, αφού δεν ήταν η μέρα σου, τι την ήθελες τη δεύτερη;”. Τον κοιτούσαμε και δεν τον δέρναμε. Το τραγούδι, από άρνηση προς το συμβάν, έκανα πολλά χρόνια να το ξανακούσω.

12 Likes

Το μόνιμο soundtrack στον χωρισμό τότε. Με το βαρύ και σπαρακτικό τελείωμά του να απεικονίζει πλήρως τον ψυχισμό μου. Και το να το ακούσω live στο Fuzz με πήγε ακόμα πιο κάτω. Αλλά θέλω να το ακούω ακόμα και να τα θυμάμαι όλα.

9 Likes

image

13 Likes

^ αυτο το strip ειναι ακριβως ο λογος για τον οποιον υπαρχει το τοπικ

Η πλακα ξες ποια ειναι? Δεν ειναι τραγουδι χωρισμου, το ειχανε γραψει για την μανα του που πεθανε (καρκινο νομιζω?). ΟΚ το καλυτερο παραδειγμα κομματιου ‘ποναω αλλα μου αρεσει’, αριστουργημα.

Τι τεραστια κομματαρα του Κοργιαλα. Ειχε γραψει πραγματικα καλα κομματια τοτε (Comme ci, Comme ca, ROBBED) αυτον τον ηχο τον αγαπαω γενικα.

Και για να ειμαστε και οντοπικ, ο ορισμος του θρεντ για εμενα ειναι αυτο:

με διαλυει το συγκεκριμενο κομματι

6 Likes

Επειδη ο αλγοριθμος με ξερει καλα μου το πεταξε επομενο και το θυμηθηκα, οποτε ναι, και αυτο:

4 Likes

Όταν μιλάμε για unsafe space μουσικές, θυμάμαι δύσκολα πράγματα. Κι όμως, το καλοκαίρι, ανάμεσα στα τραγούδια που άκουγα για να ηρεμήσω, ξανάκουσα και μερικά τέτοια τραγούδια.

1. Anathema - One Last Goodbye

Πράγματι οι Anathema το είχαν γράψει για τη μητέρα τους και οι στίχοι, αν τους ακούσεις προσεκτικά, μιλούν για την απώλεια ενός γονέα. Το ξανάκουσα πολλές φορές όταν έχασα τον πατέρα μου. Το έβαζα στα κενά μου μέσα στην τάξη και το τραγουδούσα δυνατά γιατί ήταν λυτρωτικό για εμένα. Πάντα όταν το ακούω θα τον σκέφτομαι.

2. Green Day - Wake Me Up When September Ends

Θα μου θυμίζει τις τελευταίες ευτυχισμένες μέρες της εφηβείας μου, ίσως και της ζωής μου όλης. Καλοκαίρι 2005, τελευταίο καλοκαίρι με τον πατέρα μου υγιή, χωριό, παρέες, μουσική από τα κινητά, μία καθημερινότητα ξέγνοιαστη. Το άκουγα αρχές Οκτωβρίου του 2005, λίγο καιρό πριν αλλάξει για πάντα η ζωή μου. Όπως λέει και το τραγούδι, η αθωότητα δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα.

3. Sinéad O’Connor - You Made Me the Thief of Your Heart

Η Sinéad O’Connor έφυγε λίγες μέρες πριν τον μπαμπά μου, και λίγες μέρες αφότου είχα ξαναδεί την ταινία “In the name of the father”. Για τους ίδιους λόγους με το 1, αυτό το τραγούδι μου προκαλεί μια μελαγχολία όταν το ακούω.

4. A Season in the Sky · Neurosis

Για το τέλος μιας αυταπάτης, που πήρε πολλά χρόνια να ξεδιαλύνει τελείως. Ποτέ ξανά αυταπάτες, ειδικά όσον αφορά ανθρώπους.

5. Amenra- Diaken

Για μια στιγμή που μου άλλαξε τη ζωή και τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα. Θα το ακούω με την υποσημείωση “Tear old pain away” με την οποία έκλεισαν την περσινή τους συναυλία στην Αθήνα οι Amenra.

12 Likes

Δεν υπαρχει περιπτωση να συμμετασχω σε αυτο το θρεντ.

9 Likes

Παιδιά, αν αρχίσω τα καψουροτραγουδα δεν θα τελειώσω ούτε μεθαύριο. Γι αυτό θα προσεγγίσω το θέμα λίγο διαφορετικά.

Ήμουν 23 νομίζω, όταν βγήκε αυτό το έπος. Το θέμα είναι πως αυτό το τραγούδι, με έκανε πραγματικά να τρομάξω. Ο στίχος “walk without limbs, walk through my soul” μου κάνει κάτι πολύ βαθύ.

Οποιοδήποτε τραγούδι ήταν “επιτυχία” την περίοδο 1998-1999, απλά μου θυμίζει τον στρατό. Οπότε αυτόματα με ξενερώνει. Ενδεικτικά θυμάμαι Βανδή από ελληνικά και μαλακίες τύπου “Blue” και “Mambo No5”.

Επίσης, έχοντας ζήσει για πολλά χρόνια στα όρια του αλκοολισμού - από 1997 ως 2012 περίπου - υπάρχουν άπειρα τραγούδια που έχουν συνοδέψει ανακατεμένες νύχτες και φέρνουν θολές αναμνήσεις από παράξενα μέρη και φευγαλεους ανθρώπους.

Ας πούμε το παρακάτω, πρέπει να το ακούσαμε με την παρέα μου χιλιάδες φορές το 2009 κι ούτε μια φορά δεν ήμουν νηφάλιος. Αν πατήσω play τώρα, είμαι σίγουρος πως θα ζαλιστώ.

Αυτό ειναι είναι το πιο σκοτεινό, διαβολικό άλμπουμ για μένα:

Ίσως επιστρέψω με επιπλέον unsafe ακούσματα, πάντα σε όρους τρόμου/ψυχολογίας.

11 Likes

Kαταραμένο θέμα διάλεξες ρε Quintom…να 'σαι καλά! Οι επιλογές άπειρες. Τα παρακάτω κομμάτια με φέρναν αμέσως σε mood - δεν την παλεύω χωρίς εκείνη. Ακόμη με νταουνιάζουν υπέροχα.

Unsafe part I
1. She’s the air I breathe/not too cheap for me
2. We will make time stop for the two of us/ make time stop and listen for our sighs
3. O we will know, won’t we/ the stars will explode in the sky
4. Some day there’ ll be a cure for the pain/ that’s the day I’ll throw my drugs away
5. All I’ve got now in my defense is my innocence/ I’ve been hypnotised
6. Chill, is it something real?/ Or the magic I’m feeding off your fingers
7. But I lose my will and if looks could kill/ I’ve been struck down dead by your beautiful eyes
8. Come to my house tonight/ We can be together in the nuclear sky
9. How can you blame yourself/ When I did everything I wanted to/ You just made yourself available
10. Your kisses scourge me/ Hyssop in your perfume
11. This is the floor, these are the rules/ These are the moves

Προσοχή το 10 δαγκώνει άσχημα…

4 Likes

Εξαιρετικό το Virgin Black! Κάπου κάποτε είχα ανοίξει τοπικ για αυτή την τεράστια μπάντα :star_struck:

Θα απαντήσω κι εγώ σε παρόμοιο ύφος: ο, τι έχουν βγάλει οι The Angelic Process. Τους λατρεύω αλλά ταυτόχρονα τους φοβάμαι…!

9 Likes
Μπορούμε να πούμε ένα ολόκληρο άλμπουμ και να καθαρίσουμε;

13 Likes

Κατά βάση αλλά όχι αποκλειστικά, το θρεντ αυτό για μένα σημαίνει να ανασύρω όλες τις σχέσεις μου (ή κρυφές και φανερές επιθυμίες μου), όλες τις άσχημες στιγμές, τις ατελείωτες νύχτες μου και να ποστάρω. :stuck_out_tongue: Oι δίσκοι και τα τραγούδια που αναφέρω είναι πάντα εκεί, σπάνια τα επισκέπτομαι αν και σαδιστικά σχεδόν περιμένουν την σειρά τους σε μια γωνιά καταχωνιασμένα. Με τα χρόνια διανθίζεται αυτή η τραγική λίστα, με μερικά συμφιλιωνόμαστε με τον καιρό κάπως οπότε και δεν αναφέρονται παρακάτω, ενώ άλλα τα ακούω μαζοχιστικά συχνά ακόμα. Δεν θα αναφερθώ τόσο σε συγκεκριμένες ιστορίες, οι λεπτομέρειες κάποιων έτσι κι αλλιώς είναι αρκετά θολές πια και επαναλαμβανόμενες ανά τα χρόνια…

Pearl Jam - Black

Ιδιάζουσα περίπτωση. Το τραγούδι παίζει και στην κατηγορία αυτών που μπορώ να ακούσω χωρίς φόβο πια, και σε εκείνη που, αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, θα με πάρει στον πάτο μαζί του. Όπως είχα πει σε εκείνον τον άγνωστο φίλο σε live τους όταν με πήραν τα ζουμιά και ήρθε να μου συμπαρασταθεί “This song is all my breakups” (και γελάγαμε κλαίγοντας).

Anathema - Anyone, Anywhere

Δύσκολα θα έβαζα ποτέ ξανά να παίξει οτιδήποτε από Anathema (γιατί αλλάζουν και τα γουστα), αλλά αυτό εδώ, όπως διαπίστωσα πριν λίγα χρόνια, μπορεί να με καταθλίψει. Ο στίχος μπορεί να θεωρηθεί έως και απλοϊκός, πολλές φορές όμως σε βαράει πιο δυνατά όταν απλώς περιγράφεται με ακρίβεια αυτό που νιώθεις. Και η μοναξιά είναι απίστευτα δύσκολο συναίσθημα…

Chris Robinson Brotherhood - Sorrows of a Blue-Eyed Liar

“When “love” is just too hard to say
Silence is pain”

Δεν έχω να προσθέσω πολλά, θα αρκούσε αυτός ο στίχος. Το τραγούδι είναι ένα απίστευτο στενάχωρο αριστούργημα.

Van Der Graaf Generator - Refugees

Δεν μου είναι εύκολο να μιλήσω για αυτό το τραγούδι. Θα πω απλά πως μια φορά που ψυχολογικά ήμουν ράκος (διαλυμένο όνειρο) και ήθελα κάτι να ξεσπάσω, προσπάθησα με διάφορα τραγούδια της λίστας και δεν μπορούσα. Είχα μια απίστευτη ανάγκη να εκτονώσω το συναίσθημά μου αλλά μάταια… Και τότε θυμήθηκα το Refugees.
Oι στίχοι από το “West is where all days will someday end…” και έως το τέλος μου έδωσαν την λύτρωση που έψαχνα. Ασύλληπτο τραγούδι.

Rival Sons - Mosaic

Τα έχω ξαναπεί εδώ. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αλλά αντιλαμβάνομαι λίγο καιρό μετά πως σχεδόν θέλω να αποφεύγω αυτό το αισιόδοξο κατά τ’ άλλα τραγούδι. Μήπως επειδή βρίσκω όλο και λιγότερο τον εαυτό μου σε αυτό…? Kαι να φανταστείς το έλιωνα όταν το είχα ακούσει…

John Prine - Hello, In There

Ageing… Ένα concept που βρίσκω πως διαχρονικά και μάλιστα από μικρή ηλικία με πιάνει χωρίς ποτέ να καταλάβω το γιατί. Όπως και τον Prine προφανώς, που έγραψε αυτό το απίστευτο τραγούδι σε νεαρή ηλικία αλλά με μια φοβερή ωριμότητα. Δεν θα το αποφύγω όπως τα περισσότερα που αναφέρω εδώ, ακούω τον δίσκο συνέχεια και το Hello, In There είναι μάλιστα από τα τραγούδια αυτά που αν δεν τους δώσω την απαραίτητη προσοχή όσο παίζουν, θα τα ξαναβάλω για να με πιάσουν με τον “πρέποντα” τρόπο…

Tom Waits - Closing Time & The Heart of Saturday Night

Ποτέ δεν συμπάθησα την “μαύρη” φωνή του Waits. Για την ακρίβεια έχω χρόνια να προσπαθήσω να ακούσω μεταγενέστερους δίσκους του, πρέπει να το βάλω μπρος σιγά σιγά. Λατρεύω όμως με πάθος τα δύο πρώτα του άλμπουμ. Απίστευτα αριστουργήματα. Αυτές οι δουλειές μπαίνουν δικαιωματικά στο thread και για μουσικούς λόγους και στιχουργικούς. Είχα αναφερθεί στο 52-53-54 βδομάδες σε πολλούς δίσκους που κάπως αγγίζουν την ψυχοσύνθεσή μου για λόγους που δεν μπορώ να αποτυπώσω στο χαρτί.

Έτσι κι εδώ, όταν μπαίνει το πρώτο πιάνο του Ol’ 55, αυτή η συγκινητική και γλυκιά μελωδία, γίνομαι δέκτης μιας ομορφιάς που με τσακίζει. Με χτυπάει στο συναίσθημα με τρόπο ανεξήγητο. Το δε, I Hope That I Don’t Fall In Love With You, ειρωνικά, σε βρίσκει και σε χτυπάει όταν πια έχει γίνει η δουλειά, όταν ήδη την έχεις πατήσει. Ακόμα κι όταν τα τραγούδια γίνονται πιο jazzy και με μεταφέρουν σε κάποιο σκοτεινό αμερικανικό bar, με αποπροσανατολίζουν. Νιώθω πως μπαίνω πάλι στο rollercoaster του Waits και ξέρω πως οι “κορυφές” (οι μουσικές-στιχουργικές δεν έχει) έρχονται μόνο και μόνο για να βυθιστώ αστραπιαία ξανά. Γιατί βρε άνθρωπε να μην έχεις λίγο πιο χαρούμενες ιστορίες? Martha, San Diego Serenade, Rosie, Shiver Me Timbers, The Heart Of Saturday Night… Aγάπες (συνήθως ανεκπλήρωτες), η εκτίμηση ή μη όσων έχεις, η μοναξιά, το να μεγαλώνεις και η ζωή να σε αφήνει πίσω, δεν ξέρω αν έχουν περιγραφεί ποτέ πιο όμορφα και σε τέτοιο βαθμό όπως στους δίσκους αυτούς. Τους ακούω κάααααααπως πιο συχνά πλέον απ’ ό,τι μικρότερος αλλά κρατάω και τις αποστάσεις μου. Mε κάνουν να νιώθω άβολα ακόμα κι όταν οι ιστορίες τους μου είναι ξένες.

Σίγουρα υπάρχουν πολλά (δισκοθήκη δεν τσέκαρα) αλλά για αρχή καλά είμαστε.

8 Likes

2 Likes

Ας πούμε ότι εγώ αντιλαμβάνομαι το παρόν θέμα ως “τραγούδια που φοβάμαι να ακούσω” για διάφορους λόγους.
Τέτοια είναι:

• Ολόκληρο το Ok computer των Radiohead. Δεν το έχω συνδέσει με συγκεκριμένα γεγονότα, αλλά πραγματικά αυτά τα τραγούδια, ενώ είναι άρτια καλλιτεχνικά, με βυθίζουν σε μια θλίψη χωρίς τέλος. Συμβάλλει βέβαια κι η σπαρακτική φωνή του Thom σε αυτό.
  • Ολόκληρο το The bends των Radiohead. Λόγω της ταύτισης με συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μου που βρισκόμουν καθημερινά με συγκεκριμένο πρόσωπο κι ακούγαμε το album σε κασέτα στο αμάξι μου.
  • Electrolite των R E M . Δεν έχω πρόβλημα να ακούσω ολόκληρο τον δίσκο, αλλά σε αυτό το τραγούδι κάτι σπάει μέσα μου.
5 Likes

Χωρίς να επεκταθώ παραπάνω μερικά κομμάτια που με σφάζουν με κοφτερές λεπίδες
Katatonia το relention, omerta και το teargas
Anathema το one last goodbye και ολόκληρο το eternity
Primordial το end of all times (μεγαλύτερη αλήθεια από το στίχο time heals nothing δεν υπάρχει)
Tim Buckley το Phantasmagoria in 2
Saturnus το All alone

9 Likes