Έπος η ταινία παιδιά…
Σε άλλα νέα, το νέο του Scott πρέπει να πάτωσε σε θλιβερό βαθμό. Δεύτερη εβδομάδα και παίζει σε 2-3 Multiplex όλα κι όλα. Μάλλον θα συρθώ μέχρι τα Village μετά από αρκετά χρόνια για να το δω.
Είναι καλή ταινία όμως, θα επανέλθω κ για αυτό -γιατί ακόμα προσπαθώ να χωνέψω τι είδα στο Dune προχτες-
Δυστυχώς μέσω της τεχνολογίας προωθείται η στεγνή εμπορευματοποίηση των πάντων, ιδιαίτερα
των blockbuster της σύγχρονης βιομηχανίας. Ταινίες με λιγότερα εφέ και περισσότερη πλοκή δεν κεντρίζουν το ενδιαφέρον της μάζας του νεανικού κοινού που αποτελεί τον κύριο πελάτη των εταιρειών.
Ειδα κ εγω το Dune. Μου αρεσε παρα πολυ. Οπτικα δεν το συζηταω. Πραγματικα με εντυπωσιασε. Ο συνδιασμος επιβλητικων η υποβλητικων, δωρικων, εικονων με αντιστοιχο ηχο με καθηλωνε. Ουσιαστικα ο Βιλνεβ μου απεδειξε οτι μπορει να γινει πραγματικα επικος. Χωρις ιχνος τυριλας. Γενατη αικονικ στιγμες δραματικου επους.
Μου αρεσε κ η λιτη προσεγγιση. Εβγαζε τον μυστικισμο του σετινγκ.
Στα υπολοιπα,ισως να ηθελα λιγο παραπανω φιλοσοφια κ ας μην καταλαβαινε κανεις τιποτα. Απο καστινγκ κ χαρακτηρες ειμαι πολυ ικανοποιημενος. Ειδικα απο Πολ κ Τζεσικα. Ειμαι απο αυτους που δεν θεωρουν οτι το βιβλιο εχει βαθυ καρακτεραηζεησον, ουτε ρηχο. Απλα δεν θεωρω οτι το βαρος πεφτει εκει, οποτε η ταινια, τηρουμενων των αναλογιων του μεσου, με ικανοποιησε αρκετα κ σε αυτον τον τομεα.
Συνολικα το αποσταγμα που πηρα με καλυψε παρα πολυ. Ενιωσα στιγμες δεους. Πηρα τις εικονες, κ την ατμοσφαιρα που θελα. Συνηθως αυτο θελω απο μεταφορες φιξιον. Τα υπολοιπα βρισκονται πολυ πιο καλα δωσμενα στα βιβλια.
Κ μαλιστα, αλλο ενα επιπλεον πολυ καλο που προεκυψε βλεποντας την, ειναι οτι με ψησε χοντρα για να ξανακανω επιτελους το Dune rereading μου.
Dune χτες. Φρεσκο, μεγαλο, δεν το χωνεψα ακομα 100%. Προκειται για μια καλη ταινια, το ξεκαθαριζω αυτο ,αλλα δεν ξερω κατα ποσο ειναι καλη μεταφορα, και τελικα επεσα μεσα σχετικα με ολες κυριολεκτικα τις προσωπικες προσδοκιες και ενστασεις μου, συμφωνα με τα δειγματα που ειχαμε απο τα τρειλερς. Επειδη βλεποντας την ταινια δεν εχω και πολλα περισσοτερα να αναφερω, θα επαναφερω στην επιφανεια καποια παλιοτερα ποστς μου παρατηρωντας εν τελει κατα ποσο, σε υποκειμενικο πλαισιο παντα, επεσα μεσα η οχι. Βαρεθηκα τη ζωη μου στην ταινια, και αυτο μαλλον με πληγωσε περισσοτερο απ’οτι περιμενα, καθως το βιβλιο ειναι απο τα αγαπημενα μου γενικως
Το βασικο στοιχειο που αυτοματα με βγαζει εκτος ειναι η αισθητικη προσεγγιση που ειχε ως οραμα ο Βιλνεβ. Ειναι λες και διαβασαμε αλλο βιβλιο, κυριολεκτικα. Δεν ειναι κακο αυτο προφανως, αλλα ειναι τοσο εντονη η διαφορα οπτικης γωνιας που με δυσκολεψε πραγματικα η προβολη της ταινιας. Εκει που εγω διαβασα ενα απο τα πιο πλουσια σε χρωμα, ποικιλια, λεπτομερεια και γενικοτερη αισθητικη συμπαντα, o σκηνοθετης ειδε ακριβως το αντιθετο, ενα ψυχρο, μουντο, υπερμινιμαλ κοσμο. Η μονιμη ελλειψη χρωματος, ζωντανιας σε συνδυασμο με τη γενικοτερη μουνταδα με κουρασαν απιστευτα. Σε ιδια επιπεδα και η μουσικη, βαθυς υπνος. Δυστυχως σε καθε επιπεδο μου φανηκε μια επιπεδη, ανευρη ταινια. Η καλη σκηνοθεσια δεν αρκει, και δεν ειναι καν η καλυτερη του βιλνεβ.
Θεωρω πως ενω ο βιλνεβ ειναι καλος σκηνοθετης, δεν ηταν τελικα ο καταλληλος ανθρωπος για να φερει το επος στη μεγαλη οθονη. Ειναι διαφορετικης νοοτροπιας δημιουργος, δεν νομιζω πως κολλαει στο υλικο. Οπως και δεν θα κολλουσε στον Αρχοντα, η στο GoT και γενικοτερα στο sci-fantasy ειδος. Θελει να δωσει γενικα ενα πιο προσγειωμενο, ισως πιο προσιτο-relatable συμπαν απο αυτο που ειναι ουσιαστικα το Dune, χωρις την κλασικη sci-fantasy πομπωδη επικοτητα που το διακρινει. Αυτοματα, ειμαι αντιθετος σε τετοια προσεγγιση. Αυτο αντικατοπτριζεται και στη δραση της ταινιας. Θεωρω πως ο Βιλνεβ δεν μπορει να σκηνοθετησει καταλληλα δραση, τουλαχιστον σε επιπεδο επικοτητας και κλιμακας που ειναι απαραιτητη σε τετοιου ειδους franchises. Κραταω μια πισινη για το πιθανο δευτερο μερος, οπου ειναι πολυ action heavy και εχει καποιες απο τις πιο επικες, με την κυριολεκτικοτερη εννοια της λεξεως, σκηνες που εχουν αποτυπωθει σε χαρτι. Ειναι κατι που παρατηρησα και στο Blade Runner 2049, το οποιο λατρευω και οντως με ειχε καθηλωσει, αντιθετα με το Dune. Απλως το στυλ του δεν μου δουλευει με τη δραση. Οι λιγες χορογραφιες ας πουμε ηταν επιεικως απογοητευτικες.
Το καστ γνωριζαμε πως ειναι δυνατο, αλλα δυστυχως δεν εκαναν και τιποτα ιδιαιτερο με τους ηθοποιους που ειχαν στα χερια τους. Ταιριαστοι ολοι στους ρολους, αλλα κανενας δεν ξεχωρισε ουσιαστικα. Η αποτυπωση των σχεσεων μεταξυ χαρακτηρων ειναι ανεπαρκης. Ειδικα σχεση Λιτο-Τζεσικα, καμια συναισθηματικη συνδεση. Σε αυτο τον τομεα υπαρχουν αρκετα προβληματα, γενικα η δομη και το narrative πασχουν εμφανως και εννοειται πως οφειλονται ολα στο περιορισμενο χρονο της ταινιας. Η ταινια ειναι ΦΟΡΤΩΜΕΝΗ. Μιλαμε για τρελα exposition dumps. Ειδικα στο 1ο περιπου μισαωρο, η ορολογια επεφτε συννεφο, το ειδα με 5 ατομα, δεν γνωριζαν το υλικο και γενικα δεν το εχουν με πολυπλοκο fantasy, οι 3 δυσκολευτηκαν. Δεν το λεω ως κατι αντιπροσωπευτικο, αλλα εχω απορια να δω πως θα φανει συνολικα σε εντελως αμυητους. Το Dune επρεπε να γινει σειρα, νομιζω πως ολοι μπορουμε να συμφωνησουμε τουλαχιστον σε αυτο. Το 1ο μισο του βιβλιου, το οποιο ειναι αυτες οι 2μιση ωρες, επρεπε να ειναι 10 μονοωρα επεισοδια. ΔΕΝ βγαινει το Dune αλλιως σε επαρκη βαθμο, ολα ηταν δυστυχως σε επιδερμικο βαθμο, και καποιες βασικοτατες θεματικες του βιβλιου ουτε που τις αγγιξαν. Αυτο ειναι μεγαλο προβλημα απο τη στιγμη που επιλεγεις να κανεις την ταινια σου οσο το δυνατον πιο ρεαλιστικη και γενικα σοβαροφανη. Αν επελεγε να δωσει εμφαση στη δραση, την επικοτητα και γενικως σε πιο φανταχτερες πτυχες του υλικου, μαλλον δεν θα ειχα τοσο μεγαλο προβλημα, αλλα δεν εχουμε τετοια περιπτωση εδω.
Ευχομαι να αρεσει η ταινια και να ψησει κοσμο να ασχοληθει με τα βιβλια πραγματικα ωστε να θαυμασει το οραμα και το υπεροχο συμπαν του Herbert οπως του αρμοζει, γιατι εδω δεν πιστευω πως εχουμε την μεταφορα που θα επρεπε συμφωνα με ενα τοσο σημαντικο σταθμο στον χωρο του φανταστικου. Το Dune δεν θεωρειται τυχαια unadaptable. Την πληρωσε η ουσια, σε μεγαλο βαθμο.
Το Dune θα μπορουσε να ειναι το νεο Game of Thrones, pop culture φαινομενο που θα ειχε τον κοσμο να παραμιλαει εβδομαδιαια. Ανετα. Δεν νομιζω πως μπορουμε να το βαλουμε σε διπλα σε movie/tv franchises τιτανες οπως θα ηθελαν συμφωνα με αυτη τη μεταφορα. Προκειται για μια εντελως διαφορετικη προσεγγιση, με οτι αυτο συνεπαγεται. Αν ομως αυτο σημαινει πως ο μεσος θεατης θα ενδιαφερθει ωστε να αναζητησει τα βιβλια πραγματικα θα ειναι σημαντικο για μενα, οποτε απο αυτη την αποψη, μικρο το “κακο”.
Χαίρομαι που αναφέρει και κάποιος άλλος την ανεπαρκή αποτύπωση των σχέσεων μεταξύ των χαρακτήρων. Επειδή την σκέφτομαι πολύ την ταινία από τότε που την είδα, κολλάω όλο και περισσότερο σε αυτό το κομμάτι και πραγματικά απορώ που δεν εχώ δει κανέναν άλλο να παραπονιέται έστω λίγο (όχι εδώ, γενικότερα μιλάω). Όλοι οι χαρακτήρες απλά υπάρχουν, δεν δημιουργείται κανένα δέσιμο μαζί τους αλλά και μεταξύ τους, δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ βάθος, τίποτα. Ενώ μου άρεσε πολύ η ταινία, αυτό το θέμα με αποτρέπει από το να αποθεώσω.
Πριν καποιες μερες βγηκε η παρακατω μισαωρη συζητηση για το Dune, και βλεποντας τη σημερα αφου ειδα επιτελους την ταινια, μπορω να πω πως συμφωνω στα περισσοτερα που λενε. Πιανουν το θεμα απο αρκετες μεριες και εκφραζουν την πλειοψηφια των προβληματων που εχει για μενα η ταινια προσωπικα. Αναφερουν και το θεμα με τις σχεσεις και την απουσια συναισθηματος και βαθους.
Γενικα εχω μαζι με αυτο τσεκαρει σημερα 2-3 ρηβιους, και η αληθεια ειναι πως δεν με ενδιαφερει να δω προς το παρον περισσοτερα. Παντως η αντιδραση του κοσμου βλεπω πως ειναι κυριως θετικη, θελω να δω πως φανηκε σε ατομα που δεν εχουν ιδεα για το υλικο, εχω περιεργεια.
Νομίζω πως αυτό με τις σχέσεις των χαρακτήρων έχει να κάνει και με το κόψιμο της ταινίας στα 2. Μπορεί να μην είναι απότομο σε φάση clifhanger αλλά αφήνει τα πάντα στην μέση από άποψη χαρακτήρων και story. Το πρώτο όμως είναι που ενοχλεί περισσότερο. Όλοι ο χαρακτήρες γύρω από Paul και Jessica είναι σχεδόν δορυφόροι. Αλλά σχεδόν σε κάθε περίπτωση η ταινία αφήνει την υπόσχεση της συνέχειας. Προφανώς με εξαίρεση Leto Atreides που πάντως δεν μου φάνηκε κακός όσο τον είδαμε..
Για αυτό λέω πως ήταν απότομο το κόψιμο. Δεν ήταν φάση Fellowship και Two Towers αλλά περισσότερο μισό Fellowship. Σαν να είδαμε το πρώτο δισκάκι (για όσους έχουν τα extended dvd/bluray και ξέρουν που χωρίζεται η ταινία) και περιμένεις να μπει το δεύτερο ένα πράγμα.
Για μούντιλα το έγραψα και εγώ. Παρότι στα trailer δεν με ενόχλησε και τόσο, στην ταινία μου φάνηκε too much. Θέλω πάντως να την ξαναδώ μιας και έγινε διαθέσιμη ενώ θα ήθελα να δω ξανά και την ταινία του Λιντς.
Συμφωνω, αλλα ειδικα ο χειρισμος της σχεσης Λιτο-Τζεσικα και η απεικονιση της ηταν απλως κακη, και παιζει σημαντικο ρολο για να κατανοησει καποιος τις προθεσεις και τις πραξεις των χαρακτηρων. Ολοι οι χαρακτηρες προσφερουν τροφη για σκεψη και εχουν ενδιαφερον, τους αγγιξε ελαχιστα, ειπαμε δεν ειναι σειρα, οκ το δεχομαι. Αλλα η σχεση του ζευγαριου εχει ζωτικη σημασια στο ολο build-up, συναισθηματικα και μη, και για την τριαδα Λιτο-Τζεσικα-Πωλ και τη μετεπειτα πορεια τους ειναι οσο σημαντικο ειναι και το γαμημενο μπαχαρι, αλλα ειναι δυστυχως αφαντη περα απο μια σκηνη ενος λεπτου ξερω γω. Το γεγονος πως η ταινια χωριζεται σε 2 μερη εχει αναποφευκτα τα αρνητικα του οταν μιλαμε για υλικο με τοση πληροφορια, χαρακτηρες και lore, αλλα θα μπορουσε ευκολα να αφιερωσει περισσοτερο χρονο σε αυτους τους 2, κοβοντας κατι αλλο. Ηταν απαραιτητο βασικα.
Αχ Dune…
Τι εντυπωσιακή ταινία…τι ΜΕΓΑΛΟ έργο…κατάλληλο ΜΟΝΟ για κινηματογράφο.Πραγματικά θα είναι έγκλημα αν κάποιος περιμένει να το κατεβάσει ή οτιδήποτε.Δε θέλω να μπω σε λογική μεταφοράς από το βιβλίο.Πετυχαίνει και σε αυτό για μένα, αλλά δεν είναι κριτήριο για το αν μια ταινία είναι καλή.
Ο Βιλνέβ έχει φτιάξει ΠΑΛΙ κάτι μεγαλειώδες.Ο άνθρωπος κάνει blockbuster cinema χωρίς να κάνει blockbuster cinema.Οπτικοακουστικό κομμάτι κυριολεκτικά υπεράνω κριτικής.Εικόνες από δυστοπικό πίνακα ζωγραφικής.Ο Λόρενς της Αραβίας παρτάρει με τον Μαντ Μαξ.
Καταλαβαίνω τα από πάνω μηνύματα κριτικής, ναι συναισθηματικά υπάρχει κενό, όλο το κομμάτι το παίρνουν πάνω τους Πωλ και Τζέσικα(φοβερό κάστινγκ εννοείται, και γενικά σε όλους τους ρόλους, ακόμα και η αδιάφορη γενικά Zendaya είναι σαν να ανήκει στην έρημο) σε αυτό το θέμα, οι υπόλοιποι είναι περισσότερο ρομποτικοί, αλλά ρε παιδιά δε με ενόχλησε καθόλου.Μην πω μου άρεσε κιόλας η προσέγγιση αυτή.Για ρομποτική κοινωνία μιλάμε άλλωστε.
Γενικά μια αίσθηση έπους δεσπόζει από την αρχή μέχρι το τέλος και όχι μόνο στις (επικές) σκηνές μάχης.Είναι σπουδαίο επίτευγμα ειδικά αν σκεφτούμε ότι με το έργο έφαγε τα μούτρα του ολόκληρος Λιντς.
Θεωρώ ότι το δεύτερο μέρος που θα είναι και λιγότερο εισαγωγικό, αναμένεται πραγματικό αριστούργημα που θα μνημονεύεται δεκαετίες μπροστά και θα φτιάξει στρατιές οπαδών.Όχι ότι αυτό δεν είναι δηλαδή…
Έχω μια ένσταση εδώ. Τις σκηνές αυτές τις θεωρώ το μεγάλο μειονέκτημα της ταινίας. Όταν είδα τις στρατιές παραταγμένες περίμενα μεγαλεία και τελικά είδα μάχες έναν με έναν, με εξαίρεση το Ντάνκαν που τα βαλε με 6-7.
Είδα κάμποσες επιβλητικές σκηνές, αλλά όχι μάχης. Οι περισσότερες ήταν με τον Σκάρσγκαρντ μέσα.
Μακάρι να αποζημιωθώ στη συνέχεια.
Ψηνομαι να παω να το ξαναδω μονο και μονο για να το δω σε ΙΜΑΧ δεν κανω πλακα. Αν και λογικα θα επικρατησει η αφραγκια, αλλα μου εχει δημιουργησει την επιθυμια.
Kαι μενα οι μαχες στο Dune μ αρεσαν πολυ. Οχι σαν μονομαχιες και χορογραφιες, αλλα σαν αισθηση τρομου και προδοσιας και ηττας. Εβγαινε πολυ δυνατο το απειλητικο αυτο φηλινγκ.
Εκει που χανει η ταινια οσο το σκεφτομαι ειναι στην παρουσιαση του σετινγκ. Δυστυχως δεν πεφτει καθολου βαρος στα στοιχεια που κανουν πολυ ξεχωριστο αυτο το συμπαν και αυτη την ιστορια.
Τι ειναι και τι εχουν σχεδιασει οι Bene Gesserit. Tι ειναι οι Mentat, oι Navigators. Tι παιζει πισω απο τον Πωλ. Τον ανηψιο Χαρκονεν που δεν δειχνει. κτλ κτλ.
Παραμενει ενα επος για μενα και θα το ξαναδω, αλλα πιο ψυχραιμα θα θελα να χει και πιο πολυ ψωμι απο το σετινγκ. Ελπιζω στο directors cut και στο δευτερο μερος
Mε 155’ διάρκεια και τέτοια πυκνότητα σε ιδέες και πλοκή και όλα όπως του source υλικού, τι ανάπτυξη setting και χαρακτήρων να περιμένουμε ρε παιδιά. Αυτό θέλει πολλές ταινίες ή σειρά. Απορώ και πως τα χώρεσε έτσι. Εν τω μεταξύ εχει πλάκα που σε πολύ κόσμο φαίνεται αργό και βραδύκαυστο ενώ στους Nτιουν-άδες βιαστικό!
Για μένα είναι οι αισθητικές/τεχνικές επιλογές κατά κύριο λόγο που καλώς ή κακώς και επειδή μιλάμε για μεταφορά βιβλίου αλλά κι επειδή στο συγκεκριμένο βιβλίο είναι αναπόσπαστο κομμάτι του όλου έργου μου χαλάνε σε σημαντικό βαθμό την αίσθηση.
Ναι, καλή ταινία είναι, και αρκετά επική σε σημεία. Αλλά: όλο το οπτικό κομμάτι απο τη φωτογραφία και τα χρώματα μέχρι και τα διαστημόπλοια, στολές, κτλ κτλ όλα είναι μουντά και μινιμαλιστικά. Είναι δυνατόν ρε σεις να παίζεις με έρημο και να είναι σχεδόν άσπρη; Συνειδητή επιλογή του σκηνοθέτη οκ, απλά εμενα με βγάζει off, θα πηγαινα προς το πρωτογενές υλικό και όχι προς το προσωπικό μου ύφος. Επίσης το soundtrack, απλά ΌΧΙ. Μπορεί για τα δεδομένα του Zimmer να συνιστά και επιστροφή στη φόρμα, αλλά όχι ρε φίλε, θέλει κάτι πιο ιδιαίτερο και αέρινο. Το Dune ήθελε γενικά μια άλλη μυσταγωγία, πιο παραμυθένια ίσως, αλλά επουδενί τυρένια. Το καλό είναι ότι είναι ένα αυτούσιο έργο Villeneuve με προσωπική σφραγίδα και αγάπη απο την αρχή μέχρι το τέλος, οκ είναι ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ DUNE, σεβαστό. Επίσης την πλοκή του βιβλίου την ακολουθεί φουλ. Αυτά, και για να κρίνουμε και καλύτερα, καλό είναι να δούμε και το δεύτερο μέρος, αλλά αυτές οι επιλογές που προανέφερα, δεν αλλάζουν ούτως ή αλλως.
Μου άρεσε και το ξανάβλεπα αλλά δεν συγκλονίστηκα με καμία.
Ναι, υπαρχει και στο τρειλερ η σκηνη.
Γενικα η αισθητικη επιλογη ειναι πραγματικα make or break φαση, παιζει τεραστια σημασια στο κατα ποσο θα δεχτεις θετικα τη μεταφορα. Για μενα Lynch και miniseries παραμενουν καλυτερα με μεγαλη ευκολια, ακομα και με τα ελαττωματα τους.
Αν το νέο Dune είναι χειρότερο από τη μίνι σειρά που είχε οπτικά εφε της πλάκας και έναν Πολ Ατρειδη τελείως αδιάφορο τότε να μην μπω στην διαδικασία να το δω σε σινεμά.
Εξαρταται, αν σου αρεσει αυτο που βλεπεις στο τρειλερ, τοτε κατα πασα πιθανοτητα θα σου αρεσει η εκδοχη του Βιλνεβ.
To miniseries σαφως και ειχε πενιχρο μπατζετ αλλα ως μεταφορα ηταν συνολικα πολυ καλη δουλεια.
Χαχαα Έλα ρε