Τι ταινία είδατε σήμερα στο cinema?

Πήγα και εγώ να το δω χθες. Ήμουν μαζί με την κοπέλα μου και υπήρχε ωραίο κοντράστ απόψεων, καθώς αυτή δεν έχει διαβάσει το βιβλίο σε αντίθεση με εμένα άρα είδε την ταινία με διαφορετικά μάτια (και της άρεσε αρκετά, ψήθηκε δηλαδή να ψαχτεί, μάλιστα χθες βράδυ ξεκίνησε και το βιβλίο).

Εγώ από την άλλη ενώ έχω θετική, εώς πολύ θετική, άποψη νιώθω πως κάτι μου έλειπε. Η ταινία είναι φαντασμαγορική, εξαιρετικά γυρισμένη, θεωρώ πως σχεδόν όλο το καστ είναι spot on. Οι τοποθεσίες, τα indoors set είναι και αυτά πολύ πολύ σωστά μεταφερμένα, ειδικά η Arrakeen (ακόμα και αν δεν την είδαμε από μέσα) είναι όπως την είχα σχεδιάσει στο μυαλό μου. Η ιστορία εκτιμώ πως μεταφέρθηκε πολύ ικανοποιητικά, είναι απολύτως φυσικό να μην είναι σελίδα προς σελίδα ακριβής γιατί μιλάμε και για ένα πυκνογραμμένο βιβλίο με πολλά πράγματα που υπονοούνται και κινούνται σε δεύτερο πλάνο.

Παρ’όλα αυτά, όταν τέλειωσε η ταινία δεν ένιωθα “γεμάτος”. Ίσως να είναι η αίσθηση του ανολοκλήρωτου που λέει και ο @_Dead, γιατί όντως η ταινία κόβεται στην μέση (μάλιστα όταν ξεκινά γράφει ξεκάθαρα Part One). Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό. Αισθάνομαι πως είδα μια πολύ καλογυρισμένη σούμα του βιβλίου. Προσπάθησε ο Βιλνέβ να χώσει μέσα όσα περισσότερα πρόσωπα και όσες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το lore που νιώθω λίγο σαν να μην εστίασε κάπου, εκτός του Paul και της Jessica. Ναι, οκ, δεν περίμενα βαθιά ανάλυση και character development γιατί θα έβγαινε 6 ώρες ταινία, αλλά Duncan, Gurney πέρασαν και δεν ακούμπησαν. Απλά είδαμε δυο χαρακτήρες που ήταν πολύ φιλικούς προς τον Paul, καλούς μαχητές και πιστούς στον Οίκο τους. Αυτό. Δεν δόθηκε χρόνος έστω να αναπτυχθεί ένας δεσμός με τον θεατή, να νοιαστούμε λίγο για αυτούς. Ο Thufir άφαντος (ίσως παίξει ρόλο στην δεύτερη ταινία, βασικά επιβάλλεται, αλλά δεν νοείται να τον βλέπουμε 2-3 φορές σε κοντά 3 ώρες έργο). Stilgar και Fremen υποθέτω θα δούμε στην δεύτερη ταινία. Γενικά ένιωσα πως ήταν κάπως επιφανειακή η προσέγγιση του Βιλνέβ κυρίως στους χαρακτήρες και δευτερευόντως στο story και στο lore (εκεί κατανοώ τις μεγαλύτερες εκπτώσεις). Σίγουρα η πολιτική ίντριγκα που έχει το Dune είναι πανδύσκολο να μεταφερθεί επαρκώς στην οθόνη και η πιο απλή και ξεκάθαρη οδός που επιλέγεται εδώ είναι αν μη τι άλλο μια εξηγήσιμη και κατανοητή επιλογή.

Μου άρεσε αρκετά, περίμενα ακόμα περισσότερα. Σίγουρα επιβάλλεται δεύτερο μέρος.

2 Likes

Εχω κλεισει ηδη εισητηριο για Σαββατο. Το καλο ειναι οτι τα βιβλια εχω καμια δεκαετια που τα εχω διαβασει οποτε δεν θυμαμαι τιποτα και θα την δω καπως πιο αποστασιοποιημενα.

Δεν εχω δει ακόμα την ταινία(αυριο λογικα) αλλα μήπως αυτο το κόψιμο στα 2 μερη εχει να κανει και με το οτι στο βιβλιο απο την μεση και μετα πηδάμε αρκετά χρονικά? τα γεγονότα του βιβλίου δεν ειναι διάστημα 10 χρονων? Οποτε έδωσαν και περισσότερες λεπτομέρειες και θα φαίνεται καπως πιο φυσικο… Δεν ξερω μια πρωτη σκέψη ειναι πανω σε αυτά που λετε… αυριο θα σας πω αν μου αρεσε… :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue:

1 Like

εγώ είπα να περιμένω από βδομάδα, να σπάσει και ο τυχόν κόσμος από τις αίθουσες του κέντρου γιατί σε Arrival και BR2049 πιο πολλά ‘‘σσσσσς’’ έκανα παρά παρακολούθησα τις ταινίες… μάλλον θα πάω γερό Ridley σήμερα που μετά από δεκαετίες (literally) πρώτη φορά έψησα πραγματικά καινούρια του ταινία

Πάντως αυτό με το κόψιμο που λέτε οι περισσότεροι -και εδώ και αλλού-, μήπως έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ταινία ίσως είναι γυρισμένη με την λογική ενός Lawrence πχ με το intermission που έβγαζαν όλες αυτές οι 4+ ωρών ταινίες της εποχής; Μήπως δηλαδή η ταινία γυρίστηκε -και θα γυριστεί το β’ μέρος- σαν μια μεγάλη ενιαία 5ωρη ταινία και όχι σαν ένα αμιγώς episodic saga σαν τα star wars κτλ;
Δεν ανέφερα τον Lawrence τυχαία, το α’ μισό του είναι εντελώς διαφορετική ταινία από το β´ και όμως με τίποτα δεν θα μπορούσαν να ήταν 2 ξεχωριστά parts γιατί σαν σύνολο εξαιρετικά συμπαγές -γιατί David Lean-

σκέφτομαι μήπως αυτή ήταν και η λογική του Villeneuve που αναγκάστηκε απλά ελέω καιρών να χωρίσει actual στα δύο μια κατα τα άλλα 5-6ωρη ταινία… τεσπά δεν το έχω δεί, εικασίες κάνω όντας στην αναμονή και εγώ :stuck_out_tongue:

Μα ακριβώς αυτό είναι το θέμα, πως δεν πάει για κάτι episodic αλλά μιλάμε για ένα σύνολο σπασμένο στα δύο. Το τέλος σε αφήνει με την όρεξη, δεν είναι ακριβώς cliffhanger, είναι πως μένει μετέωρη η ταινία που έχεις ήδη δει. Δεν διαφωνώ απαραίτητα με αυτή την τακτική, απλά θεωρώ πως στην περίπτωση που γίνει στραβή και δεν πραγματοποιηθεί, θα μετατραπεί σε μεγάλο φιάσκο. Ωστόσο εκτιμώ πως δύσκολο να γίνει έτσι, πιστεύω θα κόψει εισιτήρια και θα την δούμε στην ολότητά της, ενώ προσωπικά δεν με πείραξε τόσο, άσχετα που ήθελα κι άλλο, προφανώς.

1 Like

Τώρα που το αναφέρεις… ναι. Μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με τα intermission στις παλιές επικές ταινίες όπως το Lawrence. Δεν είναι ούτε καν σε στυλ Lord of the Rings που και εκεί έχεις μια ιστορία κομμένη στα 3. Εδώ δεν υπάρχει 3d act για παράδειγμα.

Δεν είναι βέβαια κακή ή μέτρια σε καμιά περίπτωση. Και εμένα γενικά μου άρεσε. Αλλά ναι σε αφήνει κανονικά στη μέση. Δεν θυμάμαι ανάλογο παράδειγμα κινηματογραφικά. Μόνο ο μισός Lawrence μπορεί να έρθει σαν κάτι ανάλογο.

1 Like

Τι βυσματα ειστε εσεις στην Ελλαδα που εχει βγει εκει περα το Dune ηδη ενω εδω περα βγαινει στις 22 Οκτωβριου? Αναποδα το εκανα μαλλον, επρεπε να μεγαλωσω Αμερικη στα 90ς που οι ταινιες εβγαιναν εδω 2-3 μηνες πριν την Ελλαδα, τωρα τι συνεβη με το Dune πραγματικα απορω.

ας είχατε και εσείς Κούλη…

6 Likes

Ο Κούλης έχει δημιουργήσει σκουληκότρυπα με τα μεγαλύτερα στούντιος, ο μπάρμπα Τζο τι έχει κάνει επ’ αυτού γατάκια Γιάνκηδες;;

Κι από σήμερα σε 1080p για όσους δε θα πάμε σινεμά.
Α ρε μεγαλεία.

1 Like

κακο αυτο…

Εξαιρετικο το βρηκα. Ξεκαθαριζω οτι τα βιβλια τα ειχα διαβασει καμια 15ετια πριν οποτε θυμαμαι ελαχιστα πραγματα και αρα δεν το κρινω τοσο σαν μεταφορα οσο σαν ταινια, και εκει οκ, ολο το οπτικο κομματι (εφε, φωτογραφια, σκηνοθεσια) ειναι πραγματικα 11/10 νταξει γαμησε μας, εχει κατι σκηνικα που σου σηκωνουν την τριχα τι να λεμε.
Εκτιμησα επισης το γεγονος οτι παρολο που ειναι τρομερα πυκνος σε lore ο κοσμος του Χερμπερτ ο Βελνεβ δεν το επηξε στο εξποζισιον αλλα το κρατησε σε πολυ λογικο βαθμο.

Το κοψιμο προσωπικα δεν μου φανηκε οτι εγινε αποτομα η σε κακο σημειο παντως. Φαινεται αρκετα οργανικο παρ’ολο που το βιβλιο δεν ειναι γραμμενο με αυτον τον τροπο.

Αντε να δουμε και το δευτερο τωρα.

Το ειδα…

Για αρχη ποσο ωραια ένοιωσα που πηγα σινεμά για να δω κατι το τοσο μεγαλο κινηματογραφικά. Πραγματικα μου ειχε λειψει…
Στην ταινια πηγαμε 3 ατομα απο τα οποία μονο εγω εχω διαβάσει το βιβλιο. Στους υπολοίπους ειπα απλα οτι δεν ειναι ολόκληρο το πρωτο βιβλίο και τιποτα αλλο. Οπότε διαμορφώθηκαν 2 άποψης.
_Η δικη μου που απεικόνιση οικων τοποιων και γενικα κινηματογράφηση το βαζω 10/10 μου αρεσε παρα πολυ. Σεναριακα με κουρασε λιγο αν και ηταν οσο πιο κοντα μπορουσε να ειναι στο βιβλιο με τους διάφορους κινηματογραφικούς συμβιβασμους αυτο που δεν φανηκε πουθενά ηταν το ποσο πολυτιμο ηταν το νερο στους ανθρωπους + τις σχέσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών.

_Και η αποψη του φιλου μου και της κοπέλας μου που ηταν κατα ενθουσιασμένοι και μάλιστα μου ειπαν οτι αν δεν τους ελεγα οτι κόβετε στην μεση του βιβλίο δεν θα το καταλάβαιναν και για ταινια που ειναι part one σταματάει πολυ φυσικα που συμφωνω δεν σταμάτησε τοσο απότομα οσο πιστευα. Απλα πρέπει να βγει και δεύτερο μερος ειναι σαν να λεμε πρεπει να βγει το two towers το θεωρω καπως δεδεμενο ακομα και να ηταν ολο το βιβλιο και οχι μισο παλι θα επρεπε να βγει 2ο.

Για αυτο αφηστε τα τορρεντ(που το κατεβασα και η εικονα δεν ειναι καθολου καλη) και δειτε το μωρεεε μια ταινια μετα απο 2 χρονια σινεμα σιγα το πραγμα.

6 Likes

Έπος η ταινία παιδιά…

Σε άλλα νέα, το νέο του Scott πρέπει να πάτωσε σε θλιβερό βαθμό. Δεύτερη εβδομάδα και παίζει σε 2-3 Multiplex όλα κι όλα. Μάλλον θα συρθώ μέχρι τα Village μετά από αρκετά χρόνια για να το δω.

2 Likes

Είναι καλή ταινία όμως, θα επανέλθω κ για αυτό -γιατί ακόμα προσπαθώ να χωνέψω τι είδα στο Dune προχτες-

Δυστυχώς μέσω της τεχνολογίας προωθείται η στεγνή εμπορευματοποίηση των πάντων, ιδιαίτερα
των blockbuster της σύγχρονης βιομηχανίας. Ταινίες με λιγότερα εφέ και περισσότερη πλοκή δεν κεντρίζουν το ενδιαφέρον της μάζας του νεανικού κοινού που αποτελεί τον κύριο πελάτη των εταιρειών.

Ειδα κ εγω το Dune. Μου αρεσε παρα πολυ. Οπτικα δεν το συζηταω. Πραγματικα με εντυπωσιασε. Ο συνδιασμος επιβλητικων η υποβλητικων, δωρικων, εικονων με αντιστοιχο ηχο με καθηλωνε. Ουσιαστικα ο Βιλνεβ μου απεδειξε οτι μπορει να γινει πραγματικα επικος. Χωρις ιχνος τυριλας. Γενατη αικονικ στιγμες δραματικου επους.
Μου αρεσε κ η λιτη προσεγγιση. Εβγαζε τον μυστικισμο του σετινγκ.
Στα υπολοιπα,ισως να ηθελα λιγο παραπανω φιλοσοφια κ ας μην καταλαβαινε κανεις τιποτα. Απο καστινγκ κ χαρακτηρες ειμαι πολυ ικανοποιημενος. Ειδικα απο Πολ κ Τζεσικα. Ειμαι απο αυτους που δεν θεωρουν οτι το βιβλιο εχει βαθυ καρακτεραηζεησον, ουτε ρηχο. Απλα δεν θεωρω οτι το βαρος πεφτει εκει, οποτε η ταινια, τηρουμενων των αναλογιων του μεσου, με ικανοποιησε αρκετα κ σε αυτον τον τομεα.
Συνολικα το αποσταγμα που πηρα με καλυψε παρα πολυ. Ενιωσα στιγμες δεους. Πηρα τις εικονες, κ την ατμοσφαιρα που θελα. Συνηθως αυτο θελω απο μεταφορες φιξιον. Τα υπολοιπα βρισκονται πολυ πιο καλα δωσμενα στα βιβλια.
Κ μαλιστα, αλλο ενα επιπλεον πολυ καλο που προεκυψε βλεποντας την, ειναι οτι με ψησε χοντρα για να ξανακανω επιτελους το Dune rereading μου.

12 Likes

Dune χτες. Φρεσκο, μεγαλο, δεν το χωνεψα ακομα 100%. Προκειται για μια καλη ταινια, το ξεκαθαριζω αυτο ,αλλα δεν ξερω κατα ποσο ειναι καλη μεταφορα, και τελικα επεσα μεσα σχετικα με ολες κυριολεκτικα τις προσωπικες προσδοκιες και ενστασεις μου, συμφωνα με τα δειγματα που ειχαμε απο τα τρειλερς. Επειδη βλεποντας την ταινια δεν εχω και πολλα περισσοτερα να αναφερω, θα επαναφερω στην επιφανεια καποια παλιοτερα ποστς μου παρατηρωντας εν τελει κατα ποσο, σε υποκειμενικο πλαισιο παντα, επεσα μεσα η οχι. Βαρεθηκα τη ζωη μου στην ταινια, και αυτο μαλλον με πληγωσε περισσοτερο απ’οτι περιμενα, καθως το βιβλιο ειναι απο τα αγαπημενα μου γενικως :sweat_smile:

Το βασικο στοιχειο που αυτοματα με βγαζει εκτος ειναι η αισθητικη προσεγγιση που ειχε ως οραμα ο Βιλνεβ. Ειναι λες και διαβασαμε αλλο βιβλιο, κυριολεκτικα. Δεν ειναι κακο αυτο προφανως, αλλα ειναι τοσο εντονη η διαφορα οπτικης γωνιας που με δυσκολεψε πραγματικα η προβολη της ταινιας. Εκει που εγω διαβασα ενα απο τα πιο πλουσια σε χρωμα, ποικιλια, λεπτομερεια και γενικοτερη αισθητικη συμπαντα, o σκηνοθετης ειδε ακριβως το αντιθετο, ενα ψυχρο, μουντο, υπερμινιμαλ κοσμο. Η μονιμη ελλειψη χρωματος, ζωντανιας σε συνδυασμο με τη γενικοτερη μουνταδα με κουρασαν απιστευτα. Σε ιδια επιπεδα και η μουσικη, βαθυς υπνος. Δυστυχως σε καθε επιπεδο μου φανηκε μια επιπεδη, ανευρη ταινια. Η καλη σκηνοθεσια δεν αρκει, και δεν ειναι καν η καλυτερη του βιλνεβ.

Θεωρω πως ενω ο βιλνεβ ειναι καλος σκηνοθετης, δεν ηταν τελικα ο καταλληλος ανθρωπος για να φερει το επος στη μεγαλη οθονη. Ειναι διαφορετικης νοοτροπιας δημιουργος, δεν νομιζω πως κολλαει στο υλικο. Οπως και δεν θα κολλουσε στον Αρχοντα, η στο GoT και γενικοτερα στο sci-fantasy ειδος. Θελει να δωσει γενικα ενα πιο προσγειωμενο, ισως πιο προσιτο-relatable συμπαν απο αυτο που ειναι ουσιαστικα το Dune, χωρις την κλασικη sci-fantasy πομπωδη επικοτητα που το διακρινει. Αυτοματα, ειμαι αντιθετος σε τετοια προσεγγιση. Αυτο αντικατοπτριζεται και στη δραση της ταινιας. Θεωρω πως ο Βιλνεβ δεν μπορει να σκηνοθετησει καταλληλα δραση, τουλαχιστον σε επιπεδο επικοτητας και κλιμακας που ειναι απαραιτητη σε τετοιου ειδους franchises. Κραταω μια πισινη για το πιθανο δευτερο μερος, οπου ειναι πολυ action heavy και εχει καποιες απο τις πιο επικες, με την κυριολεκτικοτερη εννοια της λεξεως, σκηνες που εχουν αποτυπωθει σε χαρτι. Ειναι κατι που παρατηρησα και στο Blade Runner 2049, το οποιο λατρευω και οντως με ειχε καθηλωσει, αντιθετα με το Dune. Απλως το στυλ του δεν μου δουλευει με τη δραση. Οι λιγες χορογραφιες ας πουμε ηταν επιεικως απογοητευτικες.

Το καστ γνωριζαμε πως ειναι δυνατο, αλλα δυστυχως δεν εκαναν και τιποτα ιδιαιτερο με τους ηθοποιους που ειχαν στα χερια τους. Ταιριαστοι ολοι στους ρολους, αλλα κανενας δεν ξεχωρισε ουσιαστικα. Η αποτυπωση των σχεσεων μεταξυ χαρακτηρων ειναι ανεπαρκης. Ειδικα σχεση Λιτο-Τζεσικα, καμια συναισθηματικη συνδεση. Σε αυτο τον τομεα υπαρχουν αρκετα προβληματα, γενικα η δομη και το narrative πασχουν εμφανως και εννοειται πως οφειλονται ολα στο περιορισμενο χρονο της ταινιας. Η ταινια ειναι ΦΟΡΤΩΜΕΝΗ. Μιλαμε για τρελα exposition dumps. Ειδικα στο 1ο περιπου μισαωρο, η ορολογια επεφτε συννεφο, το ειδα με 5 ατομα, δεν γνωριζαν το υλικο και γενικα δεν το εχουν με πολυπλοκο fantasy, οι 3 δυσκολευτηκαν. Δεν το λεω ως κατι αντιπροσωπευτικο, αλλα εχω απορια να δω πως θα φανει συνολικα σε εντελως αμυητους. Το Dune επρεπε να γινει σειρα, νομιζω πως ολοι μπορουμε να συμφωνησουμε τουλαχιστον σε αυτο. Το 1ο μισο του βιβλιου, το οποιο ειναι αυτες οι 2μιση ωρες, επρεπε να ειναι 10 μονοωρα επεισοδια. ΔΕΝ βγαινει το Dune αλλιως σε επαρκη βαθμο, ολα ηταν δυστυχως σε επιδερμικο βαθμο, και καποιες βασικοτατες θεματικες του βιβλιου ουτε που τις αγγιξαν. Αυτο ειναι μεγαλο προβλημα απο τη στιγμη που επιλεγεις να κανεις την ταινια σου οσο το δυνατον πιο ρεαλιστικη και γενικα σοβαροφανη. Αν επελεγε να δωσει εμφαση στη δραση, την επικοτητα και γενικως σε πιο φανταχτερες πτυχες του υλικου, μαλλον δεν θα ειχα τοσο μεγαλο προβλημα, αλλα δεν εχουμε τετοια περιπτωση εδω.

Ευχομαι να αρεσει η ταινια και να ψησει κοσμο να ασχοληθει με τα βιβλια πραγματικα ωστε να θαυμασει το οραμα και το υπεροχο συμπαν του Herbert οπως του αρμοζει, γιατι εδω δεν πιστευω πως εχουμε την μεταφορα που θα επρεπε συμφωνα με ενα τοσο σημαντικο σταθμο στον χωρο του φανταστικου. Το Dune δεν θεωρειται τυχαια unadaptable. Την πληρωσε η ουσια, σε μεγαλο βαθμο.

Το Dune θα μπορουσε να ειναι το νεο Game of Thrones, pop culture φαινομενο που θα ειχε τον κοσμο να παραμιλαει εβδομαδιαια. Ανετα. Δεν νομιζω πως μπορουμε να το βαλουμε σε διπλα σε movie/tv franchises τιτανες οπως θα ηθελαν συμφωνα με αυτη τη μεταφορα. Προκειται για μια εντελως διαφορετικη προσεγγιση, με οτι αυτο συνεπαγεται. Αν ομως αυτο σημαινει πως ο μεσος θεατης θα ενδιαφερθει ωστε να αναζητησει τα βιβλια πραγματικα θα ειναι σημαντικο για μενα, οποτε απο αυτη την αποψη, μικρο το “κακο”.

2 Likes

Χαίρομαι που αναφέρει και κάποιος άλλος την ανεπαρκή αποτύπωση των σχέσεων μεταξύ των χαρακτήρων. Επειδή την σκέφτομαι πολύ την ταινία από τότε που την είδα, κολλάω όλο και περισσότερο σε αυτό το κομμάτι και πραγματικά απορώ που δεν εχώ δει κανέναν άλλο να παραπονιέται έστω λίγο (όχι εδώ, γενικότερα μιλάω). Όλοι οι χαρακτήρες απλά υπάρχουν, δεν δημιουργείται κανένα δέσιμο μαζί τους αλλά και μεταξύ τους, δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ βάθος, τίποτα. Ενώ μου άρεσε πολύ η ταινία, αυτό το θέμα με αποτρέπει από το να αποθεώσω.

1 Like