Τα είχε γράψει ο Αποστόλης παραπάνω, αλλά τον βρήκα υπέρ του δέοντος φειδωλό στις περιγραφές του!
Παιδιά, εγώ το άκουσα πολύ καθυστερημένα αυτό (και δεν είμαι και Ο φανατικός οπαδός των Cold I ή του post-punk γενικότερα, παρ’ όλο που θεωρώ το ντεμπούτο τους κλασικότατο και πολύ ποιοτικό δείγμα αυτού του ήχου), αλλά παίζει για εμένα να είναι και ο δίσκος της χρονιάς (πρέπει να ξανακούσω το DHG για ν’ αποφασίσω). Έχω μείνει ΜΑΛΑΚΑΣ με την ποιότητα κυρίως των refrain τους και των πιο «τολμηρών» φωνητικών γραμμών -κι αυτή νομίζω είναι η ειδοποιός διαφορά με το προηγούμενο.
Ο “Κακός άνεμος”, νομίζω, δεν ξέφευγε καθόλου από τους «κανόνες» ενός υποδειγματικού post-punk/gothic δίσκου. Βασικά όλα ήταν εκεί που πρέπει: ο ήχος και οι ρυθμοί των drums, οι μπασογραμμές, τα μπάσα φωνητικά, η ατμόσφαιρα κλπ.
Οι “Μέρες νεκρές” μού βγάζουν σ’ επίπεδο μελωδιών μία ένταση, όχι μία ψύχρα. Μιλάω (κατά σειρά κορύφωσης) για τα refrain από το ομώνυμο, το “Ναυάγιο”, τις “Μάγισσες” που έχουν αυτά τα ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ αδιόρατα backing vocals που προσθέτουν «βάθος», το “Μακρυά” που, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί την πιο συγκλονιστική στιγμή του album, και, τέλος, το κλείσιμο του “Η θλίψη της γης”. Τηρουμένων των αναλογιών, εκεί που ξεκινάει το «όλη η θλίψη της γηηης», θα μπορούσα να με φανταστώ (αν δε φοβόμουν ότι θα γινόμουν ρεζίλι) στο επόμενο live τους να σκαρφαλώσω πάνω στις πλάτες κάποιου και να ανοίξω τα χέρια μου διάπλατα ανοιχτά, σαν εκείνους τους καμένους τυπάδες στο live των Fields of the Nephilim του ’80 όταν παίζουν το “Last exit for the lost” (οι ChrisP και Lupin θα με νιώσουν). Κοινώς, τέτοιου είδους φωνητικές γραμμές (που, by the way, δεν κρύβουν τους περιορισμούς τους στο εύρους τους, αλλά αυτό δε λειτουργεία αρνητικά) σε φτάνουν σ’ ένα σημείο λύτρωσης, σ’ ένα σημείο γηπεδικού sing-along που συνήθως το post-punk δε στο προσφέρει. Ακόμα και metal τύπου “Draconian times” θα έλεγα ότι ακούω εκεί.
Δυσκολεύομαι να το λέω για δίσκο τόσο γρήγορα, αλλά ναι, το ψήφιζα ήδη από τώρα και με τα δύο χέρια στο παιχνίδι του anhydriis όταν έρθει το 2023.
Υ.Γ. Μόνο τα “Επωδή” και “Dear John” ξεφεύγουν από αυτό το πιο επικό στυλ και, όχι τυχαία, αποτελούν τις λιγότερο αγαπημένες μου στιγμές του album.