Iced Earth

Αν όμως ο γειτονας έπαιζε καλή μουσική ? Εδώ σε θέλω. …!
Ναι άλλο η μουσική του άλλο οι αντιλήψεις του. Αλλιώς να μαζευτούμε μετά το lockdown να κάψουμε δημοσίως καμία χιλιάρα δίσκους μουσικών με αμφιλεγόμενες απόψεις και γιατί οχι…και μερικά βιβλία από συγγραφείς με ύποπτη συμπεριφορά. Όλοι οι καλλιτέχνες έχουν απόψεις,σκέψεις ή συμπεριφορές που μπορεί να διαφωνούμε. Αν κάποιος διαφωνεί με αυτά και ρίχνει άκυρο σεβαστό. Δεν βρίσκω όμως κάτι μεμπτό στο να συνεχίσει να τον ακούει/στηρίζει/διαβάζει.
Και όταν λέω συμπεριφορές εννοώ μέσα σε κάποια όρια. Αν ο Σαφφερ καταδικάζοταν αύριο για πχ.παιδεραστία , ε τότε ναι. Θα φέρνα τη δισκογραφία του καπέλο στο κεφάλι του γείτονα!

Άρα όλοι οι καλλιτέχνες μπορούν να έχουν απόψεις, σκέψεις και συμπεριφορές, αλλά όχι επιθυμίες μη συμβατές με αυτό που κατανοούμε εμείς ως όριο, έτσι; Τα όρια λοιπόν, ο καθένας τα ορίζει όπως τα κατανοεί, αλλά διαφωνούμε στο πού μπαίνουν, όχι αν υπάρχουν.

Αν λοιπόν διαφωνούμε στο πού μπαίνουν, μιας και οπωσδήποτε υπάρχουν, τότε δεν διαφέρει η μουσική από τις αντιλήψεις. Και δεν λέω ότι αν είναι το ένα μαύρο, είναι και το άλλο μαύρο. Πάντως μαύρο και άσπρο δεν είναι. Είναι πολύ πιο πολύπλοκη αυτή η σχέση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι ξέρουν τον Σάφφερ, τώρα δεν πρόκειται να ακούσουν τη μουσική του χωρίς να επηρεάζονται από την εικόνα του στο Κοινοβούλιο υπέρ του Τραμπ. Άλλοι θα γουστάρουν, άλλοι θα ξενερώνουν, άλλοι θα παραμένουν αδιάφοροι, αλλά κανένας που τον είδε στη φωτογραφία δεν θα ξανακούσει μουσική του χωρίς να έχει στο μυαλό του το ποιος είναι και τι πιστεύει. Άρα αδιάφορο τι λέμε στα λόγια, ο μουσικός και η μουσική δυστυχώς δεν χωρίζονται, γιατί δεν χωρίζονται ο μουσικός από τον πολίτη.

1 Like

Θα συμφωνήσω σε όλα εκτός απο το τέλος.

Δεν αντιλαμβάνομαι από που προκύπτει ο μη διαχωρισιμός μουσικού με τη μουσική του ειδικά αν στα “αυτιά” του ακροατή αυτό επιτυγχανεται .
Και για να μην το πλατιάσω, προσωπικά δεν προκειται να με επηράσουν τα τελευταία κατορθώματα του ανεκδιηγητου κου Σειφφερ (όπως τον αναφέρουν ελληνικά sites!) όταν ακούω τη μουσική του οπως δεν με έχουν αντίστοιχα αποτρέψει δηλώσεις καμιά ακόμα 10αριά καλλιτεχνών να απολαύσω το έργο τους.

Μιλάμε για έναν αμόρφωτο μπετόβλακα (δεν τον θεωρώ φασίστα με την στενή του όρου έννοια- τουλάχιστον δεν έχω στοιχεία για κάτι τέτοιο).
Δεν εκπλήσομαι , δεν το είχε κρύψει άλλωστε ο άνθρωπος , τις είχε πετάξει τις μαλακίες του εδω και καιρό.
Είναι προφανές επίσης ότι όλα αυτά τα γίδια δεν έχουν καταλάβει τι κακό κάνανε στην χώρα τους

2 Likes

Νομίζω πως κάποιος πρέπει να είναι πραγματικά αφελής για να περιμένει από τη συγκεκριμένη φωτογραφία και στιγμή για να κρίνει το ποιόν και τα πιστεύω του Schaffer.

Ο ίδιος δίνει συνεντεύξεις σε Μέσα μεγάλης εμβέλειας εδώ και χρόνια εκφράζοντας αυτές τις απόψεις, είχε δημιουργήσει το Sons of Liberty project που και πάλι ήταν ξεκάθαρο τί πραγματευοταν στιχουργικά, ακόμη και στους Iced Earth βρίσκεις μικρά ή μεγαλύτερα δείγματα αυτής του της ιδεολογίας τα τελευταία 20 χρόνια.

Το ότι μέχρι προχθές κάποιοι τον αποδέχονταν ως ψεκασμενο/απολιτικ/επαναστάτη/οτιδήποτε, ενώ σήμερα πέφτουν από τα σύννεφα που ο ίδιος έκανε πράξη τις απόψεις που εξέφραζε δημοσίως τόσα χρόνια, είναι μάλλον σημείο των καιρών, για να το θέσω όσο πιο ευγενικά γίνεται.

Σε καμία περίπτωση δεν τον “ξεπλένω” ή συμφωνώ με τέτοιου είδους απόψεις ή πρακτικές, αλλά δεν μπορώ και να πω ότι μου έκανε τόση εντύπωση ότι ο ίδιος είχε συμμετοχή στα χθεσινά γεγονότα.

4 Likes

Το συγκεκριμένο topic κατέστη, για μία ακόμη φορά, επίκαιρο.

Δεν καταλαβαινω αυτα τα 2 που κολλανε. Ο Jon Schaffer ειναι ενας μαλακας και μακαρι να ψοφησει. Η μουσικη του (που δεν την εγραψε μονος του αλλα συνεισεφεραν και τα αλλα μελη της μπαντας) δεν του ανηκει, ανηκει στο κοινο που την αγαπησε. Μπορω να ακουω την μουσικη του και να βριζω τον μαλακα ταυτοχρονα, δεν βλεπω γιατι ειναι αντιφατικο.
Εσυ ξερεις οτι ολοι οι μουσικοι, σκηνοθετες, ηθοποιοι κτλ που αγαπας την δουλεια τους ειναι και γαματοι ανθρωποι? Ποσοι απο αυτους ειναι σκατανθρωποι για παραδειγμα και δεν εχει βγει προς τα εξω?

Ξαναλεω σεβαστο και δικαιωμα σου να πεις οτι ο Πολανσκι ειναι ενας σιχαμενος παιδοφιλος οποτε δεν μπορω να δω ταινια του, αλλα μην κουνας το δαχτυλο σε αυτους που μπορουν να δουν το καλλιτεχνικο εργο σαν ξεχωριστη οντοτητα, αυτο με ενοχλει εμενα.

3 Likes

ε οταν βγει προς τα εξω, θα πραξω αναλογα.

την τελευταια πενταετια εχω “χασει” αρκετες μπαντες…

προσωπικα εχω θεμα να μπορει καποιος ευκολα να με συσχετισει με σκατανθρωπο.

3 Likes

Προσωπικα για να μην παρεξηγηθω, το σεβομαι. Αυτο δεν σε κανει ανωτερο ηθικα απο εμενα, ετσι το βλεπω εγω προσωπικα, μπορει να ειμαι λαθος τι να πω.

3 Likes

Μην μένεις στην εν λόγω φωτογραφία και περίπτωση. Χρησιμοποιώ καταχρηστικά τον Σάφερ ως παράδειγμα για να πω ότι εφόσον κάποια πράγματα μαθαίνονται για έναν καλλιτέχνη, τότε η τέχνη του γίνεται κατανοητή από το φίλτρο νοήματος που έχουν αυτά τα πράγματα για το κοινό.

2 Likes

Η μουσικη του ειναι προεκταση της προσωπικοτητας του και ανηκει σε αυτον, οχι σε σενα. Εσυ μπορεις απλως να την απολαμβανεις, αλλα ειναι δημιουργημα του.

Δεν κουνησα το δαχτυλο σε κανεναν, ο καθενας κανει τις επιλογες του. Το παραδειγμα που εγραψα για τον γειτονα ειναι απλα αληθεια, ειτε σου αρεσει ειτε οχι. Ειμαστε ολοι πιο ανετοι στο να κρινουμε τον καθε μαλακα γειτονα, αλλα οταν προκειται για ανθρωπους που εχουν δημιουργησει καποια μουσικη ή καποια ταινια που μας αρεσει, εχουμε συναισθηματικες απαντησεις οπως και η δικια σου.

Δικο σου θεμα αν ενοχληθηκες, εγω την αποψη μου εξεφρασα διχως να δειξω κανεναν. Αν θελεις, μπορεις οντως να βριζεις τον μαλακα τον Σαφφερ και να ακους την μουσικη του. Κι εγω μπορω να θεωρω οτι ειναι λαθος να ξεχωριζουμε το εργο απο τον καλλιτεχνη οταν προκειται για τετοια προσωπικοτητα.

Απο κει και περα, που να ξερω αν καποιος σκηνοθετης που μου αρεσει ειναι σκατανθρωπος? Αν το μαθω ομως δε θα στηριζω πλεον, ειναι τοσο απλο. Οπως για παραδειγμα δεν εχω δει καμια ταινια του Πολανσκι απο τοτε που εμαθα για αυτον.

1 Like

Το παραδειγμα για τον γειτονα δεν ειναι αληθεια γιατι αν ο γειτονας μου ειναι φασιστας δεν θα πολυασχοληθω, τον Σαφερ θα τον βρισω πολυ περισσοτερο, αν μου αρεσει κιολας η μουσικη του και αυτο συνδεθει και με μια αισθηση “προδοσιας” ακομα πιο πολυ (δεν ισχυει για τον συγκεκριμενο, ολοι ξεραμε τι τριμαλακας ειναι μια ζωη), δεν βλεπω ποιος μπορει να ειναι πιο επιεικης εκτος αν μιλας για τελειωμενους φανμποηδες που δεν νομιζω οτι υπαρχουν σε αυτο το φορουμ πολλοι τετοιοι.

λωλ, ανωτερος ηθικα δεν ειμαι απο κανεναν, και γω πιθανοτατα σκατανθρωπος ειμαι, αλλα αν μπορω να αποστασιοποιηθω απο αποδεδειγμενους σκατανθρωπους θα το κανω.

οπως ειπα πιο πανω, η γραμμη αυτη να τραβηχτει ειναι 100% βαση τον καθενα.

εκει που θα “τσακωθουμε” ειναι στο εαν βλεπεις διαφορα στο θα πληρωσω/στηριξω τον (καθε) Πολανσκι ή θα κατεβασω να δω την ταινια του Πολανσκι.

Δηλαδη το να εχει επιτυχια καποιος που ειναι αποδεδειγμενα πουταναςγιος (βλεπε πχ Chris Brown) με ξεπερνα.

2 Likes

Έτσι είναι.

Είναι πολύ κακό αυτό; Αν η μάνα μας ή ο αδερφός μας είναι μαλάκες, να έχουμε συναισθηματική αντιμετώπιση ή να τους δικάσουμε όπως τον γείτονα ή τον Schaffer;

Γι’ αυτό συντάσσομαι με Ιάσονα, ο καθένας μας βάζει τα όριά του.

2 Likes

Στο μπουκοταζ/deplatforming-canceling των σκατανθρωπων συμφωνω απολυτα. Δεν θα σταματησω να ακουω IE αλλα οποιος δωσει λεφτα στον Σαφερ απο εδω και περα ειναι σαφες οτι κανει endorse τις αποψεις του, του δινει εξτρα υλικα μεσα ωστε να συνεχισει να τις διασπειρει.

Πιο κλασσικο παραδειγμα/διλλημα για παρα πολυ κοσμο απο την Ροουλινγκ στα πιο προσφατα δεν υπαρχει εντωμεταξυ.

3 Likes

Αν ειχα μανα ή αδερφο φασιστα θα ειχα κοψει καθε επαφη και δε θα τους μιλουσα ποτε ξανα.

Εσυ μπορεις να κανεις οτι θελεις.

Λιγο ελεος που θα βαλουμε τον καθε Ανσελμο, Σαφφερ και αλλον υπερμαλακα σε καποιο σημειο πανω στο φασμα συναισθηματικου δεσιματος στο οποιο μπαινει και η μανα μας και ο αδερφος μας.

2 Likes

Δεν βαζετε μεσα στην αναλυση βεβαια οτι πλεον ειμαστε και 30αρηδες-40αρηδες οι περισσοτεροι και δεν θα πεσουμε στην παγιδα να ψαξουμε τις ιδεολογιες ενος καλλιτεχνη και να τις ασπαστουμε με τον τροπο που θα εκανε ισως ενας 15χρονος (εκτος αν εχουμε ηδη προδιαθεση για ψεκασμα)

Ας πουμε στην περιπτωση των burzum ισχυει το “απολαυστε υπευθυνα”. Και χωρις καμια οικονομικη στηριξη εννοειται. Και ευτυχως που στιχουργικα (σε αντιθεση με τον Schaffer) δεν ανακατευει πολιτικη και μουσικη

2 Likes

Ναι, αυτό ακριβώς είπα :stuck_out_tongue:

1 Like

@Giasonas, κι όμως, έχει δίκιο ο @morgoth σε αυτό, περί ηθικής ανωτερότητας. Και εξηγούμαι. Προσωπικά, έχω τραβήξει και τραβάω προσωπικά τις γραμμές μου από αυτά που θεωρώ πως προέρχονται από σκατάνθρωπους, κυρίως δε για να μην ενισχύσω οικονομικά και πρακτικά τέτοιες φωνές, όπως πολύ σωστά αναφέρεις (και ο @QuintomScenario επίσης). Ο προβληματισμός όμως έγκειται στο μηπως ομως θελουμε παραλληλα να κοτσαρουμε και στον εαυτο μας ενα παρασημο ενώπιον του καθρέπτη μας ή και στα μάτια των αλλων; Πως, να, ειμαι καλυτερος και ηθικά ανώτερος που δεν τον ακουω;

Κάπου εδώ άλλωστε υπεισέρχεται το ζήτημα που θέτει ο @QuintomScenario, ήτοι αν

Δήλωση, η οποία έχει μεν βάση στην κοινή μας λογική, πως είναι αδιαχώριστο το εκάστοτε προϊόν “τέχνης” από τον δημιουργό αυτού. Θέση που αντανακλαστικά αποδέχομαι ως σωστή. Ειδικά από τη στιγμή που ασπάζομαι και υιοθετώ την άποψη περί δράσης ενάντια στα φασιστικά, ρατσιστικά ή σεξιστικά σκουπίδια που μας περιβάλλον και δηλητηριάζουν την καθημερινότητά μας.

Σε δεύτερη ανάγνωση ωστόσο η θέση αυτή αντικρούεται από το γεγονός πως η όποια τέχνη σχετίζεται με την αρετή του ακροατή, και όχι του δημιουργού αυτής. Σημαντικό είναι τι προκαλεί σε εσένα, μέσα σου η μουσική. η σχέση με όσα αγαπάμε και μας διαμορφώνουν δε μπορεί παρά να είναι αυστηρά προσωπική. Αν ο δημιουργός αισθάνεται πως του ανήκει το αποτέλεσμα της δημιουργίας του, αυταπατάται και είναι απλώς αυτάρεσκος και αυτό δεν αμφισβητείται.

Κατακλείδα; Δεν υπάρχουν εύκολες συνταγές και μανιχαιστικά δίπολα που έχουν καθολική εφαρμογή. Τραβάς τις δικές σου γραμμές, αναλώνεσαι ή όχι στην εξακρίβωση της ποιότητας του κάθε δημιουργού, απορρίπτεις ή αποδέχεσαι. Κάτι που απαιτεί προσωπική ευθύνη (α ρε χαρδαλια) και κριτική ικανότητα.

Κλείνοντας, το έχω ξαναποστάρει, αλλά ας το επαναλάβω για όποιον έχει χρόνο και ενδιαφέρεται

Για όποιον δυσκολεύεται με το βίντεο, εδώ είναι το τρανσκριπτ

και επί του θέματος, το σχετικό χωρίο:

Once we release music it’s out of our control. I use the verb “release” because it’s common vernacular. But I think it’s a perfect description. Even more apt if you consider what happens when you release other things, say a bird or a fart. When you release them they’re in the world and the world will react and use them as it sees fit. The fart may wrinkle noses until it dissipates. The bird may fly outside and crap on windshields; it may get shot down by a farmer. It’s been released, so you have no control over it. You can’t recall the fart, however much you would like to. You can’t protect the bird.

10 Likes

Μονο και μονο που τους εβαλες στην ιδια κουβεντα, σημαινει οτι μπηκαν στο ιδιο φασμα, οχι?

Τεσπα.

Παω να ακουσω Gojira που μιλανε για ιδεατες κοινωνιες και σεβασμο στην φυση και τον ανθρωπο.

Εσεις αν θελετε ακουστε υμνους στην αμερικανικη ανεξαρτησια και τραγουδια για τον Δρακουλα μετα τα χθεσινα, τι να πω, απογοητευση μονο.

1 Like