2016
έκλεψα λίγο το format του Ktn γιατί δεν βγαίνει μόνο με μια πεντάδα η κάθε χρονιά και πολύ στεναχωριέμαι που αφήνω αγαπημένες κυκλοφορίες στην απέξω
5. Sumerlands – Sumerlands
Στην άτυπη μονομαχία των Sumerlands και των Eternal Champion, την θέση στην 5αδα μου κερδίζουν οι πρώτοι. Παρόμοιο ύφος παραδοσιακού metal και οι δυο και εξίσου ποιοτικοί, αλλά την διαφορά την κάνουν τα επιβλητικά φωνητικά του Phil Swanson \m/
Εναλλακτικά: Eternal Champion - The Armor Of Ire
4. Obscure Sphinx – Epitaphs
Έχουν βαρυά και ασήκωτα riffs αλλά doom δεν τους λες. Έχουν, σε σημεία, σκισμένα sludge φωνητικά αλλά δεν παίζουν sludge. Έχουν και πιο αιθέρια και ταξιδιάρικα περάσματα αλλά μην περιμένεις να ακούσεις post metal. Συνδιάζουν τα παραπάνω είδη Α Ψ Ο Γ Α σε περιπετειώδεις συνθέσεις και μπορεί να θυμίσουν Subrosa ή Oathbreaker ή Messa χωρίς όμως να αντιγράφουν. Πήρε επάξια την θέση στην 5αδα μου από τους Subrosa και αυτό λέει πολλά (σε μένα, δεν ξέρω αν λαμβάνει κανεις στα σοβαρά την αποψάρα μου!).
Εναλλακτικά: Subrosa – For This We Fought The Battle Of Ages
3. True Moon – St
Δεν κυκλοφόρησαν δίσκο οι sweethearts μου, Vanna Inget, κυκλοφόρησε όμως η τραγουδίστριά τους και δεν γινόταν αυτή η φωνή να λείπει από την 5αδα. Πιο άμεσο από τους VI αλλά εξίσου αγαπησιάρικο και εθιστικό.
Εναλλακτικά: White Lung – Paradise
2. Oranssi Pazuzu – Varahtelija
Από το Valonielu και έπειτα δηλώνω φανμπόης. Από αυτούς που μαζεύουν ό,τι καμένο project συμμετέχουν τα μέλη του group και που όταν οι Pazuzu βγάζουν για προπαραγγελία την επόμενη κυκλοφορία τους, πατάω το κουμπάκι του preorder πριν ακούσω νότα. Μπορεί το Varahtelija να είναι μια σκάλα κάτω από την κορυφή που έπιασε ο προκάτοχός του, το αστρικό, διαγαλαξιακό(!!) black metal τους παραμένει όμως top notch.
Εναλλακτικά: Hail Spirit Noir - Mayhem In Blue
1. Cult Of Luna & Julie Christmas – Mariner
Υπερβατικός δίσκος από αυτους που βγαίνουν μια φορά στην 10ετια. H ζωντανή εμφάνισή τους ίσως να ήταν ακόμα πιο συγκλονιστική. Εύκολη, πανεύκολη πρωτιά.
Εναλλακτικά: μπαααα, τίποτα που να το πλησιάζει, τουλάχιστον για το ‘16