Απόλυτα σωστά τα όσα αναγράφεις μεν, ορισμός του whataboutism δε.
Ο θάνατος είναι το πλέον φυσιολογικό δεδομένο της ζωής, ουδείς όμως επιδιώκει σε γενικές γραμμές να τον επισπεύσει, είτε first είτε third world person. Επειδή ακριβώς λοιπόν οι άνθρωποι του τρίτου κόσμου είναι βαθύτερα εξοικειωμένοι με τον θάνατο, αναγνωρίζουν και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την ανάγκη εμβολιασμού ως όπλο αποφυγής ασθενειών. Με μια απλή αναζήτηση στο ιντερνε μπορείς να διαπιστώσεις σε ποια γεωγραφικά μήκη και πλάτη έχει εκδηλωθεί και πάρει διαστάσεις το κίνημα δυσπιστίας απέναντι στα εμβόλια (σποιλερ, δεν είναι ούτε στον δεύτερο ούτε στον τρίτο κόσμο)
Κατανοώ τη στάση σου, όπως έγραψα εξαρχής, αν και δε συμφωνώ με πτυχές της οπτικής σου. Και προφανώς στον πρώτο κόσμο το “τραγικό” είναι πως δεν περιορίστηκε η πανδημία σε περιοχές που δεν ασχολούμαστε κιολας πολύ πολύ (όπως ο πρώτος σαρς), όπως πχ δε μας απασχολεί (σε γενικές γραμμές) αν τα σνικερς μας φτιάχνονται από ανήλικους σε sweatshops της ταιβάν. Ανοίγεις όμως μια μεγάλη κουβέντα που λίγη σχέση έχει με την ίδια την πανδημία και το γεγονός πως άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη χτυπιούνται από την πανδημία και εν τέλει πεθαίνουν καθημερινά (αν και φυσικά, όπως κάθε άλλο φαινόμενο, αποκτά ξεκάθαρα ταξικά χαρακτηριστικά). Κάνοντας και λίγη “πλάκα”, first world problem είναι το fomo ξέρω γω ή πχ το να κοπεί το ιντερνετ και να μη μπορείς να παίξεις μουσική απο το σποτιφαι μεσω γουαι φαι στα σνικερς σου, αγνοώντας τι σημαίνει η κατασκευή του κάθε ζευγαριού
και όχι το να αναγνωρίζεις πως η πανδημία επηρεάζει τους πάντες και φυσικά δαγκώνει -σαν τα φίδια- πολύ περισσότερο τους ξυπόλητους.
Απαντάω μόνο σε αυτό, για να μην αναλώνομαι στα υπόλοιπα που λες. Κανένα whataboutism, για να υποστηρίξεις μια θέση μπορείς να χρησιμοποιήσεις πολλά στοιχεία. Αν το δούμε πολύ πολύ απλά ναι πρέπει να κάνουμε όλοι το εμβόλιο και να λέμε όσους δεν το κάνουν επικίνδυνους και ηλίθιους και μετά να τους το επιβάλλουμε για να σώσουμε τη δημόσια υγεία. Ε δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει κάτι τέτοιο και θα δημιουργηθούν προβλήματα, και εκεί ξεκίνησε η βάση της κουβέντας (τουλάχιστον εγώ αυτά ανέφερα).
Αυτές οι έρευνες δεν είναι τόσο καλές ποιοτικά για τους ίδιους ακριβώς λόγους που η πανδημία είναι first world problem. Αν ρωτήσεις στις ανεπτυγμένες χώρες για το αν φοβούνται για το αν θα έχουν πόσιμο νερό ή αν η κατάθλιψη θεωρείται σημαντική ασθένεια θα πάρεις σίγουρα πολύ διαφορετικές απαντήσεις από αυτές στις υπανάπτυκτες. Δεν μπορείς να ρωτάς οριζόντια πράγματα σε διαφορετικές συνθήκες.
Σίγουρα οι συγκεκριμένοι Ρουμάνοι (και οι κάθε αντίστοιχοι βέβαια) ήταν πάρα πολύ έξυπνοι, ώστε να πεθάνουν 17 παιδιά από ιλαρά και το ημερολόγιο να γράφει 2017 και όχι 1717.
Πιθανώς να είναι πάρα πολύ έξυπνοι και η κοινωνία που ζούνε να μην τους έδωσε τη δυνατότητα να αναπτύξουν κριτική σκέψη και ταυτόχρονα δεν ελέγχει τις διαδικασίες για το καλό του κοινωνικού συνόλου.
Όσο υπάρχουν τέτοια νούμερα, το να προσπαθούμε να πείσουμε ο ένας τον άλλον οι 20/30/40άρηδες είναι ατόπο.
85+: Το 67,5% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 70%.
80-84 : Το 68% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 70%.
75-79 : Το 79% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 82%.
70-74 : Το 73% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 76%.
65-69 : Το 72% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 76,5%.
Αφήστε λοιπόν τιες θεωρίες και πείτε σε γονείς/παππούδες “εντάξει, αρκετά καταστρέψατε τη χώρα τα τελευταία 40-50 χρόνια, τραβάτε τρυπηθείτε χωρίς πολλά-πολλά αλλιώς να ζήσουμε να σας θυμόμαστε.”
Κατά τ’ άλλα η πιο απλή λύση είναι πλήρης άρση μέτρων για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
Πάντως για να κάνω και λίγο το δικηγόρο του διαβόλου, για προχωρημένες ηλικίες (80+) ειδικα στην επαρχια δεν ειναι καθόλου εύκολο για πολλούς ανθρώπους να εμβολιαστούν, για παράδειγμα Πήλιο που είναι εμένα οι γιαγιάδες μου πρέπει να κάνουν 50χιλιόμετρα τουλάχιστον διαδρομη για να βρουν εμβολιαστικό κέντρο. Κι αντε πες οι δικοί μου έχουν ανθρώπους να τους πάνε, πόσοι άνθρωποι ειναι μόνοι τους και χωρίς βοήθεια η δυνατότητα μετακίνησης;
Έτσι είναι, υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα. Θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί από το κράτος ένα πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον, αλλά είπαμε, από ατομική ευθύνη καλά πάμε, από κρατική ευθύνη, καλά κρασιά πάμε.
Σύμφωνοι παιδιά, είναι ένας αριθμός ηλικιωμένων που με τίποτα δεν μπορούν να μετακινηθούν αλλά εδώ μιλάμε για το 25-30% των 65+, μην δικαιολογούμε τώρα τα αδικαιολόγητα για μια υποπερίπτωση.
Προσωπικά δεν μου φαίνονται τόσο τραγικά τα παραπάνω νούμερα δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί αρνητές ή σκεπτικιστές με τα εμβόλια, ας μην τους τσουβαλιάζουμε όλους ωστόσο.
Πάλι καλά να λέμε που η πλειοψηφία είναι θετική με τα εμβόλια και ίσως κάποια στιγμή ξεμπερδέψουμε, εγώ από τη μεριά μου προσπαθώ να πείσω όποιον μπορώ αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο όπως έχουν γίνει τα πράγματα.
Τι είναι πιο τραγικό, ότι τα νούμερα που γράφεις δεν είναι σε ποσοστά 80-90 όπως θα το ήθελες ίσως (ανοσία αγέλης χρειάζεται ένα 75% btw) , ή το ότι τα ποσοστά μαλλον είναι πολύ μικρότερα σε ηλικίες 50-60 και ίσως θα είναι αισχρά σε ηλικίες 20-40?
Ο παππούς στο χωριό έχει και μια δικαιολογία να μην το κάνει, ο 23χρονος που είτε θεωρεί ότι στα παπαρια του οι άλλοι είτε απλά δε γουστάρει να του λένε τι να κάνει είναι πολύ χειρότερος. Πάω στοίχημα έχουμε πολύ περισσότερους αρνητές σε μικρότερες ηλικίες.
Εμ, έκλασε το σύγχρονο Τηλεμάρκετινγκ και βγήκε το επιτελείο του Κούλη… Δώστε ρε παπάρες ένα 3ήμερο με δωρεάν διαμονή σε νησί τον Ιούλιο για όσους 20-29 εμβολιαστούν πλήρως και σου λέω εγώ αν το ποσοστό εμβολιασμού δεν φτάσει σε σταλινικά επίπεδα σε χρόνο ντε-τε.
Αυτη η κατηγορια που λες χωριζεται στις δυο υποκατηγοριες που λεω κατα βαθος. Αυτους που ψιλοδικαιως φοβουνται και αυτους που κατα βαθος ειναι ψεκασμενοι και απλως ντρεπονται να το παραδεχτουν.
Τους ψεκασμένους τους κράζω κι εγώ ρε! Τσιπάκια, bill gates και τα λοιπά. Δεν μου αρέσει να πιέζομαι με χρονοδιαγράμματα και όταν ηρεμήσω με κάποια πράγματα και θα είμαι πιο free θα ασχοληθώ και με αυτό.
Εντάξει από πιτσιρικά με κατηγορούσαν ότι είμαι όσα πάνε κι όσα έρθουν (με διαβάσματα στο σχολείο κτλ).
Ψεκασμενοι δεν ειναι μονο οσοι λενε για τσιπακια, ειναι και οι αντιεμβολιαστες γενικοτερα. Εδω δεν κανουν στα παιδια τους εμβολια ιλαρας και παρωτιτιδας, αρκει κι αυτο για να θεωρουνται ψεκασμενοι, δεν ειναι αναγκη να πιστευουν οτι με 1,5 ευρω που κοστιζει το εμβολιο ο Μπιλ Γκεητς θα τους βαλει τσιπακι να τους ελεγχει.
Η ψεκασμενοτητα είναι φάσμα πάντως το βλέπω τελευταία πολύ έντονα. Και δεν εννοώ τον φιλτατο @bostonflesh εννοείται, αλλά αρκετούς γνωστούς μου.
…
Η γυναίκα μου που είναι έγκυος έκλεισε να το κάνει, μετά από συμβουλή του γυναικολόγου. Οι έγκυες btw είναι μάλλον η κατηγορία που πρέπει να το σκεφτεί διπλα και τριπλά. Παρόλο που είναι σχετικά ελλειπή τα στοιχεία για αυτή την ομάδα πληθυσμού ακόμα, όλα δείχνουν πως και εκεί ο κίνδυνος του covid είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν του εμβολιου. Υπάρχουν και περιπτώσεις που ο κοβιντ επηρεάζει και την λειτουργία του πλακούντα με πολύ αρνητικές (έως και θανατο) συνέπειες για το έμβρυο. Οπότε θα το κάνει (Pfizer) σε λίγες βδομάδες και ελπίζω (πιστεύω ισχυρά) πως όλα καλά.
Ναι ρε το εβαλα και πιο πανω, ειχαμε τεσσερα περιστατικα στην Ελλαδα που τα παιδια πεθαναν λιγο πριν γεννηθουνε. Ειναι τραγικο, πεθαινουν απο κατι σαν ασφυξια καταλαβα.
Καμια πιεση, σε δυο μηνες θα βρεις ραντεβου για οτιδηποτε εκτος AstraZeneca