Safe Space Ταινίες

Harry Potter όλες! Δεν ξέρω πώς γίνεται να μην μου ήρθε με τη μία μετά από 800 φορές θέασης (και παραδοσιακά κάθε Χριστούγεννα) και έχοντας προσπαθήσει να μην καταστραφούν τα βιβλία καθώς είναι και ταξιδεμένα.

Για να μην κάνω διπλο ποστ, ένα edit επειδή συζητάτε για το “Ας περιμένουν οι γυναίκες”. Δεν ξέρω εάν γνωρίζετε για αυτό:

… αν όχι, πολύ πιθανόν να σας ενδιαφέρει!

Επίσης δεν ήξερα το “Can’t Hardly Wait” αλλά είδα ότι παίζει η αγαπημένη Claire από το Six Feet Under οπότε θα παίξει σύντομα!

5 Likes

Το γνωριζουμε, θα λειπουμε εκτος απροοπτου, Μπατμανιδης μεγαλος (συν)οπαδος!

Κάποια εύκολα για αρχή:

Νομίζω πως απ’όλες τις κλασικές 80s πολυαγαπημένες ταινίες που οι περισσότεροι πάνω-κάτω αγαπάμε, το 1ο Back to the Future είναι αυτή που μπορώ να βάλω ανά πάσα στιγμή και να απολαύσω χωρίς να βαρεθώ στιγμή. Το αγνό, υπέροχο αίσθημα της feelgood περιπέτειας συνεχίζει να με καλύπτει σαν πέπλο που μπλοκάρει τα ενήλικα ζόρια, νοσταλγώντας τις πολλαπλές προβολές σε τρυφερή ηλικία, κολλημένος κυριολεκτικά μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης, με χαρά, αγωνία και προσύλωση :smiling_face_with_three_hearts:

To 1999 παραήμουν μικρός ώστε να δω το American Pie και να το κατανοήσω η να ταυτιστώ σε κάποιο βαθμό, αλλά κάποια χρόνια αργότερα, περίπου το 2005 στο γυμνάσιο και βαδίζοντας προς το λύκειο, για ευνόητους λόγους, η συγκεκριμένη ταινία μαζί με κάτι Road Trip κλπ, άρχισε να με ενδιαφέρει και να μου λέει κάτι :upside_down_face:Παραμένει διασκεδαστικό και νοσταλγικό σε κάθε προβολή, και σε αντίθεση με τα περισσοτερα sex comedies της εποχής, δεν κακογέρασε σε μεγάλο βαθμό στα μάτια μου. Ε, και κορυφαίο cameo Blink κερασάκι στην τουρτα :smiling_face_with_three_hearts:

Θα μπορούσε να είναι και το Step-Brothers, γενικά μεγάλη αδυναμία ο Will Ferrell. Απλώς το Anchorman είναι από τα πιο αστεία πράματα που δημιουργήθηκαν ποτέ, πλαισιωμένο από καταπληκτικούς κωμικούς οι οποίοι θα γινόντουσαν σταρ, και με cameo από πολλούς ακόμη. Memes που θα χρησιμοποιούνται μέχρι το τέλος του κόσμου, μεγάλες ατάκες, από τις πιο rewatchable ταινίες γενικώς.

17 Likes

Σπάνια βλέπω ταινίες ξανά και ξανά. 'Οπως και να’χει αυτές αποτελούν εξαίρεση…

Ιδιαίτερα Marx bros έχουμε (εγώ και ένας φίλος) φτιάξει και αυτοσχέδιο σινεμά με προβολέα και ως τοίχο μια πολυκατοικία 2 φορές.

11 Likes

Με δυσκόλεψε το νήμα του αγαπητου @Lupin , αρχικά το μυαλό μου πήγε στις γνωστές ταινίες που επιστέφω ξανά κ ξανά (βλ. νήμα αγαπημένες σκηνές), ωστόσο σε αυτές εν τέλει αναζητώ το “αβολο” στοιχείο τους και όχι κάποια ασφάλεια.

Γενικότερα το safe space στις ταινίες δεν το ψάχνω, αλλά κάποιες φορές με βρίσκει εκείνο υπό την έννοια ότι κάπου θα πετύχω κάτι, θα κάτσω να το δω, ίσως όχι από την αρχή, ίσως όχι μέχρι το τέλος, αλλά σίγουρα θα μείνω -λίγο ή πολύ- να ξαποστάσω.

Για πάμε λοιπόν:

Mad Max: Fury Road

a7d03bad-0849-467e-9da1-f0b0fb56638c_text

Αβίαστο νο1, οπτικός/ηχητικός οργασμός, ένας κόσμος διαλυμένος που ψάχνει από κάπου να πιαστεί, χωρίς κανένα safespace για τους κατοίκους του -“ιδανικός” για να τον παρακολουθεί κανείς από μακριά (ως deus absconditus) χαζεύοντας και θαυμάζοντας bits & pieces από τους χαρακτήρες του (την απάθεια του Max, τη γοητευτική σκληρότητα της Furiosa, την θέληση του γερασμένου Immortan Joe να διατηρήσει τα κεκτημένα ή την τυφλή πίστη του warboy που σταδιακά μετατρέπεται σε αμφισβήτηση)…

Πολυτεχνίτης κι Ερημοσπίτης

Θα μπορούσα να βάλω ένα σωσρό εναλλακτικές, τον Παπατρέχα, τον Φανερό Πράκτορα, τον Καταφερτζή (“Μη μου το λες Κίμωνα”/“Τι σου λέει?”/“Στάσου ντε ν’ ακούσω”/“Αααχαχαα, Κίμωνα μη μου το λες”/“Ε τι σου είπε τελικά?!?”/“Δε μου το 'πε”)…

Εκεί που λυγίζω όμως είναι στα σκετσάκια του Πολυτεχνίτη, με αποκορύφωμα το “πονάω… από εδώ μέχρι εδώ… από εδώ μέχρι εδώ… κι από εδώ μέχρι εδώ”/“ε και τι θες τώρα να πονάς και στα ενδιάμεσα;”

Ο πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης -και ο Βέγγος κατ’ επέκταση- είναι ένα απάγγιο μέσα στη σκληρότητα του κόσμου, μια “φωνή” ότι ακόμα κι αν όλα δεν πάνε καλά (που στην ταινία όντως δεν πάνε, το φινάλε είναι λυπηρό αλλά χωρίς κάποια ένταση -μάλλον anticlimactic θα το λέγαμε) στο τέλος “δεν πάθαμε και τίποτα”.

Only Lovers Left Alive

6L32

Μάλλον το απόλυτο love story με το οποίο μπορώ να ταυτιστώ, μακριά απ’ όλους και όλα (ακόμα και τα μέρη του ζευγαριού μεταξύ τους) αποφεύγοντας τον ενοχλητικό περίγυρο. Πάντα κάτι θα έρθει να ταράξει τα νερά (η Αva εν προκειμένω) βέβαια στον παράδεισο, αναγκαστικά θα βγούμε (για λίγο όμως) στον έξω κόσμο να επαναφέρουμε την ισορροπία και πάλι πίσω στις σκιές.

Almost Famous

TINY DANCER - BUS SCENE FROM ALMOST FAMOUS

Εδώ ας μιλήσει λίγο και η εφηβική/μετεφηβική νοσταλγία για το άπιαστο, λίγο μεγαλύτερο από εμάς κορίτσι (και τι κορίτσι η Kate δηλ) σε συνδυασμό με μια vagabond ζωή που έμοιαζε ονειρική τότε -γενικώς μια εποχή όπου τα “προβλημάτα” που μας έβαζε τα κάναμε να μοιάζουν με βουνά θεόρατα που σήμερα αποδεικνύονται μάλλον απλά…

Lord of the Rings trilogy & Hobbit trilogy

my-precious-gollum

Ας το θέσουμε με τον πιο απλό τρόπο… Δεν είχα διαβάσει τίποτα από Τόλκιν (γενικά η φάντασυ λογοτεχνία ποτέ δεν ήταν στα ενδιαφέροντά μου, αντιθέτως μια χαρά έβλεπα σχετικές ταινίες) οπότε δεν είχα πάνω μου τον “βραχνά” της σύγκρισης και φυσικά της “γκρίνιας” για τις όποιες αστοχίες στη μεταφορά.

Οπότε, αν θέλω να μπω σε ένα “παραμύθι”, το γκράντε κινηματογραφικό δημιούργημα του Peter Jackson (ναι και τα Hobbit, όσα προβλήματα και αν έχουν) είναι η απόλυτη -και μοναδική ίσως- επιλογή μου.

16 Likes

Ωραίο topic, έχω σίγουρα αρκετές ταινίες να βάλω και εγώ. Μου αρέσει να επισκέπτομαι αγαπημένες ταινίες ξανά και ξανά, αυτός είναι ο λόγος που αγοράζω dvd/bluray/4k άλλωστε. Πλέον έχω μια καλή συλλογή, όχι τεράστια αλλά αρκετά μεγάλη για τα δικά μου οικονομικά δεδομένα κιόλας.

Και επειδή για μερικές θα ήθελα να γράψω και 2-3 αράδες παραπάνω αφήνω τις επιλογές για πιο μετά.

Ωστόσο…

… με το που διάβασα αυτό, νομίζω θα είχε ενδιαφέρον αν στο ίδιο topic βάζαμε και ταινίες που λατρεύουμε αλλά για κάποιο λόγο δεν είναι εύκολο να τις βάλεις να τις δεις σήμερα, όσο και αν το θέλεις. Επειδή μερικές ταινίες χτυπάν κάποια ευαίσθητα σημεία. Σίγουρα έχω και μερικές τέτοιες.

Θα επανέλθω.

5 Likes

Το περίμενα πιο ζωντανό το θέμα. Δεν περίμενα πως θα κάνω double post. Anyway…

…αν και έχω αρκετές safe space ταινίες σε καμιά περίπτωση δεν έχω ταινία που να την βλέπω πάνω από 2-3 φορές τον χρόνο. Τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια. Και επειδή πολλές από αυτές τις έχω δει πολλές φορές ήδη, και επειδή δεν θέλω να “χαλάσω” κάποια από αυτές λόγω πολλών επαναλήψεων. Το πιο safe bet έτσι και αλλιώς είναι τα Φιλαράκια. 20 braindead λεπτά την φορά για να μην χρειαστεί να δολοφονήσεις κάποιον στη δουλειά την επόμενη μέρα.

Οι πρώτες ταινίες που μου ήρθαν στο μυαλό πάντως ήταν σχεδόν ολόκληρη η φιλμογραφία του Tim Burton στα 80s και 90s.

Από τα Batman, Bettlejuice και τον Ψαλιδοχέρη μέχρι Edwood, Sleepy Hollow και Nightmare (και ας μην το σκηνοθέτησε αυτός το τελευταίο). Όλες αυτές φυσικά στην συλλογή μου, μπαίνουν συχνά πυκνά. Πέρα από το νοσταλγικό του πράγματος, πάντα μου έφερναν και ένα piece of mind κάθε φορά που έβλεπα κάποια από αυτές. Ειδικά όσο μεγαλώνω και η υπομονή μου στην δουλειά με διάφορους παράξενους με φτάνει στα όρια μου. Ο Burtοn πάντα ήταν ένας πολύ ιδιαίτερος παραμυθάς, αρκετά σκοτεινός μεν αλλά wholesome ακόμα και αν δεν είχαν πάντα οι χαρακτήρες του το happy ending που ίσως άξιζαν. Ακόμα και στις πιο σκοτεινές και μοναχικές στιγμές των ηρώων του υπήρχε κάτι το λυτρωτικό στην όλη ιστορία, μια αποδοχή των δικών σου σκοτεινών στιγμών ίσως. Πάντα ήταν για μένα ο απόλυτος παραμυθάς, και όλοι χρειαζόμαστε τα παραμύθια στην ζωή μας.

The Fifth Element

Φαντάζομαι ο καθένας έχει την δική του χρωματιστή braindead περιπέτεια δράσης που την βάζει να παίζει με πίτσα μπύρα μέχρι ο κόσμος γύρω να εξαφανιστεί εντελώς. Τούτη εδώ τα έχει όλα. Μεγάλο star, τον Bruce Willis, το πανέμορφο κορίτσι (Milla που παρεμπιπτόντως είναι 100 φορές πιο kick ass από τις περισσότερες ηρωίδες σήμερα που προσπαθούν να τις πασάρουν ως role models), εξωγήινους, ιπτάμενα αυτοκίνητα, παράξενα διαστημόπλοια, κυνηγητά, εκρήξεις, ωραίο χιουμορ και όλα τα κλισέ του κόσμου.

Eye candy ταινία, είτε μιλάμε για σκηνικά, εφέ ή την Milla. 2 ώρες που ξεχνάς τον κόσμο γύρω σου εντελώς και είσαι μόνιμα με ένα χαμόγελο στα χείλη η απλά χαμένος στα μάτια της Leeloo. Πιο safe space δεν γίνεται.

Harry Potter, Middle Earth.
Fellowship

Τα βάζω μαζί γιατί είναι τα απόλυτα κινηματογραφικά παραμύθια του 21 αιώνα. Εδώ δεν ξεφεύγεις απλά, εδώ μεταφέρεσαι σε άλλους κόσμους, μαγικούς και ονειρεμένους. Εδώ ο κόσμος μένει μέσα σου και μετά το τέλος της ταινίας. Σήμερα όχι απλά δεν έχουν χάσει την μαγεία τους αλλά παίζει να γίνονται όλο και καλύτερες όσο περνάει ο χρόνος. Ειδικά από την στιγμή που το fantasy σήμερα, παρότι ολοένα και κερδίζει σε budget, γίνεται όλο και χειρότερο με το escapism να έχει εξαφανιστεί εντελώς. Απλά δεν γίνεται να μην παίξουν έστω κάποιες από αυτές τα Χριστούγεννα αλλά και όλο το χρόνο όταν παρουσιαστεί η ανάγκη για ένα ταξιδάκι σε ένα άλλο κόσμο.

Τα 40s μου έχουν προσφέρει μερικές safe space ταινίες με το It’s a Wonderful Life να είναι ίσως η πιο feelgood ταινία ever.

Το ίδιο φινάλε σε μια άλλη ταινία μπορεί και να το παραβλέπαμε ως ανιαρό η γραφικό η και εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Εδώ όμως η ταινία σε κάνει να παρακαλάς για αυτή την λύτρωση που θα έρθει στο τέλος. Ίσως όχι και τόσο safe την πρώτη φορά που θα την δεις αλλά από εκεί και μετά μπορεί να παίζει στο repeat για πάντα.

Η Casablanca είναι σίγουρα μέσα σε αυτές.

Αν και πολύ πιο μελαγχολική και ίσως όχι ακριβώς feelgood με την έννοια του όρου κινηματογραφικά, και όμως μετά από κάθε προβολή (και δεν είναι και λίγες) νιώθω απίστευτα ξαλαφρωμένος, πραγματικά σα να έχει φύγει ένα βάρος από πάνω μου. Το ίδιο και με το The Shop Around the Corner που μάλιστα πριν μερικές μέρες το πρόσθεσα (επιτέλους) στην συλλογή μου σε bluray και το είδα για μια ακόμα φορά.
p6135_i_h10_ad

Rock of Ages
i-know-better-than-anyone-i-live-in-here

Αυτή εδώ φαντάζομαι είναι η χαζομάρα της λίστας. Τεράστιο guilty pleasure δεν ξέρω πολλούς που να αντέχουν να την δούνε έστω και μια φορά. Εγώ πάλι για κάποιο λόγο έχω φάει τρελό κόλλημα. Από τότε που την αγόρασα (στην extended edition παρακαλώ) την έχω δει πάνω από 30 φορές.

Rear Window

Η απόλυτη καλοκαιρινή ταινία, Λίγες ταινίες μυστηρίου σε βάζουν σε τόσο μεγάλο βαθμό στην θέση του πρωταγωνιστή. Λίγο ακόμα και θα παίρνω τα κιάλια παραμάσχλα όταν θα κάθομαι να την δω για μια ακόμα φορά.

The Apartment
apartment-1

Γενικά οι κωμωδίες με τον Jack Lemmon στα 60s μπορούν να μπουν όλες στην κατηγορία safe space. Ο ψιλο-loser χαρακτήρας του, που παίζει στις περισσότερες από αυτές, εδώ είναι πιο καλογραμμένος από ποτέ. Όσες φορές και αν γκρεμοτσακιστεί θα καταφέρει στο τέλος να κερδίσει το κορίτσι, όχι επειδή θα κάνει κάτι ξεχωριστό, απλά θα είναι ο εαυτός του και τίποτα παραπάνω. Όπως και σε ταινίες όπως το It’s A Wonderful Life ή το Shop Around the Corner εδώ τα love story είναι πιο safe, με την έννοια πως δεν σου γαμάνε την ψυχούλα, επικρατεί η ελαφράδα και τα happy endings αλλά χωρίς να είναι χαζοχαρούμενα. Το σενάριο είναι τόσο καλογραμμένο που και σε πείθει για την αλήθεια της ιστορίας και σε έχει μόνιμα με ένα χαμόγελο στα χείλη, ακόμα και όταν όλα πάνε στραβά.

Blues Brothers

Για όλους τους λόγους που έχουν ήδη αναφερθεί. Νομίζω η μόνη ταινία που κοντράρει το Fifth Element σε επαναληπτικές προβολές. Απλά δεν γίνεται να μην περάσεις καλά με αυτή την ταινία.

Chungking Express

Όλη η τριλογία (αν και δεν είμαι σίγουρος αν είναι όντως τριλογία) είναι υπέροχη αλλά η ελαφράδα που υπάρχει εδώ (σε σύγκριση με άλλες ταινίες του σκηνοθέτη) με έχει κερδίσει περισσότερο. Από Ασία πλευρά ίσως να είναι και η ταινία που έχω δει τις περισσότερες φορές. Τα πανέμορφα και άκρως μελαγχολικά πλάνα, η φοβερή και τρομερή πρωταγωνίστρια Faye και φυσικά το soundtrack συμβάλουν σημαντικά. Το δεύτερο μισό ειδικά είναι βάλσαμο.

Ghostbusters – Back to the Future – Home Alone

Ε δεν νομίζω να χρειάζεται να γράψω κάτι εδώ. Από τις ταινίες που θα μπορούσα να τις παίζω για πάντα στο repeat. Nostalgia factor 1000% Απόλυτη σύνδεση με παιδική ηλικία. Και οι 3 ήταν οι σωστές ταινίες την σωστή στιγμή.

Only Yesterday

Όχι από τις πρώτες ταινίες που έρχονται στο μυαλό όταν μιλάμε για studio Ghibli, δεν είναι καν μέσα στις 5 αγαπημένες μου από τα studio αλλά παίζει να είναι και η ταινία που έχω δει τις περισσότερες φορές. Πολύ νοσταλγική, βαθιά ανθρώπινη και wholesome ως εκεί που δεν πάει.

Οκ σταματάω εδώ. Θα μπορούσα να συνεχίσω αλλά δεν έχει νόημα, το δείγμα που έβαλα πάνω κάτω λέει το story του τι σημαίνει για μένα safe space movie. Αν βρω όρεξη, πράγμα δύσκολο τελευταία, και το thread μείνει ζωντανό, μπορεί να αναφέρω μερικές ακόμα

14 Likes

Ή σαν να προσπαθούσες να τους πάρεις από το νηπιαγωγείο και να τους πας πανεπιστήμιο, θα μπορούσε να πει κανεις :blush:

3 Likes

Πώς και δεν έχει γράψει κανείς μέχρι τώρα τα Goonies απορώ, το είχα στανταράκι

5 Likes

αλλο ενα στανταρακι, πιθανοτατα of its time ('φου εχω καιρο να το δω)

12 Likes

Ήθελα να το βάλω κι εγώ! Καταπληκτική ταινία καταστροφής :joy:

3 Likes

Ωραίες επιλογές :+1: :+1:
Συμφωνώ σε όλα όσον αφορά Tim Burton και μου θύμισες πως ειδικά οι noir ταινίες των 40s είναι σίγουρα safe space και για μένα… (θα είχε ενδιαφέρον ένα thread για 40s ταινιες αν υπάρχουν αρκετοί φαν -για να είμαι ειλικρινής δεν έχω ψάξει αν υπάρχει κάτι τέτοιο στο φόρουμ-) Τώρα που το σκέφτομαι, μάλλον και μόνο η φωνή του Humphrey Bogart είναι safe space για μένα όπως και η φωνή του Vincent Price (τον οποίο είχα παρεμπιπτόντως ανακαλύψει μέσα από τον Ψαλιδοχέρη). Όσο κακή και να είναι η ταινία, αν παίζει ο Vincent Price, νιώθω αυτόματα μια θαλπωρή :grin:
Chungking Express είναι πολύ όμορφη ταινία αν και δε θα την έβαζα στις safe space μου. Τριλογία ποια εννοείς; γιατί εγώ ως τριλογία έχω στο μυαλό μου τις κλασικες: Days of Being Wild, In the Mood for Love, 2046.
Το Only Yesterday επίσης δεν το ήξερα, μπαίνει και αυτό στη λίστα.

3 Likes

true, μέρος τριλογίας θεωρούνται περισσότερο αυτά που ανέφερες. Αν και επίσημα δεν υπάρχει τριλογία νομίζω. Το Chungking απλά μερικοί κατά καιρούς το βάζουν μαζί με Fallen Angels και 2046 και έχει μείνει, στο μυαλό μου περισσότερο, ως μέρος τριλογίας.

Ειδικά σε κάτι ταινίες horror του Roger Corman, Pit and the Pendulum, House of Usher η φωνή του σε υπνωτίζει κανονικά.

1 Like