Μεταφερω εδω τον διαλογο για να μην γεμιζει το Star Wars thread με μεγαλο ογκο αρκετα ασχετης πληροφοριας. Blockbusters και τα μεν και τα δε, αλλα ειναι και η μονη ομοιοτητα.
Η αποψη μου για τις superhero movies και δη για τα δυο τεραστια franchise αυτην την στιγμη, δηλαδη το Marvel Cinematic Universe και το DC Expanded Universe, ειναι πως απλα δεν ειναι για ολους. Ως καποιος που ποτε μα ποτε δεν διαβαζα comics αυτου του τυπου αλλα και που “μεγαλωσα” οποτε μετα την ηλικια των 17-18 απλα δεν διαβαζα κανενα comic πλεον, δε θα μπορουσα ποτε να ταυτιστω ή να συγκινηθω με καποια τετοια ταινια στο επιπεδο που ταυτιζονται και συγκινουνται οσοι εχουν λιωσει με τα comics.
Αρα σβηνω το μυαλο μου, και ενιοτε απολαμβανω καποιες ταινιες απο ολες αυτες που εχουν βγει, με αλλες ψιλοβαριεμαι και τις αφηνω να παιζουν οσο χαζευω και με κινητο, ενω καποιες απλα δεν τις αντεχω καν.
Το Avengers το πρωτο μου φαινεται πολυ μεγαλη μαλακια, και ο Joss Whedon ειναι τεραστιος απατεωνας. Το τριτο act ειναι απλα cringe παντου. Απο την αλλη, το Thor Ragnarok, τα Infinity War και Endgame και τα Aquaman, Wonder Woman απο την αλλη πλευρα ηταν γενικα γαμω τις ταινιες, οπως επισης και τα 2 Guardians Of The Galaxy. Πολλες απο αυτες τις ταινιες εχουν γενικα σωστα νοηματα και δεν θα επρεπε να τις κρινουμε και τοσο αυστηρα, ποσο μαλλον οταν ειναι περισσοτερο για εφηβους και παιδια, κι οχι για εμας.
Καποια στιγμη για τον χαβαλε μπορει να κανω και κανα εντελως ηλιθιο ranking ολων των ταινιων του MCU αφου πλεον τις εχω δει ολες (περασα φαση βαρεμαρας περυσι και κατεβασα οσες δεν ειχα δει)
Αν και κάπου καταλαβαίνω όλα τα ποστ αποπάνω ομολογώ πως όσο μεγαλώνω το όλο hollywood resentment σιγά σιγά φεύγει από μέσα μου. Όχι επειδή αγαπάω τόσο τις ταινίες που βγάζουν, απλά κάπου έχω κάνει μια κάποια ανακωχή με την όλη φάση (ως ένα βαθμό τουλάχιστον). Φταίει βέβαια που σταδιακά ανακαλύπτεις πως οι κακές ταινίες υπάρχουν παντού. Όταν βλέπεις κάποιες πολυδιαφημιζόμενες καλλιτεχνικές παραγωγές, με βραβεία από Κάννες και τα ρέστα, να είναι τόσο μα τόσο σκατά μπορώ στο καπάκι να ξαναδώ όλο το MCU άμα λάχει.
Τώρα γενικά για superhero μπορώ να πω ή όλη φάση όταν ξεκίνησε στις αρχές του 2000 γούσταρα τρελά. Μέχρι και τα 15 μου άλλωστε διάβαζα φανατικά Marvel κομικ και σταμάτησα μόνο όταν ανακάλυψα συγγραφείς όπως ο Stephen King, Lovecraft και Tolkien (για αρχή). Με τις ταινίες είχαμε και καλό ξεκίνημα άλλωστε με X-Men του Singer, τα Spider-Man του Raimi και μερικά ακόμα. Ειδικά όταν τα έβλεπα σινεμά η φάση ήταν ακόμα καλύτερη. Στις περισσότερες περιπτώσεις το κοινό δημιουργούσε μια ωραία “εξέδρα” και σε έβαζε στο κλίμα για τα καλά, υπήρχαν βέβαια και μερικές περιπτώσεις που γινόταν λίγο too much και ενοχλητικό αλλά ευτυχώς ήταν σχετικά λίγες.
Απλά με τον καιρό σε κουράζει. Ειδικά όταν βλέπεις πως σε μεγάλο βαθμό οι περισσότερες επαναλαμβάνονται ενώ και αρκετές που είχα γουστάρει σινεμά όταν έβαζα να τις ξαναδώ σπίτι μου φαίνονταν πολύ χειρότερες. Όσο και αν γκρινιάζω όμως που και που, στην πραγματικότητα την γούσταρα την φάση. Με όλα τα καλά της και τα άσχημα της. Και παρότι από εδώ και πέρα δύσκολα θα έμπαινα σε κινηματογραφική αίθουσα για υπερηρωική ταινία (μόνο σπίτι και αραχτός σε καναπέ πλέον), υπάρχουν αρκετές που μου έχουν μείνει από τα τελευταία 20 χρόνια.
Με αγάπη
Δε φταιω, εχει κανει περισσοτερα πραγματα που ειναι μετρια εως κακα απο οτι καλα.
Καλα το Buffy και το Angel ειναι επιπεδου Ζηνα και Ηρακλης απλα με βαμπιρια και δαιμονες.
Μη σου πω η Ζηνα ειχε πολυ μεγαλυτερα emotional stakes.
Το Firefly το ξερω οτι θα με μισησετε, αλλα το θεωρω οτι πιο υπερεκτιμημενο εχει βγει ποτε σε θεμα σειρας που απεκτησε cult following.
Και το πρωτο Avengers για μενα ειναι απο τις χειροτερες ταινιες του MCU.
Μονο το Cabin In The Woods μου αρεσε απο τις ταινιες που εχει γραψει, και ευτυχως το σκηνοθετησε αλλος. Και το Alien Resurrection βασικα το θεωρω γαμω τις ταινιες, πολυ αδικημενη και σιγουρα πολυ καλυτερη απο το 3 αλλα φυσικα οχι οπως τα 2 πρωτα.
Πεστε φατε με
λολ τι λέει ο αποπάνω ρε.
Τι ακριβώς έχεις δει από Buffy/Angel και κατέληξες εδώ;
Δυο πραγματάκια χωρίς σκέψη περί εμόσιοναλ στέικς, επειδή παραείναι ταιριαστό, The Body και A Hole In The World.
Ευτυχως οχι ολοκληρες τις σειρες απο την αρχη ως το τελος γιατι δεν αντεξα.
Εσυ τι εχεις δει απο Ηρακλη και Ζηνα?
Την υποκειμενικη μου αποψη, οπως καθε αλλος (!)
Τo Buffy The Vampire Slayer κυκλοφόρησε μια εποχή που το μόνο που άξιζε στην TV ήταν το Buffy, τα X Files και οι Sopranos. Αν εξαιρέσουμε τον πρώτο, κάπως παιδικό κύκλο, στη συνέχεια το mood σοβαρεύει. Tα βαμπίρια και το ξυλίκι περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Ο Whedon έκανε σε κάποια επεισόδια παπάδες (Hush), και σε κάποια άλλα (Οnce more with feeling) πράγματα που αντέγραψαν δεκάδες άλλες σειρες. Θεωρώ πως είναι από τα καλύτερα πράγματα που μπορει να δει κάποιος,ειδικά ένας έφηβος, ακόμη και σήμερα.
Το Αngel το θεωρώ μια κλάση κάτωτερο, αλλά αξίζει να επενδύσει κάποιος που γουστάρει Buffy.
Το Firefly είναι επίσης ποιοτική τηλεόραση με απολαυστικούς χαρακτήρες (Nathan Fillion θεός) και έξυπνα σενάρια. Η ταινία Serenity κλείνει ικανοποιητικά τον κύκλο του.
Aπό εκεί και ύστερα το Dollhouse ήταν μέτριο ενώ μετά με τα Avengers -ας πούμε ότι και ο Akira Kurosawa να σκηνοθετούσε δεν θα ασχολιόμουν.
Περι ορεξεως κολοκυθοπιτα και ο καθενας γουσταρει οτι γουσταρει. Παρολα αυτα, και χωρις να ειναι ολες του γουστου μου, οι κατωθι σειρες (ειτε ταυτοχρονες ή και προγενεστερες του Buffy) οχι απλα αξιζαν, αλλα μερικες ηταν πολυ επιδραστικες και επηρεασαν τον κοσμο της τηλεορασης σε μεγαλο βαθμο. Δεν βαζω κωμικες σειρες για προφανεις λογους, και δεν βαζω το 90210 γιατι βαριεμαι την κουβεντα για αυτο, αν και παραμενει μια απο τις καλυτερες σειρες που εχουν βγει ποτε (!)
Stargate
ER
X-Files
Law and Order
Charmed
Oz
Highlander
The Outer Limits
Χωρις να ειμαι wheadon fanboy, ειναι γενικα γνωστο γεγονος πως μετα τη buffy αλλαξε σε σημαντικο βαθμο το storytelling σε tv και ταινιες, Αν καποιος δει buffy, καπου θα εχει δει διαλογο η γυναικειο χαρακτηρα που τη θυμιζει, παρα, παρα πολλοι δημιουργοι σε καθε μεσο αναφερουν τη σειρα ως επιρροη, και σε κομιξ, και σε games και παντου. Αυτα ειναι αντικειμενικες αληθειες. Απο την αλλη, εχοντας δει προσφατα μεχρι τον 3ο κυκλο, θεωρω πως ειναι σειρα που μπορεις να δεις ευκολοτερα σε μικροτερη ηλικια, βασικα αν εισαι εφηβος γινεται αμεσα αγαπημενη σειρα, διασκεδαστικοτατη, καλο χιουμορ, καλο main παρεακι, εχει γενικα ενα πακετο που, ακομα και αν δεν εζησες τη σειρα στην εποχη της, αν εχεις μια καλη ιδεα σχετικα με το τι παιζοταν εκεινη τη χρονικη περιοδο, δεν τιθεται θεμα συναγωνισμου, ηταν οντως κατι νεο και φρεσκο, αποδομωντας κλασικα tropes της nerd σφαιρας σε γενικοτερο βαθμο.
Τωρα καποια υποκειμενικα ζητηματα. Θεωρω πως εαν εισαι 25+ και εχεις ηδη μια καλη εικονα σχετικα με το τι παιζει εκει εξω, ειδικα σε καθε μεσο ψυχαγωγιας/διασκεδασης (οχι μονο συγχρονα πραγματα, γενικοτερα), η μπαφι δεν εχει να προσφερει και παρα πολλα. Θα περασεις καλα αν εισαι στη φαση, θα εκτιμησεις καποια πραγματα, θα εντοπισεις ξεκαθαρα επιρροες σε πραγματα που πιθανως γουσταρεις, αν εχεις και μια αδυναμια/νοσταλγια για τα 90s βοηθαει φουλ, αλλα περα απο αυτα, δεν ξερω ποσο ευκολα μπορει να κανει κλικ σε νεο κοινο.
Ενα τελευταιο υποκειμενικο θεμα, αν γνωριζεις απο κομιξ, και συγκεκριμενα απο superhero, καταλαβαινεις οτι η δυναμικη ομαδας και οι αλληλεπιδρασεις χαρακτηρων μεταξυ τους, που απο τη μπαφι και μετα παντου χωνει ο wheadon με συγκεκριμενο τροπο, ειναι βασισμενα ολα στους χ-μεν και συγκεκριμενα στο κλασικο run του claremont. Ο wheadon δεν κρυβει τη λατρεια του για τους μεταλλαγμενους αλλωστε, ακομα και x-men run εχει γραψει, και πολυ καλο μαλιστα. Η μπαφι ειναι η kitty pryde, σε τηλεοπτικη μορφη. Θελω να πω, ο wheadon δεν ανακαλυψε τον τροχο, αλλα ειχε καλες επιρροες και βρηκε ευκαιρια να τις βαλει ολες στη μπαφι, και αυτες να γνωρισουν αποδοχη και να λειτουργησουν σωστα. Απο κει και περα εχει γινει μανιερα, κανει ολο το ιδιο πραγμα με χαρακτηρες διαλογους, χαρακτηρες κλπ που προσωπικα πλεον το βαριεμαι αφανταστα.
Κατι τελευταιο, το avengers 1 ειναι ταινια-σταθμος στο ειδος, κατανοητο ως ενα βαθμο αν οσοι ειναι απλοι θεατες να κραζουν και να απορουν προς τι ολος αυτος ο ντορος, αλλα 1η φορα σελιδες απο crossover comics πηραν σαρκα και οστα, με τον καλυτερο δυνατο τροπο.
Και δεν ειμαι καν MCU φαν, 20ποσες ταινιες ειναι ζητημα να μου αρεσουν οι μισες, αλλες περισσοτερο, αλλες λιγοτερο.
Α επισης το infinity war ειναι τελειο, πολυ ευστοχα χαρακτηριζεται απο πολλους ως το empire strikes back της εποχης μας, και συμφωνω απολυτα.
Ναι, αλλα οχι.
Εβαλα ηδη μια λιστα με σειρες της εποχης που ηταν επισης νεες και φρεσκες.
Και αποδομησαν τα κλασικα tropes επισης οπως λες, εστω οι fantasy/sci-fi απο αυτες.
Αλλα νταξει, μπορουμε να τις αγνοησουμε για χαρη του Wheedon, γιατι οχι?
…ρε συ δεν ηθελα να σχολιασω τη λιστα που παραθετεις
αν εξαιρεσουμε το x-files που εννοειται ειναι στανταρακι στις καλυτερες/επιδραστικοτερες σειρες ever, αντε λιγο με το ζορι και το οζ που ειναι πρωιμο gritty HBO, με καποιες πολυ δυνατες στιγμες, αλλα και καποιες πουτσαλεες που φερνουν αβιαστα γελιο (αλλα τουλαχιστον εκτιμας την προσπαθεια γιατι ειπαμε, πρωιμο), η υπολοιπη λιστα ειναι ασχολιαστη, δεν τιθεται θεμα συγκρισης σε κανενα επιπεδο
παλι καλα δεν εβαλες lois και clark η 7th heaven για ολοκληρωτικη κατεδαφιση
*αν το outer limits ηταν το κλασικο, επισης επιδραστικο scifi anthology του 60 και οχι το remake, κουλ
Οτι δηλαδη το Buffy ειναι ανωτερου επιπεδου απο το Charmed και το Highlander. Νταξει οκ , τι να σου πω
Το Outer Limits το remake απο τα 90ς ειναι ε-ξ-α-ι-ρ-ε-τ-ι-κ-ο και πολυ μπροστα απο την εποχη του τοτε. Αν ισχυει το επιχειρημα που εγραψες για το Buffy περι εφηβειας και του πως θα επρεπε να το εχει δει κανεις τοτε μια φορα, για το Outer Limits ισχυει 10 φορες. Η σειρα ειχε παει σε αλλο επιπεδο την εννοια των plot twists, των μη προβλεψιμων tropes και του non happy ending, πολυ πριν τα αγγιξει το Hollywood ε.
Δεν εβαλα Lois & Clark και 7th Heaven γιατι ειναι γελοιες σειρες. Ειναι καμια σειρα απο αυτες που εβαλα γελοια? Δεν αλλαξαν τον κοσμο της τηλεορασης το Law and Order και το ER? Σοβαρα τωρα?
Καλες ειναι οι συμπαθειες, αλλα να βλεπουμε λιγο πιο εξω και τι γινεται ε. Οι πρωτες 4-5 σεζον του ER ειναι εκπληκτικη τηλεοραση, αλλα κοσμος σνομπαρει γιατι ειναι “αυτο με τον Κλουνεη και τα ρομαντζα” που απλα δεν ισχυει.
Τεσπα, για καποιον που δεν ειναι Joss Wheedon fanboy, δε με πειθεις ιδιαιτερα
Ναι, ειναι καλο. Απλα δεν ηταν κατι που δεν υπηρχε στην τηλεοραση, για αυτο δεν το σχολιασα. Αλλωστε τα tropes που αναφερεις με ανατροπες και δυσοιωνα φιναλε τα εθεσε το εξαιρετικο twilight zone ηδη απο το μακρινο 1959. Και ο shyamalan πχ πριν γινει ανεκδοτο και εβγαζε και καμια ταινια της προκοπης δεν ανακαλυψε ουτε αυτος τροχο, και για καποιο λογο το ξαφνικο πλοτ τουιστ εγινε συνωνυμο του
law and order και ER καθιερωσαν τα ατελειωτα, κακης ποιοτητας στο συνολο τους, αστυνομικα/δικαστικα/ιατρικα δραματα, δεν μπορω να τα επικροτησω κιολας σαν επιτευγματα. Βεβαια, ξεκαθαριζω πως δεν με τραβανε καθολου τετοιου ειδους σειρες, εκτος απο ελαχιστες περιπτωσεις.
και ομως, σε καμια περιπτωση φανμποης, απλα προσπαθω να ειμαι αντικειμενικος, ο τυπος εκανε και εθεσε καποια πραματακια
Και επίσημα πλέον Michael Keaton ως Batman στο DCEU ως αντικαταστάτης του Αφλεκ.
Αν ήταν να κάνουν The Dark Knight Returns μεταφορά (που δεν πρόκειται βέβαια) θα ήμουν πιο χαρούμενος.
Ποιο το νοημα? Ποτε ακριβως θα γυριστει ταινια που να εχει τον Batman στο DCEU?
Θα γυρισουν τελικα Justice League 2 μετα την αποτυχια του 1ου?
Και ταυτοχρονα θα εχουμε τριλογια “The Batman” με τον Pattinson?
Σκατα τα εχουν κανει λιγακι ε?
Από την μια είμαι μεγάλος φαν του daredevil έτσι όπως μας τον έδωσε το Netflix + στα κομικ όταν διάβαζα μια φορά και ένα καιρό σε πολλές περιπέτειες του Spider-man ο Daredevil έκανε τις πιο συχνές guest εμφανίσεις. Και μόνο που διάβασα το νέο κάτι ξύπνησε μέσα μου.
Από την άλλη και οι 2 ταινίες Spider-man στο MCU μου φάνηκαν εντελώς αδιάφορες. Ειδικά το Far from Home στο τέλος το πήγαινα στο fast forward να τελειώσει ποιο γρήγορα. Ούτε ο ηθοποιός μου λέει και πολλά ούτε κανένας άλλος στο casting.
5-6 χρόνια πριν θα ήμουν ενθουσιασμένος.