Thriller\Ηorror\Cult\B-Movies

Δεν το θεωρώ απαραίτητο, ειδάλλως θα έπρεπε να πετάξω, χωρίς υπερβολή, εκατοντάδες ταινίες τρόμου απλά και μόνο επειδή δεν τρόμαξα. Δηλαδή ούτε στον Εξορκιστή τσουτσούριασα, για να πω κάτι υπερκλασικό, δεν είναι όμως πως δεν με βύθισε στην ατμόσφαιρά του και πως δεν το θεωρώ κορυφή.

Είναι πολύ φθηνό και άδικο να δίνουμε τόση βαρύτητα σε αυτό το κριτήριο και εν πολλοίς αυτή η λογική έχει οδηγήσει στην αποσύνθεση του είδους τα τελευταία 10-20 χρόνια. Ειδικά το mainstream horror έχει καταλήξει ένας γελοίος διαγωνισμός ανακυκλωμένων, ρηχών, πεζών ιδεών με αυτοσκοπό να τρομάξει το ακροατήριο. Χίλιες φορές το (όποιο) Babadook που είναι μια ταινία με αρχή-μέση-τέλος, η οποία παρουσιάζει μια αισθητική πρόταση την οποία ο δημιουργός επιλέγει συνειδητά εκτιμώντας πως θα βοηθήσει το όραμά του (με φανερές επιρροές εν προκειμένω, ναι, σίγουρα) και ένα σενάριο που να κάνει, τουλάχιστον, τα βασικά σωστά, δηλαδή να παρουσιάζει μια ιστορία που έχει ενδιαφέρον και είναι ολοκληρωμένη. Και χίλιες φορές, επίσης, να δω και μια ατσούμπαλη ταινία με λιγοστό μπάτζετ, αλλά που δείχνει φιλοδοξία και όραμα.

Αν γίνονται αυτά και μάλιστα πετυχημένα, τότε χαλάλι, ας μην τρομάξω όσο βλέπω την ταινία.

5 Likes

Περίμενα με λαχτάρα αυτήν την ταινία.
Πραγματικά όμως, δεν πίστευα ότι θα τη γούσταρα τόσο. Πολύ μεγάλη βελτίωση σε σχέση με τη δεύτερη.
Σωστή διάρκεια, μείωση της εμπλοκής του μεταφυσικού στην υπόθεσή της , υπέροχα εφέ, πολύ καλός ρυθμός και εναλλαγή σκηνών με βία /σκηνών με διαλόγους και, πιο πολύ ίσως από κάθε ταινία του franchise, ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΙΟΥΜΟΡ. Μια φορά δεν είναι αρκετή για να την απολαύσεις!
Ο Art the clown είναι ο αγαπημένος serial killer του 21ου αιώνα!
Χαλαρά η καλύτερη Terrifier ταινία ως τώρα…

2 Likes

Χελλου

ειδε κανεις το the Monkey ? με εψησε το τρεηλερ, αλλα στο Imdb εχει κατω απο 7 που δεν ειναι καλο σημαδι

6.7 και ειναι και horror (που παντα ειναι χαμηλα βαθμολογημενα because edgyness), μεγαλυτερο green light απο αυτο δεν θα βρεις ξερω γω :stuck_out_tongue:

1 Like

τα καλα εχουν συνηθως περι το 7,1.

το τρεηλερ με εψησε παντως.

Δεν θα μου βγαλεις τις λιστες μου μετριες τωρα :stuck_out_tongue:

Γιαμενανε χορρορ και πανω απο 6μιση αυτοματα μπαινει τσεκλιστ. Μετα αναλογα.

δωσε λιστα, να σε κρινω μαστορα ! ΟΛΟΙ ΕΔΩ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ

666 ετησια νηματα αγαπημενων ταινιων εχει το φορουμ, go play judge χαχαχ :stuck_out_tongue:

νομιζα οτι ειχες χορρορ λιστα

α οχι, απλα δεν εχουν και μεγαλες ποικιλιες υφολογικα οι λιστες μου, αυτος ειμαι, ακα αρκετο χορρορ.

λοιπον θα σε ψαξω, αλλα αν δεν βρω λιστα, θα σου στειλω τον Monkey

Και για εμένα πάντως, ταινία που έχει 6+ (ειδικά horror) είναι ταινία που είναι αρκετά πιθανό να μου αρέσει, potentially να μου αρέσει και πάρα πολύ, είναι δηλαδή, σίγουρα θετικό σημάδι. Μάλιστα έχω την αίσθηση πως αν τα βάλουμε κάτω, μάλλον οι περισσότερες horror ταινίες εκεί έξω έχουν κάτω από 7, σε εξαιρετικά δυσανάλογο βαθμό. Σε γενικότερες γραμμές πάντως δεν δίνω τόσο βάση σε βαθμολογίες, όσο στο aν μου κλικάρει το σενάριο πρωτίστως ή αν υπάρχει κάτι από την ταινία (συντελεστές, κάποιο τρίβια, μια παρότρυνση δικού μου ανθρώπου) που με πείθει δευτερευόντως.

Επίσης, ειδικά στο horror νομίζω πως είναι βασική προϋπόθεση να εμπιστευτείς την διαίσθησή σου και το αισθητικό σου κριτήριο για να γουστάρεις μια ταινία. Υπάρχουν ταινίες που αναγνωρίζω πως είναι b tier, αλλά χρησιμοποιούν συγκεκριμένα tropes και τικάρουν κάποια κουτάκια στα οποία έχω αδυναμία, άρα καταλήγω να περνάω καλά ή να εκτιμώ το έργο σε πιο προσωπικό επίπεδο.

Στο δια ταύτα, νομίζω το Monkey θα είναι ταμάμ pop corn movie για να περάσεις 90 πολύ καλά λεπτά στο σινεμά. Λέω να το τιμήσω.

3 Likes

Βαθμολογίες στο IMDb, και γενικά σε τέτοιου είδους site, είναι χρήσιμες από την στιγμή που θα καταλάβεις λίγο την λογική με την οποία βαθμολογούν οι χρήστες. Οι σειρές π.χ. γενικά παίρνουν κάπως πιο υψηλές βαθμολογίες, τα horror συνήθως κακές. Horror αν δω πάνω από 5 το θεωρώ καλό. Αν είναι b movie από 4,5 + είναι θετικό σημάδι. Σε πιο blockbuster PG-13 φάση κάτω από 7 είναι πιο ανησυχητικό κτλ.

4 Likes

Κύριοι με πεισατε για περι horror και βαθμολογιών. Βάζω τον πίθηκα στην λίστα μου, παιζει και το αγορι απο το εξαισιο Gentlemen του νετφλιξ. Θυμιζει το τρεηλερ “Βλεπω τον θανατο σου”, με πιθηκι.

1 Like

Επίσης περί πιθήκου, ο Oz Perkins (υιός του Antony Perkins, του γνωστού ηθοποιού από τα Ψυχώ, The Trial κτλ) είναι από τους πλέον ιδιαίτερους κινηματογραφιστές τρόμου - το Longlegs πέρυσι έκανε σχετικό πάταγο στους φίλους του genre (εγώ δεν ενθουσιάστηκα γενικά λόγω σεναρίου, αλλά αμιγώς κινηματογραφικά ήταν αστέρι).

Με ένα πιο απλό, fun και straight forward story τρόμου - κωμωδίας όπως είναι και το ομότιτλο (καλό) short story του King, θα πόνταρα πολλά υπέρ της ταινίας - ασχέτως βαθμολογιών κτλ που είπαν κ οι αποπάνω

Θα πάω σινεμά από βδομάδα και εγώ anyway να το δω

1 Like

Το ειδα, γιατι σηκωσε σκονη, αλλα τελικα ηταν ενα gimmick για Nick Cage, και το τέλος ήταν… άστοχο. Σαν να ειχε γραψει καποιος ενα σεναριο και να εχασε τις τελευταιες 20 σελιδες.

Οριακά δεν ηταν τρομακτικό, but for το ολο κλιμα.

το φινάλε του ήταν όλα τα λεφτά, από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς :upside_down_face:

Θεωρώ λίγο υπερεκτιμημένη την ιστορία του King πίσω από τη Μαΐμου, όχι πως δεν είναι καλή, αλλά θα την δω την ταινί όπως και να έχει, για όσους λόγους ήδη αναφέρθηκαν.

για πες γιατι, σε σποιλερ. να η δικη μου θεση

Σε επιπεδο φωτογραφιας και κινηματογράφησης, ηταν πολυ στεγνο και ιδιαιτερο, σε σημειο που θα μου αρεσει να ξαναδω ταινιες του σκηνοθετη. Σε επιπεδο στορυ, γενικα το gimmick του “βλεπεις μια ταινια ντετεκτιβ” για να καταληξει σε “πιστευουμε στον Σατανα και η μανα σου στηριζει”, μου φανηκε εκτος κλιματος. Σαν να ειπε καποιος “λοιπον θα παρουμε Nick Cage με μυτη, θα τον βαλουμε να κανει τον μπαμπουλα. τελεια ! οκ, τωρα πρεπει να στησουμε μια ολοκληρη ταινια γυρω απο αυτο”. Το βλεπαμε σπιτι με τη γυναικα μου, και ουτε αυτη φοβηθηκε, στο τελος ειπαμε “α αυτο ήταν, Oh well”.

Χωρίς σποιλερς, με quote-άρω και από το ποστ μου επειτα απο την προβολη σε θερινο το περασμενο καλοκαιρι, και απο το γιατι ηταν απο τις αγαπημενες μου.

Ειναι ευκολο να παιξεις το χαρτι του Silence of The Lambs ή παρομοιων ταινιων, αλλά με τρόπο τρομερά σύγχρονο, και επίσης υπήρχε πάντα ένα διαρκές occult στοιχείο σε κάθε πλάνο, σκιά, γρίφο, ενώ το πλοτ τουιστ εμένα μου άρεσε γιατί έδινε μια πιο folk horror οπτική πίσω από το τι λύνεις τελικά ως ντετέκτιβ, πως συνδέεται με τον προσωπικό σου ψυχισμό και τις αδυναμίες ώστε να παραδοθείς, αλλά και τι διαιωνίζεται, τι είναι ανθρώπινο, τι μη, τι είναι κίνδυνος, και πόση σημασία έχουν όλα αυτά σε μια απλή υπόθεση που μπορεί να μην πάρει και ποτέ διαστάσεις και να γίνει κάτι του τυπου america vs __. Κυρίως όμως η κινηματογραφικη ατμοσφαιρα και αφηγηση.

Κυρίως όμως ηταν η αισθηση που μου άφησε το φιναλε, οπου με ταραξε πραγματικα και δεν θεωρω πως μου συμβαινει συχνα, νομιζω το προηγουμενο ηταν τουτο δω:

και το Lighthouse, για άλλους λόγους.

Αυτά. Αρκετά σπάμαρα. Περί ορέξεως βέβαια.

2 Likes

Τωρα θυμηθηκα οτι αυτα διαβασα και το εβαλα στη λιστα μου. Ευχαριστούμε για την υπενθυμιση.

Νομιζω δεν εχει να κανει τοσο με την ιδια την ταινια, οσο οτι εγω σαν θεατης θελω η προσεγγιση να ειναι συνεπης. Νομιζω το σεταπ της ταινιας ειναι αλλο και στο τελος στριβει. Μπορει να σε πιασει, μπορει οχι. Κακη ταινια δεν ειναι, αλλα την εβαλα με μεγαλες προσδοκιες.

Τωρα για το κορεατικο που εβαλες, φοβηθηκα ηδη απο το τρεηλερ.

1 Like