Κυνόδοντας

Aντε το κάνω εγώ!

Θα ποστάρω κάποια στιγμή ότι έχω πει για την ταινία.

Αυτά είχα πει όταν την είχα πρωτοδεί:

Δεν έχω να προσθέσω κάτι. Αριστούργημα.-

+1 ρε. Και τα δικά μου συναισθήματα για το έργο είναι παρόμοια.

Σόρυ για το double post, αλλά θέλω να ποστάρω 2 από τις πιο ενδιαφέρουσες αντίθετες απόψεις που διάβασα εδώ μέσα, έτσι για να έχουμε μια ωραία εισαγωγη στο θρεντ…


Το οτι ειναι ριμεικ(σε βαθμο καρα-κλεψιας) μιας μεξικανικης ταινιας απο τα 70s

το γνωριζετε ?

η σας χαλαω το τριπαρισμα κ τους διθυραμβους ?

Γιατι αμα ειναι απλα να παρεις μια ασημη ταινια κ να την εκμοντερνισεις…δεν ειναι κ κανα κατορθωμα

Λεω εγω τωρα…:roll:

Δε το ξέρω αυτό. Μπορεί και να ισχύει.

Αλλά θα χει σαρώσει σε τόσα βραβεία αν ίσχυε αυτό?

«Κυνόδοντας» μεξικανικός;

Ανάστατη, πρόσφατα, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου εξαιτίας ανώνυμης επιστολής που εστάλη στα περισσότερα μέλη της, υποστηρίζοντας πως ο «Κυνόδοντας» του Λάνθιμου είναι αντιγραφή μιας μεξικανικής ταινίας, με τον τίτλο «Ο πύργος της αθωότητας» (El castillo de la pureza) του Αρτούρο Ριπστάιν, ταινία που είχε προβληθεί πριν από μερικά χρόνια στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με αφορμή το αφιέρωμα στον μεξικανό σκηνοθέτη, και που τώρα βρίσκεται στο U-Tube.
Πράγματι, αν κοιτάξει κανείς την ταινία στο U-Tube (μπορεί μάλιστα να τη βρει και σε VHS σε βιντεάδικα), θα δει πολλές ομοιότητες. Και πρώτα η ιστορία: ένας πάτερ-φαμίλιας στο σύγχρονο Μεξικό (του 1976, που γυρίστηκε η ταινία), που, φεύγοντας κάθε μέρα για τη δουλειά του, κλειδώνει στο αρχοντικό του τη γυναίκα του με τις δυο κόρες και τον ένα γιο, στην προσπάθειά του να προστατεύσει τα παιδιά του από τον έξω κόσμο. Υστερα, ενώ ο πατέρας λείπει, τα παιδιά παίζουν τυφλόμυγα, κάνουν μπάνιο και, ενδιάμεσα, βρίσκουν την ευκαιρία να χαϊδεύονται. Ενώ, όταν ο πατέρας επιστρέφει, τους βάζει να καθίσουν, τους διαβάζει αποσπάσματα από ένα βιβλίο και τους αναγκάζει να τα επαναλαμβάνουν μετά απ’ αυτόν!

Στο φινάλε, η κόρη εξεγείρεται και κατορθώνει να φύγει από το σπίτι, αποκαλύπτοντας τη «φυλακή» που τους επιβάλλει ο πατέρας, ενώ, στη συνέχεια (αντίθετα με την ταινία του Λάνθιμου), γίνεται το σώσε! Σίγουρα οι πολλές αυτές ομοιότητες δεν είναι τυχαίες. Ο σκηνοθέτης δεν μπορούσε, τουλάχιστον στους τίτλους της ταινίας, να αναφέρει ότι εμπνεύστηκε από την ταινία του Ριπστάιν; Παράδειγμα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, που στην ταινία του «Beautiful People», ανέφερε πως εμπνεύστηκε από την «Περιφρόνηση» του Γκοντάρ. Ενώ, σε συνέντευξή μου με τον Κουέντιν Ταραντίνο, ο δημιουργός του «Pulp Fiction» δεν δίστασε να παραδεχθεί πως, σύμφωνα με τα λόγια του, «κλέβω, όλοι κλέβουμε, κανένας δεν είναι πρωτότυπος. Απλώς κάποιοι δεν το λένε».

http://www.imdb.com/title/tt0068348/

Κρίμα ρε γαμώτο. Τέσπα η ταινία εξακολουθεί να μ’ αρέσει πολύ, αλλά σίγουρα θα γούσταρα να’ ταν αποκλειστικό δημιούργημα του Λάνθιμου.

Σίγα μη πάρει όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

προφανως love it or hate it ταινια αφου αυτο που κανει ειναι να προκαλει…
και το κανει πολυ καλα με πολυ περιτεχνο τροπο…

προσωπικα οπως και οι απο πανω την θεωρω χαλαρα μια απο τις καλυτερες ελληνικες ταινιες σε θεμα σεναριου-σκηνοθεσιας…

ειναι σκηνες που αρχικα φαινονται αστειες αλλα αν κανεις αντιστοιχίες στο πως σου μαθαν εσενα να σκεφτεσαι και να αντιδρας και το τι κανανε στα παιδια τους αυτοι, προκαλει προβληματισμο για το τι ειναι σωστο, τι ειναι εμφυτο κτλ…

οι ηθοποιοι μαλλον υποκρινονταν ετσι,για να δειξουνε οτι δεν υπηρχε ιχνος κρισης και “κοινης λογικης” με αυτα που τους ειχαν μαθει…οτι ακολουθουσαν εντολες των γονιων τους…
δεν εχει καθολου μουσικη [ουτε soundtrack ουτε score] για να σε βαλει στο “ουδετερο” κλιμα,παρα μονο σε 2 σκηνες που βαζουνε κατι στο πικ απ και οταν παιζει κιθαρα ο μεγαλος αδερφος…

εδω το τρειλερ

υγ 1…εχει παρει πολλα βραβεια και ισως παει για υποψηφιοτητα οσκαρ
υγ 2…ενα αλλο παρομοιας φασης ειναι το attenberg που βγαινει καποια στιγμη (:p) στο μελλον τρειλερ

εντιτ οχ οντως ειναι copy paste τωρα που το δα…κριμα…

Στο attenberg θα είναι και ο λάνθιμος ως ηθοποιός και παραγωγος.

θα σταματησεις να γραφεις ποτε σαν καθυστερημενος? και ειμαι σιγουρος οτι δεν την εχεις δει καν την ταινια (στοιχημα οτι δεν εχεις δει καμια απ τις 2) απλα “ε για να το λενε ετσι θα ναι, ας το παιξω εξυπνος για να φανει οτι ξερω ΚΑΙ απο κινηματογραφο”.

αρα?

την ταινια την βρηκα αρκετα καλη, ειχε καποια πραγματα να πει, δεν σοκαρει για να σοκαρει. τωρα απο κει και περα αν μπορουσε να το κανει καλυτερα ε ας μην ειμαστε και πολυ αυστηροι ε. λες και ολες οι πρωτες ταινιες καλων ευρωπαιων σκηνοθετων ηταν τελειες. απλα επειδη ειναι ελληνας και επειδη εχει δημιουργηθει ενα hype γυρω απ την ταινια ειναι λογικο να ακουγονται αποψεις επηρεασμενες απ αυτο (ακραια αρνητικες η θετικες). οπως και να χει ελπιδοφορο ξεκινημα.

α και για οσους δεν το ξερουν εχει γυρισει και το παρακατω αριστουργημα ε.

Βαγγελαρα

με ατομα κομπλεξικα κ εμπαθη με το προσωπο μου δεν εχω να πω τπτ. Κατσε κ μιλα μονος σου. Πλεον σε εχω file under γραφικος. (Οτ)αν σου φυγει το κολλημα σου με μενα τα ξαναλεμε.

Ασε που αμα πω τπτ θα φαω παλι κανα ποντο κ δεν αξιζεις.

(εχω δει τον κυνοδοντα , οποτε πηγαινε παιξε κανα στοιχημα κ ασε τα ψυχογραφηματα της πουτσας για κανα πιο ειδικο.)

οπως παντα

Βαγγέλη κατά την γνώμη μου έχεις άδικο εδώ. Πολύ καλά έκανε ο awake και πόσταρε μία πληροφορία που σχεδόν όλοι αγνοούσαμε. Τώρα απο εκεί και πέρα αν αυτό επηρεάζει το πόσο σου άρεσε η ταινία αφορά εσένα και μόνο. Δεν έχει να κάνει με awake. Αν θες μένεις με την αρχική σου άποψη για την ταινία ή πάλι βλέπεις και την μεξικάνικη και είτε αποθεώνεις περισσότερο τον κυνόδοντα είτε αρχίζεις και το θεωρείς απομίμηση της μεξικάνικης ταινιάρας. Σαν πληροφορία απο μόνη της αυτήν δεν λέει τίποτα όσο αναφορά το πόσο άρεσε σε κάποιον η ταινία!

Τώρα ο awake δεν ξέρω αν έχει δει την μεξικάνικη, πάντως αν την έχει δει και του φάνηκε ο κυνόδοντας μια απομίμιση του κώλου, έχει κάθε δικαίωμα να το πει.

οχι tyler αναλογα με τον τροπο που γραφει ο καθενας θα πρεπει να δεχεται και τις αναλογες απαντησεις.

Συμφωνώ πολύ.

Από κει και πέρα αυτό που μ’ ενόχλησε και μένα (φανταζομαι και τον βαγγελη) στο ποστ του awake ήταν το έξης:

[I]
"το γνωριζετε ?

η σας χαλαω το τριπαρισμα κ τους διθυραμβους ?

Γιατι αμα ειναι απλα να παρεις μια ασημη ταινια κ να την εκμοντερνισεις…δεν ειναι κ κανα κατορθωμα"[/I]

Δε ξέρω το βρήκα λίγο ειρωνικό. Οκ δε γνωρίζαμε κάτι σημαντικό, αλλά δε θα πεθάνουμε κιόλας, ούτε θα πάψουμε να κάνουμε διθυραμβικές κριτικές για το έργο. Ελπίζω (tyler) να καταλαβαίνεις τι εννοω. Ειδικα στη δευτερη ερωτηση του διακρινω μια ειρωνια καπως, η οποια μπορει να μην εγινε επιτηδες αλλα χτυπαει λιγο.

Κατα τ’ άλλα με awake δε παιζει απολυτως κανενα προβλημα απο μεριας μου και το ξερει αυτο:)

@ vangelis

Ντάξει τα έχουμε πει πολλές φορές για τα κολλήματα που τρώει ο awake και πως πολλές φορές γράφει “κάπως” (και όντως αυτό το σας χαλάει το τριπαρισμα είναι παπαροέκφραση…) αλλά το ότι έδωσε μία πληροφορία που αγννοούσε όλο το φόρουμ σαν θετικό το βλέπω. Το ζήτημα είναι και τι φιλτράρεις απο τα λεγόμενα του άλλου.

Αν θες να μέινεις τόσο στο τριπάρισμα και στις ψιλοαστείες εκφράσεις, μείνε. Εγώ ξέρω γω θα τσεκάρω και την μεξικάνικη ταινία για να έχω μια πιο πλήρη άποψη.

@worst

καμια ειρωνεια , απλα λεω ας κραταμε μικρο καλαθι καλου κακου.

διαβαζοντας αρθρα για το μεξικανικο , μου φανηκε υποπτη τοση ομοιοτητα. αν η εκφραση φανηκε καπως , σβηστε την κ κρατηστε απλα τα facts περι ομοιοτητας

ισως επρεπε να γραψω ‘μοιαζει να εχει παιξει ψιλο-αντιγραφη’ για ναμαι κ εγω καλυμμενος 100%

βεβαια , ο βαγγος παλι κατι θαχε βρει να πει για μενα.νταξ , καποιοι θα ειναι εμπαθεις οτι κ να πεις.κλαιν.δεν εχουμε πλεον ενεργεια για ‘μαυρα’ ατομα

υγ : οτι δεν παιζει θεμα μαζι σου εννοειται κ δεν χρειαζοταν καν να το αναφερεις.

Ναι μωρέ κάτι τέτοιο. Ή κάτι τύπου: Δείτε αυτό! ή σκέτο το κείμενο. Anyway πραγματι το πιο σημαντικο είναι η πληροφορία που έδωσες παρά τα υπόλοιπα. Αν το βρει πουθενα κανεις το εργακι να στειλει κανα pm

ειχα βρει ενα λινκ αλλα δεν το τσεκαρα…δες pm κ πες μου.