Ας μιλήσουμε για αλήθειες, να έχουμε πλέον ένα καθαρό πεδίο. Ο Άγιος Βασίλειος υπάρχει, αλλά το τρίτο “Keeper…” δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και δε θα υπάρξει ποτέ. Αρέσει δεν αρέσει σε κάποιους, έτσι έχουν τα γεγονότα. Η ιστορία ανέδειξε ένα άλλο όνομα: Gamma Ray κι εκεί γράφτηκε ένα άλλο κεφάλαιο. Πάμε, όμως, τώρα σε κάτι πιο σύγχρονο, που πραγματοποιήθηκε εννιά χρόνια πριν. Οι Unisonc και το ομότιτλό τους ντεμπούτο.
Ευτυχώς, όταν ο Kai βρίσκεται σε μία σύνθεση και δεν γράφει μόνος τους, αλλά συνδράμουν με θάρρος, πυγμή και σθένος και οι υπόλοιποι, γίνονται σπουδαία μουσικά πράγματα. Δε θα πω ψέματα, όλοι περιμέναμε κάτι σε power metal. Το αποτέλεσμα, όμως, μερικά χρόνια μετά εμένα με δείχνει ότι είναι αρκετά δυναμικό για να χωρέσει μέσα στην κατηγορία power metal, η οποία ηχητικά και δισκογραφικά έχει ξεθυμάνει. Οπότε, καλώς έπραξαν οι κύριοι και απέδωσαν υπέροχες hard rockin’ power στιγμές με τον Kiske στα φωνητικά.
Το επιπρόσθετο καλό και θετικό είναι ότι ο Kai δεν βασίστηκε στο “Painkiller” για ακόμη μια φορά. Πήρε από τους Rays, όμως. Βέβαια, αυτό λειτούργησε υπέρ του, καθώς προσωπικά με λείψανε εκείνες οι μέρες που έγραφε κάπως πιο ξέγνοιαστα. Μπορεί, δηλαδή, το “Never too Late” να είναι ο χαμένος δίδυμος αδερφός του “Time to Brake Free”, αλλά για να είμαστε ως κατεργάρηδες ειλικρινείς, το συνέθεσε άψογα. Και πάλι καλά που είχε δίπλα του τους Ward και Meyer να βάζουν τις πινελιές τους.
Δεν είναι δίσκος για όλους τους power-άδες και είμαι σίγουρος ότι μετά από δέκα χρόνια, αν υπάρχουμε προτίστως εμείς, λίγοι θα είμαστε αυτοί που θα το θυμόμαστε και θα του δίνουμε σημασία. Θα γνέφουμε, όμως, θετικά με αυτά τα riff-άκια και τα ωραία ρεφρέν, όπως των “Star Rider” και “We Rise”. Ακόμη και η πιο metal εκδοχή της μπάντα στον διάδοχο του ντεμπούτο τους δεν υπήρξε ικανή να με ελκύσει και να υπερασπίζομαι αυτό εδώ. Ήλπιζα, βέβαια, ότι και μετά από αυτό τον δίσκο οι Rays θα είχαν μία πολύ καλή επιστροφή, αλλά οι ελπίδες μου βρήκαν τοίχο.
Δεν πειράζει. Αυτά παθαίνεις όταν έχεις υπεράνω προσδοκίες και δεν εκτιμάς περισσότερο έστω και το “λίγο” του Unisonic. Μεταξύ μας (μην το πείτε παρά έξω), είναι καλύτερο από αρκετά Rays της ύστερης περιόδου και ας μην είναι metal.