..Με λίγα λόγια

Unpopular opinion, αλλα τα blood mountain και crack the skye τα θεωρω καλους δισκους (8αρακια ας πουμε), αλλα λιγο υπερτιμημενους.

Καλους δισκους θεωρω επισης και τα καπως πιο χαβαλεδιαρικα once more, hunter

Δισκαρες το remission και το emperor of sand (οτι πιο εθιστικο εχουν βγαλει, ακομα το ακουω σε εβδομαδιαια σχεδον βαση) και υπερτατη δισκαρα το Leviathan.

Στα περισσοτερα live video που εχω δει (πραγματικα live δεν εχει τυχει να τους δω) τα φωνητικα ειναι απο μετρια μεχρι τραγικα. Δεν καταλαβαινω γιατι δεν βρισκουν εναν τραγουδιστη γαματο, θα τους ανεβαζε παρα πολυ σαν μπαντα.

Οπως και να εχει ειναι σπουδαιο συγκροτημα, δεν εχουν βγαλει ποτε κατι μετριο σαν studio album και εχουν και τον δικο τους ηχο που εξελισσεται απο δισκο σε δισκο

1 Like

οσες φορες προσπαθησα να τους ακουσω, ποτε δεν με αγγιξαν δυστυχως…

1 Like

Mε τους θεούς έπαιξαν το 2011 και δεύτεροι καλύτεροι ήταν οι gojira τότε, που μάλιστα για μισό σετ έπαιξαν ταυτόχρονα με mastodon. Eσύ μάλλον λες το 2007 με τους metallica και τους my dying bride καταμεσήμερο, δε λέει και πολλά το ότι ήταν οι δεύτεροι καλύτεροι στους 3 :stuck_out_tongue: Τότε δεν είχαν βγάλει το czar, το 11 δεν το είχαν παίξει, άρα το κουμπάκι αναφέρεται στο 2009 με slipknot που ήταν και για μένα η καλύτερή τους εμφάνιση κι ας χάσαμε saxon τότε.

2 Likes

Οι θεοι ειναι οι Down :stuck_out_tongue:

Μη δοκιμασεις να τους δεις τοτε!

1 Like

Kαλα σε εκεινο το Rockwave, oι Kylesa τα ειχαν σπασει ολα.

• ρε Παντελη νταξ το εχεις πει 500 φορες για το λαιβ των θεων μας Mastodon χαλαρωσε :stuck_out_tongue: . Eιναι δυστυχως μια πονεμενη αληθεια… Προσωπικα τους εχει δει σε διαφορες χωρες 5 φορες και παντα θα πηγαινω γιατι ειναι μπαντα της 10αδας μου.
1 Like

Απο πονο το λεω κι εγω :smiley:. Τελος παντων, σταματαω.

1 Like

Αυτο γινεται αρκετα “αστειο” αν αλλαξεις το “εχεις” με “εισαι” παντως :smiling_imp: :stuck_out_tongue:

Δεν χρειάζονται γαμάτο τραγουδιστή, οι φωνές τους γαμανε στο studio, με pick τους σε αυτό το κομμάτι, το θεϊκό hunter.
Ορθοφωνία θέλουν.

1 Like

Εμένα ούτε στο στούντιο δεν με ενθουσίαζουν οι φωνές τους. Ο λόγος που μου αρέσουν είναι κυρίως οι ριφαρες, πολλές ωραίες συνθεσεις κάποιες ωραιες μελωδίες και ενας από τους καλύτερους ντράμερ στο μέταλ.

Προσωπικά μου αρέσουν οι χροιές τους, αλλά ακόμα περισσότερο οι μελωδικές γραμμές τους. Τεσπα, περί ορεξεως. Το μόνο σίγουρο ειναι ότι θέλουν δουλειά σε αυτόν τον τομέα στα λάιβ και θα ήταν πολύ πιο ψηλά αν το είχα δουλέψει. Δεν γουστάρουν, δεν το κάνουν.

3 Likes

Πωρωτικες και καυλωτικες ειναι οι φωνες των Mastodon στο στουντιο, μου αρεσει γιατι εχουν ιδιαιτερη χροια.

Παντως πιστευω οτι και οι 4 ειναι κλωνοι του ιδιου ανθρωπου με λιγο manipulation σε καποια χαρακτηριστικα.

2 Likes

Εγώ δεν έχω εντρυφήσει ακόμα στη μουσική τους, ο,τι έχω ακούσει όμως μου άρεσε πολύ και οι χροιές τους στο στούντιο είναι όντως ωραίες

Επειδή δεν έχω εντρυφήσει, τολμώ να πω ότι δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ποιος τραγουδάει που , αλλά αυτός που τραγουδάει πχ το motherload έχει και γαμώ τις φωνές . Πρέπει να είναι ο ντράμερ λογικά που τραγουδάει και το show yourself (. ;;; )

O Sanders έχει την γρεζα και " επιβλητική" φωνή, ο hinds την χεσμενη και ο ντράμερ την φλωρικη.

2 Likes

Ναι μεν αλλά γαμάει, ανεβάζει πολύ κάθε κομμάτι που συμμετέχει

1 Like

Τι “ναι μεν” εντωμεταξυ, το φλωρικη ειναι κοπλιμεντο για φωνες προφανως.

Όσο και αν μου αρέσει του Σάντερς, του Μπραν μάλλον μου αρέσει περισσότερο.
Το φλωρικη πήγε περισσότερο σαν αντίθεση με το χεσμενη, παρα σαν ουσία. Αν ήθελα να πω κάτι κυριολεκτικό, θα έλεγα την πιο μελωδικη.

Είμαι ο μοναδικός που η φωνή του Hinds του θυμίζει τον Ozzy; Γενικά το θεωρώ το χειρότερο από τους τρεις, μακράν καλύτερος ο Dailor που έχει μια χαρά μελωδική φωνή, μακάρι να τραγουδούσε περισσότερο. Αν και ο Sanders βελτιωνόταν πολύ από δίσκο σε δίσκο.

Φυσικά και όχι, σε σημεία μοιάζει πάρα πολύ. Ο Hinds έχει την χειρότερη φωνή από τους 3, αλλά στο hunter ήταν εκπληκτικός.

Καλά τα album που σε ξανακάνουν πρόσκαιρα 15, αλλά σαν αυτά που σε σημαδεύουν όταν είσαι 15 δεν έχει.

Έχοντας ακολουθήσει αμφότεροι φρενήρεις πορείες στα ‘90s με τις προσωπικές τους μπάντες, αποφασίζουν, κάπου στο 1997, πως επιστέγασμα του καλλιτεχνικού/δημιουργικού τους momentum, της δημοφιλίας τους (η οποία στην Ελλάδα έχει ήδη λάβει διαστάσεις παρανοϊκής λατρείας και για τους δύο), καθώς και της προσωπικής τους φιλίας, θα πρέπει να είναι μία μεταξύ τους συνεργασία. Από τη μία λαμβάνουμε μία από τις ωραιότερες και χαρακτηριστικότερες φωνές του power metal εν προκειμένω και του metal εν γένει και από την άλλη έναν από τους καλύτερους συνθέτες και ρυθμικούς κιθαρίστες που έβγαλε ποτέ το συγκεκριμένο είδος, καθώς και μέγα τεχνίτη του fast galloping/downstroke τρόπου παιξίματος. Τα ευκόλως εννοούμενα συνήθως παραλείπονται, ωστόσο, για όσους δεν κατάλαβαν, αναφερόμαστε στους κ.κ. Hansi Kürsch και Jon Schaffer αντίστοιχα και στο ομώνυμο ντεμπούτο της μπάντας τους, το εκπληκτικό:

image

Η προηγούμενη δεκαετία «κλείνει» -ή η νέα δεκαετία και χιλιετία «ανοίγει», αν προτιμάτε (καθώς το album κυκλοφόρησε στις αρχές του 2000, με το οπισθόφυλλο να αναγράφει 1999)- με ένα κλασσικό power/heavy album, το οποίο εμπεριέχει τα αντιπροσωπευτικότερα στοιχεία των Iced Earth και Blind Guardian, ήτοι το χαρακτηριστικό songwriting και τα trademark riffs και τη φωνή-«χαμαιλέοντα» αντίστοιχα. Το μείγμα «δένει», ο δίσκος «κυλάει» και οι ακροατές βιώνουν καταστάσεις ονείρωξης από το ηχητικό αποτέλεσμα της larger than life συνεργασίας.

Άλλες μπάντες θα «έχτιζαν» ολάκερες καριέρες έχοντας στη «φαρέτρα» τους έστω κι ένα από τα “Heaven Denies”, “Blood on My Hands”, “Winter of Souls”, “The Whistler” ή “My Last Sunrise” (τα οποία αποτελούν, απλά, προσωπικά αγαπημένα, διότι και τα υπόλοιπα κομμάτια «γ@μο#ν και δέρνουν»).

Ωστόσο, υπάρχει και το “Fiddler on the Green”… Αυτό το αισθαντικό έπος επών, οι στίχοι του οποίου παίρνουν «σάρκα και οστά» στο εξώφυλλο του album. Ο Kürsch έχει βγάλει βόλτα το σκύλο του και γίνεται αυτόπτης μάρτυς ενός τροχαίου δυστυχήματος, το οποίο στερεί τη ζωή ενός μικρού αγοριού που έκανε ποδήλατο. Στο ίδιο σημείο, μία εβδομάδα αργότερα, το συμβάν επαναλαμβάνεται. Ο Hansi, επηρεασμένος από τα τραγικά γεγονότα, μάς διηγείται πως ακόμα και ο ίδιος ο Χάρος, κατανοώντας πως πήρε αδόκητα και πολύ σύντομα τις ζωές των παιδιών, δημιουργεί έναν Παράδεισο, εντός του οποίου το αγοράκι και το κοριτσάκι ενώνονται, όπως ακριβώς προβλεπόταν στη μελλοντική επίγεια ζωή τους, όπου και θα αποτελούσαν ανδρόγυνο. Από μεριάς του, ο Jon τροποποιεί με μαεστρία την εισαγωγή του “Tears of the Dragon” (ναι, του γνωστού) και του προσθέτει δύο ταχύτητες. Εν συνεχεία, «ντύνει» την σπαρακτική ερμηνεία του Hansi με κορυφαίο riffing, φτάνοντας σε απανωτές κορυφώσεις, οι οποίες ολοκληρώνονται με ένα οργιώδες solo. Μιλάμε για μία από τις ωραιότερες power μπαλάντες όλων των εποχών, ένα κλασσικό τραγούδι, το οποίο θα απολαμβάνεται και θα επικροτείται εις τους αιώνας των αιώνων. Για όσους, δε, ανήκουν στην τραγική κατηγορία των γονέων που έχουν χάσει το παιδί τους (γεγονός τόσο ανείπωτο που δεν υφίσταται καν λέξη για να προσδιοριστεί ο γονέας που υφίσταται την απώλεια), το εν λόγω κομμάτι έχει τόση συναισθηματική ένταση και φόρτιση, τόσα αβίαστα δάκρυα και τόση πίεση στην δια βίου πληγή που δεν μπορεί καν να χωρέσει ο κοινός νους…

9 Likes

Ας βάλω κι εγώ μια δυνατή πρόταση στο τραπέζι (στο πικάπ, ακριβέστερα!)

sodom M16

Έχοντας επιβιώσει από τα δύσκολα 90’s με πολύ μικρότερες… απώλειες σε σύγκριση με άλλους, σύγχρονους τους thrashers, οι Sodom επανήλθαν με τον δέκατο δίσκο τους σε μια συγκυρία όπου το λεγόμενο thrash revival έδειχνε να φουντώνει.

Το καινούριο LP θα έπαιρνε τον τίτλο του από το τυφέκιο του Αμερικάνικου Στρατού που χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ. Η νύξη ήταν σαφέστατη: μετά το “Agent Orange”, η συγκεκριμένη διαβόητη σύρραξη θα ήταν το concept σε άλλη μια κυκλοφορία τους. Ως γνωστόν, (αντί)πολεμική στιχουργική και thrash είναι κατά κανόνα ένας συνδυασμός με καλά αποτελέσματα και το “M-16” δεν θα αποτελούσε εξαίρεση.

Η συνταγή από τις ένδοξες ημέρες ήταν γνωστή, αγαπημένη και απολύτως λογικά ο Onkel Tom και η κομπανία κατέφυγαν σ’ αυτή. Ανάμεσα στα κομμάτια βρίσκουμε ίσες δόσεις από mid-paced “ύμνους” και από λυσσαλέες thrash καταιγίδες. Εννοείται ότι ο δίσκος ξεκινάει δυναμικά, με το φρενήρες “Among the Weirdcong” που, μετά από μια εισαγωγή με στρατιωτικού ρυθμού drumming, εκρήγνυται έχοντας όλα τα χαρακτηριστικά ενός thrash δυναμίτη της παλαιάς σχολής. Στο ίδιο κλίμα ακολουθεί το “I Am the War”, όμως το επόμενο, “Napalm in the Morning” (με το χαρακτηριστικό sample από το “Apocalypse Now”) ξεχωρίζει εύκολα έχοντας τη στόφα του κλασικού, με τους στίχους (πάντα σε “φτωχά” αγγλικά) να δένουν άψογα με τις “άρρωστες” μελωδίες.
Στο δεύτερο μισό, συναντάμε το σπουδαίο ομώνυμο, το “Lead Injection” που δικαιολογημένα έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια, μιας και διαθέτει αρκετές εναλλαγές και ωραία κιθάρα (γενικά ο Bernemann έχει πολύ καλή παρουσία) και το ατμοσφαιρικό punk (!) του “Marines”. Για το τέλος υπάρχει η επιεικώς ενοχλητική διασκευή του “Surfin’ Bird” των Trashmen που αμβλύνει τις καλές εντυπώσεις. Η δικαιολογία του “κάναμε πλάκα” δεν υφίσταται, μόνη λογική εξήγηση είναι ότι προσπάθησαν να προσδώσουν έναν sixties αέρα!

Το “M-16” κέρδισε τη μάχη της υστεροφημίας, ανεβαίνοντας ψηλά στις εκτιμήσεις στην ιεραρχία (sic) της δισκογραφίας των Γερμανών - άξια, αφού όλα τα κομμάτια του είναι πολύ καλά.

7 Likes