Καλύτερες κυκλοφορίες 2020

1. Silent Skies - Satellites

Ίσως όχι το καλύτερο που άκουσα φέτος (αυτό είναι εύκολα το Nightwish) αλλά σίγουρα το πιο συγκλονιστικό, δε βγάζει καν νόημα αυτό που έγραψα και δε με νοιάζει καθόλου, πιάνο από τον Vikram και η φωνή του Englund να λέει στο βάθος “never felt this alone”, στίχοι από την ψυχή του Englund και το Storm Within του, μια διασκευή -απωθημένο του Englund που την κάνει να φαίνεται σαν να ήταν πάντα δικό του το κομμάτι, δίσκος βίωμα του Englund και δικό μου, η απόλυτη αποτύπωση της χρονιάς μου, 6η μέρα από τότε που βγήκε και παίζει στο σερί 1 φορά κάθε απόγευμα και άλλη 1 φορά τα ξημερώματα πριν πέσω για ύπνο. Κανονικά τελειώνει με το instrumental 1999, στη δικιά μου σειρά τελειώνει με το Walls.

2. Nightwish - Human . :II: Nature

3. Chaosbay - Asylum

4. Dark Tranquillity - Moment

5. Genus Ordinis Dei - Glare Of Deliverance

6. Pain Of Salvation - Panther

7. Fates Warning - Long Day Good Night

8. Countless Skies - Glow

9. Black Fate - Ithaca

10. Wolfheart - Wolves Of Karelia

11. Vredehammer - Viperous

8 Likes

Πολυ καλο το silent skies,δεν το ειχα παρει χαμπαρι και εκτιμω αρκετα μουσικα οτιδηποτε εχει μεσα Englund :+1:

2 Likes

Ας γραψω κι εγω τη φετινη λιστα μου, σαν απλος ακροατης και οχι ειδημονας, αν και αισθανομαι πως καλυτερη λιστα για το 2020 θα γραψω το 2025 που θα εχω ακουσει ακομα περισσοτερους απο τους φετινους δισκους και θα έχουν ωριμάσει μέσα μου περισσότερο όσα άκουσα φέτος

  1. Oceans of slumber- Oceans of slumber Με μια “συνηθισμένη” φωνή από την θεάρα Cammie (χεχεχε οκ, παρτε το καλοπροαιρετα), κάθε δευτερόλεπτο είναι μοναδικό.
  2. Enslaved- Utgard Οτι πιο συμπαγές άκουσα φέτος, φοβερή ατμόσφαιρα, πειραματισμος με ουσια, κάθε κομμάτι έχει τον δικό του λόγο ύπαρξης. Καταπληκτικό
  3. Pain of salvation- Panther Τέχνη ρε αιδοία. Προοδευτική μουσική από την καρδιά.
  4. Skaphe- Skaphe3 10/10 Άποκοσμο, πολυεπίπεδο και απολύτως εθιστικό
  5. Code orange- Underneath Με όλο το βάρος της δήλωσης, ειναι το “Slipknot” του 2020.
  6. The Ocean - Phanerozoic II: Mesozoic | Cenozoic - κλασικη περιπτωση δισκου που οσο τον ακουω τοσο περισσοτερο μου αρεσει. Μπηκε στις καθυστερησεις στη λιστα, αφου τον ακουσα την προηγουμενη βδομαδα. Αν τον ειχα ακουσει πιο πριν παιζει να ηταν πιο ψηλα.
  7. Deftones- Ohms Μεγάλη δισκάρα από μια μπάντα που χαράσει το δικό της δρόμο
  8. Ulcerate- Stare into death and be still - Μεγαλη δισκαρα απολυτως ατμοσφαιρική. Δεν εχω ακουσει τα προηγουμενα τους, αλλα θα το κανω σιγουρα
  9. Psychotic Waltz - The god-shaped void - Psychotic waltz το 2020? ναι, αν πρόκειται για ενα τοσο ωριμο και καλλιτεχνικά στοχευμενο δίσκο. Ανελπιστη επιστροφη.
  10. Caligulas horse- Rise radiant Ένας από τους δίσκους που φέτος με εκαναν να ακούσω ενα ιδιωμα που περυσι θεωρούσα πως είχα αφήσει πίσω μου. Άρτιο.
  11. Hail spirit noir- Eden in reverse Μπορεί να μην είναι (ενα ακόμα) αριστούργημα που ελπίζαμε πως θα βγάλουν, αλλα παραμένει ένας πάρα πολύ δυνατός δίσκος από αυτη τη μοναδική μπάντα.
  12. Uada- Djinn Μπορεί να μην είναι οσο υπεργαματο ηταν το πρωτο τους, αλλα ειναι σπουδαιος δισκος
  13. Benediction- Scriptures - Αγνη, ριφατη, ωμη πόρωση
  14. Blue oyster cult- The symbol remains - Απο που ηρθε αυτο? Οι BoC παντα ηξεραν να γραφουν τραγουδαρες, και αποδεικνυουν πως ακομα ξερουν τον τροπο
  15. Ulver- Flowers of evil - Ηταν τοσο καλο που με εκανε να ακουσω αρκετες φορες στο ριπιτ κατι τοσο εξω απο τα ακουσματα μου
  16. Solstafir- Endless twilight of codependent love Ωριμο και γεματο μουσικοτητα. Αν δεν με χαλαγε λιγο η φωνη του Addi θα ηταν ακομα πιο ψηλα
  17. Sepultura- Quadra - Εχουν περασει οι εποχες που οι Sepultura φερνανε τα πανω κατω στο metal αλλα ακομα πειραματιζονται και φετος εβγαλαν εναν εξαιρετικο ακομα δισκο
  18. Paradise lost- Obsidian- Ναι ρε Παρανταης Λοστ Ομπσιντιαν, 失乐园-黑曜石, πως το λενε
  19. Testament- Titans of creation - Thrash απο το πανω ραφι απο μια μπαντα που δειχνει να μην την επηρεαζουν τα χρονια που περνανε
  20. Sodom- Genesis XIX- τα ιδια ακριβως με το #19. Θα μου αρεσε ακομα περισσότερο αν ειχε τα πιο blackened φωνητικα του EP
7 Likes

εγω δυστυχως δε καταφερα να ακουσω 20 μεσα στη χρονια.βαζω μια λιστα(τυχαια σειρα) με δισκους που ακουσα περισσοτερο κ τους περισσοτερους τους εχω ηδη αγορασει

FATES WARNING – Long day good night
H.E.A.T. – H.e.a.t. II
PARADISE LOST –Obsidian
PSYCHOTIC WALTZ – The God-shaped void
WYTCH HAZEL – III: Pentecost
PAIN OF SALVATION – Panther
ARMORED SAINT–Punching the sky
ETERNAL CHAMPION – Ravening iron
CALIGULA’S HORSE-Rise Radiant
STYGIAN CROWN - Stygian Crown
HORISONT - Sudden Death
NIGHTWISH-Human Nature
SACRED OUTCRY-Damned for all time
CIRITH UNGOL-Forever Black
NIGHT - High Tides – Distant Skies
PEARL JAM-Gigaton
BRUCE SPRINGSTEEN-A letter to you
BLUE OYSTER CULT-The symbol remains

8 Likes

David Keenan - A Beginner’s Guide to Bravery
Zeal & Ardor - Wake of a Nation
Yovel - Forthcoming Humanity
Fantastic Negrito - Have You Lost Your Mind yet?
Pain of Salvation - Panther
CocoRosie - Put the Shine On
Hello Operator - Hello Operator
Emel - The Tunis Diaries
Gaupa - Feberdröm
DakhaBrakha - Alambari
Omar Rodriguez-Lopez - The Clouds Hill Tapes, Pt. II
The End - Allt Är Intet
Lina_ Raul Refree - Lina_ Raul Refree
Matt Elliott - Farewell to All we Know
Maria José Llergo - Sanación
Gezan (下山) - KLUE (狂)
Ihsahn - Pharos
Ihsahn - Telemark
Nothing But Thieves - Moral Panic
Balothizer - Cretan Smash

21+

Witchcraft - Black Metal
Instant Boner - High Place Phenomenon
Martin Grech - Hush Mortal Core
Algiers - There Is No Year
Fiona Apple - Fetch The Bolt Cutters
Ak’chamel, The Giver Of Illness - The Totemist
Deap Lips - Deap Lips
HMLTD - West of Eden
Ulver - Flowers of Evil
Grayceon - Mothers Weavers Vultures
Baxter Dury - The Night Chancers
I DONT KNOW HOW BUT THEY FOUND ME - RAZZMATAZZ
Gil Scott-Heron - We’re New Again - A Reimagining by Makaya McCraven

6 Likes

Disclaimer: Ακολουθεί σεντόνι.

Μιας και δημοσιεύθηκε και η προσωπική μου 15δα στην κεντρική, να αυτή εδώ (spoil το no1 χαχ γελάνε και οι πέτρες):

Να τηρήσω την παράδοση (που ξεκίνησα πέρσυ ξέρω γω) και να παραθέσω 10 ακόμη δίσκους που στερούνται ελαχίστων και δεν βρήκαν θέση στη λίστα μου, με το ανάλογο σχόλιο (αναλυτικότερα περί τίνος πρόκειται έκαστος, αλλά και για να ακούσετε, με κλικ στον τίτλο).

Για να μην αδικώ λοιπόν, και με αυτοσυγκράτηση μην παραθέσω και συμπληρωματική δεκάδα*:

  1. Emma Ruth Rundle & Thou – “May Our Chambers Be Full”

Όταν μια ετερόκλητη σύμπραξη ηχεί τόσο εθιστική και τόσο οικεία, τόσο ωμή αλλά και τόσο γαλήνια, τότε μόνο να υποκλιθείς μπορείς.

  1. Τhe Ocean Collective – “Phanerozoic II: Mesozoic/Cenozoic”

Η πιο προοδευτική μουσική τους στιγμή, δεν παρέλειψε να εμπεριέχει και τα πιο ακραία τους περάσματα εδώ και χρόνια. Η πιο ειλικρινής τους όμως στιχουργική στιγμή, δεν παρέλειψε να με στείλει αδιάβαστο σε μια περίοδο που πίστευα πως τίποτα δεν μπορεί να με ταρακουνήσει έτσι.

  1. Golden Light – “Sacred Colour Of The Source Of Light”

Τρόμος. Αυτός, που ξεπροβάλλει, δήθεν σωτήριος, ως φως στο απόλυτο σκοτάδι, που έπειτα από μια υπόκωφη έκρηξη έρχεται σταδιακά προς το μέρος σου, με εσένα να τον περιμένεις καρτερικά να σε λυτρώσει από την παράλυση στην οποία σε υπέβαλλε. “Strident minimalism vs. subverted maximalism”

  1. Pyrrhon – “Abcess Time”

Οι Pyrrhon με το magnum opus της έως τώρα πορείας τους, συνέθεσαν σκεπτόμενη μουσική. Τι σημαίνει αυτό; Δίχως να μένουν στιγμή αδρανείς, σπάνε τα δεσμά κάθε ηχητικού συνόρου του πρωτοποριακού ακραίου ήχου καθώς και τις αλυσίδες της Μεγαμηχανής που εξουσιάζει απρόσωπα το παρόν.

  1. Ancst – “Summits Of Despodency”

Πιο συχνά από όσο μπορώ να παραδεχθώ, η βιωματική αντιμετώπιση μερικών φαινομένων, ειδικά στην τέχνη, με απωθεί ελαφρώς. Οι Ancst όμως, με κάθε τους νότα κάνουν κατάθεση ψυχής. Ισορροπούν μεταξύ κάθε πτυχής του ήχου τους, με τον συνδυασμό αυτό να αποτελεί προσωπική αδυναμία, προσφέροντας την λύτρωση. Α, και αυτό εδώ:

“I never thought that I could be without you. And so we’ve reached the sky of our own demise.”

  1. The End - “Allt Är Intet”

Τα έγραψα και πρόσφατα σε άλλο νήμα. Ο δεύτερος πιο επικίνδυνος ηχητικός πειραματισμός που ήρθα αντιμέτωπος φέτος, με βρήκε να προσπαθώ να πάρω ανάσες κατά την εναλλαγή ρυθμών και μουσικών χωρίων, μια ειλικρινής καλλιτεχνική ακρότητα.

  1. Vassafor – “To The Death”

Μια διαφορετική, και τρόπον τινά παραμελημένη, αντίληψη περί σπηλαϊκού black/death. Κιθάρες οι οποίες κατακλύζουν τον χώρο συνθέτοντας ένα ενιαίο, μακροσκελές και κατάμαυρο μουσικό θέμα. Οι Vassafor κινούνται στην δική τους σφαίρα και ακόμη και σήμερα με εκπλήσσουν με την τροπή των συνθέσεων.

  1. Medieval Demon – “Arcadian Witchcraft”

Γίνεται να βγουν σήμερα έργα αντάξια των μυθικών απαρχών της ελληνικής black metal σκηνής; Δεν μπορώ να απαντήσω παρά με αμφιβολία. Ένας από τους λόγους, είναι το φετινό πόνημα των Medieval Demon που ηχεί αβίαστα συγκλονιστικό. Με κάθε ακρόαση, ο αυθάδης σπόρος της αμφισβήτησης ριζώνει.

  1. Lamp Of Murmuur – “Heir Of Ecliptical Romanticism”

Ένστικτο και ριζική δημιουργία. Κάθε φορά που ένα riff βγαλμένο από το ’94 τεμαχίζει μια γοτθική μελωδία στα πλήκτρα, φαντάζομαι αυτές τις δύο έννοιες να χορεύουν με κεριά στα χέρια και να προκαλούν παροξυσμό.

  1. Tvivler – “Ego”

Κάτι τέτοιες κυκλοφορίες, που τολμούν, με ένα Positive Mental Attitude και φαντασία να συγκρουστούν με κάθε μαύρη πτυχή του Υπερεγώ, που τολμούν να αυτοσχεδιάσουν και να πειραματιστούν, χωρίς να λοξοδρομήσουν από τον μοναχικό και συνειδητό δρόμο του «χώρου» που ανήκουν, είναι που στο τέλος της ημέρας δίνουν κουράγιο να συνεχίσεις. Μουσική που νικάει τους χειμώνες:

“Lev, tag intet for givet”, δηλαδή «ζήσε, μην παίρνεις τίποτα δεδομένο»

*Και επειδή δεν κρατιέμαι άλλα 5 που οφείλω να αναφέρω γιατί τα άκουσα υπερβολικά πολύ για να χαθούν στη σιωπή:

Summary

Abigor - “Totschläger (A Saintslayer’s Songbook)” (με αρρώστησαν αυτές τις 15 μέρες, εδώ η καθόλου ψύχραιμη γνώμη μου για το άλμπουμ)
Fake Names - "Fake Names"
Necrot - "Mortal"
Bruce Springsteen - "Letter To You"
Destruct - "Echoes Of Life"

18 Likes

Sprinsteen στις λίστες του Ζαμπάρα, εντάξει, το καταλάβαμε ότι το 2020 είναι το πιο ανισόρροπο έτος που έχουμε ζήσει ως σήμερα!

10 Likes

Και του χρονου!

Thou & Emma Ruth Randle - May Our Chambers Be Full
Thurston Moore -By The Fire
Boris - NO

SUMAC - May You Be Held
Protomartyr - Ultimate Success Today
Vile Creature - Glory, Glory! Apathy Took Helm!
Ulver - Flowers of Evil
ORANSSI PAZUZU - Mestarin kynsi
The Strokes - New Abnormal
IDLES - Ultra Mono
Metz - Atlas Vending
Gulch - Impenetrable Cerebral Fortress
All Them Witches - Nothing As The Ideal
BIB - Deluxe
A.A.Williams - Forever Blue
Raspberry Bulbs - Before the Age of Mirrors
Old Man Gloom - Seminar IX: Darkness of Being
Bruxa Maria - The Maddening
HEADS. - Push
Primitive Man - Immension
Grave of a Dog - Sightless Pit

Καποια extraδακια

Summary

Cindy Lee - What’s Tonight to Eternity
Nothing - The Great Dismal
Couch Slut - Take a Chance on Rock ‘n’ Roll
Thou - Blessings of the Highest Order
Bambara - Stray

7 Likes

Oranssi Pazuzu μάλλον σου άρεσαν πολύ (X2)

2 Likes

Θανξ :stuck_out_tongue: εβαλα και το Metz - Atlas Vending που ηταν στην απεξω.

  • εχωσα και Sightless Pit απο Grave of the Dog, γιατι απλα το αξιζει και ΛΑΘΟΣ μου που το ξεχασα.
    Προφανως παιζουν πολλα αλλα αλμπουμς που ακουστηκαν μιας και η χρονια ηταν απο τις πιο γεματες των τελευταιων χρονων αλλα τι να κανομε.
2 Likes

Λίγο το φαγητό, λίγο το ποτό, λίγο ότι ζήλεψα από τον @apostolisza8 (και αφού η δική μου πρώτη 15άδα θα δημοσιευτεί κάποια στιγμή στις σελίδες του σάιτ), πάμε στις θέσεις 16-30 :

  1. Ironsword - Servants Of Steel
  2. Cryptic Shift - Visitations From Enceladus
  3. Judicator - Let There Be Nothing
  4. Malokarpatan - Krupinske Ohne
  5. White Magician - Dealers Of Divinity
  6. Cirith Ungol - Forever Black
  7. Stygian Crown - Stygian Crown
  8. Ulcerate - Stare Into Death And Be Still
  9. Havukruunu - Uinuos Syomein Sota
  10. Ironflame - Blood Red Victory
  11. Spirit Adrift - Enlightened In Eternity
  12. Protest The Hero - Palimpsest
  13. Night - High Tides-Distant Skies
  14. Glacier - The Passing Of Time
  15. Katavasia - Magnus Venator

Ιδιαίτερη μνεία στη φετινή δισκάρα των Abigor που βγήκε αργά οπότε δεν την έχω ακούσει όσο θα ήθελα, στο Morningstar των Lord Of Light που δεν μπορώ να καταλήξω αν ήταν περσινό ή φετινό και στο συγκινητικό EP των Black Sword Thunder Attack. To Isengard είναι μια κατηγορία μόνο του οπότε δεν χρειάζεται σχολια ή λίστες, Fenriz είσαι αφού.

Spotify Playlist

8 Likes

True body - Heavenly Rhythms for the Uninitiated (post punk)
Surrender - ST (synth punk,pop)
Sial - Tari Pemusnah Kuasa (punk)
Fluisteraas - Bloem (black metal)
Black Curse- Endless Wound (death metal)

Muro - Pacificar (Hc punk)
Man eaters - Gentle ballads for the simple soul (Hc punk)
Infra - Camisa de fuerza (Hc punk)
Rope Sect - The great flood (post punk)
Soft Kill - Dead kids rip city (post punk)

επίσης τα φετινά των Spirit possession,Bone Awl,Turia,Dropdead,The war goes on.
extra καρδιές για τα ΒιB, Rasberry Bulbs,Destruct,Life,Subdued,Glacier που αναφέρθηκαν.

6 Likes

Ήταν τρομερή η επιστροφή των Dropdead, τεράστιοι!

Μπράβο για την αναφορά!

Πρέπει να ακούσω το Muro κάποια στιγμή αλλά τι να πρωτοπρολάβει κανείς.

Επίσης,

αυτά τα λάθη να μην έκανες ρε @Spyros_Koukas και όλα θα ήταν καλύτερα, πας και μου βάζεις σλοβακική μαγεία στο νο.19, μην μιλήσω για κάτι άλλα :stuck_out_tongue:

Τέλος,

Τι να πρωτοπείς για αυτό το άλμπουμ…!

2 Likes

Ανέβηκε και η δική μου 15αδα κι επιτέλους μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά:

Είμαι χαρούμενος που το 2020 με βρήκε να δένομαι με καθιερωμένες αγάπες (Pain Of Salvation, The Ocean, Katatonia, Ulver) αλλά και να γνωρίζω νέους “έρωτες”. Σε αυτούς τους τελευταίους, βρισκω και το ζουμί της χρονιάς: μπάντες όπως οι Nero Di Marte, Tigran Hamasyan, O’Brother, The End, Onsegen Ensemble είναι αναπάντεχες εκπλήξεις. Πέραν του ότι προτρέπω τον καθένα να τους δώσει μια ευκαιρία, είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι η ψαλίδα ανάμεσα σε “μεγάλους” και “μικρούς” είναι μικρότερη από ποτέ. Για μένα αυτοί οι δίσκοι είναι νικητές. Όπως και η συμπραξη ERR & Thou στο Νο3 μου που, πραγματικά, τα ισοπέδωσαν όλα.

Αν ένας εξωγήινος μου ζητούσε αντικειμενικότητα για το metal του 2020, θα έλεγα ERR & Thou, Ulcerate και Oranssi.

Αα, δωστε και λιγη αγαπη στην δισκαρα των Pallbearer!

Όσο για ο Νο1 μου, ήταν μια από τις πιο ξεκούραστες πρωτιές όλων των εποχών! Χαίρομαι που υπάρχουν άλλοι τρεις μουρλοί (@apostolisza8, @plex27, @Sevek) εδώ μέσα που με νιώθουν.

Και του χρόνου!

16 Likes

This post was flagged by the community and is temporarily hidden.

4 Likes

Δε θα πρωτοτυπήσω, ούτε θα γράψω τίποτα ιδιαίτερο, γιατί νομίζω σχεδόν όλα ήδη έχουν αναφερθεί από άλλους (πράγμα που μάλλον αποδεικνύει την ευρεία αποδοχή των συγκεκριμένων albums, βέβαια). Τα 8 album (από τα πολύ λίγα συνολικά που άκουσα και φέτος) που μου άρεσαν περισσότερο ήταν τα εξής:

Enslaved "Utgard"
Pain of Salvation "Panther"
Psychotic Waltz "The god-shaped void"
Μορμώ “Μορμώ” (να το ακούσουν, όσοι δεν το έχουν κάνει. Είναι crust θεοσκότεινο και βαρύ, με έντονες μελωδίες εκεί που πρέπει και κυρίως κιθαριστική δουλειά που ξεχωρίζει, γιατί τα riff έχουν έναν πολύ πρωτότυπο τρόπο ανάπτυξης με ανοιχτές συγχορδίες, ψιλο-φάλτσα σημεία κλπ. Είναι μέλη των παλιών Dyspnea, για όσους γνωρίζουν)
Dephosphorus “Sublimation” (νομίζω αυτό είναι το μοναδικό album για το οποίο παραξενεύτηκα που δεν είδα τίποτα γραμμένο γενικά. Μιλάμε για έντονη διαφοροποίηση στον ήχο τους, περισσότερο death metal, πολλά επικά/doom σημεία σε στυλ Bolt Thrower, όμορφες ατμόσφαιρες κλπ. Εθιστικό album χωρίς fillers)
Subdued “Over the hills and far away” (αντί να ξανακούσετε Conflict, ακούστε αυτό)
Ulver "Flowers of evil"
Oranssi Pazuzu "Mestarin kynsi"

Από εκεί κι έπειτα, όμορφα albums κυκλοφόρησαν οι Στρύχνο (ντεμπούτο post-punk από Πάτρα), οι Life (γιαπωνέζικο, βάρβαρο d-beat), οι/ο Phantom Hymn (μελωδικό crust) και οι Minerva Superduty που πρόσφατα ανέφεραν άλλοι.

Katatonia και Αρχή του Τέλους περίμενα κάτι περισσότερο.

Paradise Lost και Fake Names με απαγοήτευσαν.

Triptykon σε ξεχωριστό section, γιατί είναι live, όχι full-length. :stuck_out_tongue: Εντάξει, καταλαβαίνω πώς λειτούργησε στους περισσότερους, μάλλον αποζητούσα το κάτι παραπάνω γιατί το project φαινόταν μεγαλεπήβολο.

7 Likes

Πολύ καλά τα λέει ο σκύλος. Ειδικά για το Powerage :stuck_out_tongue:

1 Like

πολύ καλά τα λέει και για το power up (που δεν έχω ακούσει νότα) και για το powerage, εννοείται bon scott era>brian johnson era (ατακάρα και όντως ονειρεμένο: To be precise, I dream of seeing AC/DC live in a pub playing this stuff.)

Είναι πολύ ωραίο.

1 Like

Την πρώτη τριάδα του Καραολίδη την προβλέπεις με κλειστά μάτια πάντως. Αλλά του δίνω kudos για το Hamasyan.

2 Likes