Δυο σχόλια σχετικά με τις εξυπνάδες τύπου “αν είχα λεφτά και με συντηρούσαν οι γονείς μου θα γινόμουν και γω καλλιτέχνης”.
Μα την αλήθεια, έχετε την εντύπωση πως εκείνοι που αποφασίζουν να ασχοληθούν με την τέχνη είναι τίποτα αριστοκράτες με βίλες? Και πως έχουν μια ζωή τα λεφτά απο τους γονείς και κααααθονται και λένε “ε, ας κάνω και λίγη τέχνη μια που κάθομαι”. Στα 30 τους και στα 40 τους και γενικά?
Αν ναι τότε , μα την αλήθεια, πετάτε πάνω σε ένα ροζ συννεφάκι.
(όχι οτι θα με χάλαγε να είχα τις πάνω ανέσεις ε. Όλα κι όλα. )
Ο καλλιτεχνικός (γενικότερα) χώρος είναι σκληρός και με τεράστιο ανταγωνισμό. Εδώ δεν υπάρχουν Δημόσια. Δεν υπάρχουν μόνιμες θέσεις εργασίας και η αντίστοιχη ασφάλεια τους. Δεν υπάρχουν συντάξεις και ένσημα. Έχει πολλή δουλειά και πέραν όλων των άλλων, εκθέτεις συχνά και τον εαυτό σου. Ξεχωρίζεις? Τότε μπορείς να τα καταφέρεις. Όχι? Τότε δύσκολα τα πράγματα. Συν το οτι πρέπει να βρίσκεσαι συνέχεια με νέες ιδέες, με έμπνευση, με θέληση για δημιουργικότητα. Κάποιος μπορεί να βγάλει πολλά χρήματα απο αυτό τον χώρο… αλλά μπορεί και όχι. Μπορεί να αναγκαστεί να κάνει και 2 δουλειές ταυτόχρονα σε φάσεις.
Εξ’ ου και η χρησιμότητα ενός ήδη υπάρχοντος πτυχίου ή πτυχίων. Κάτι που ισχύει για τα πάντα σήμερα. Ζούμε στην εποχή των χαρτιών και των μέσων. Και όσο και αν το δεύτερο δε μου αρέσει, το πρώτο το κατανοώ. Υπάρχουν εργασίες, και εδώ αναφέρομαι για εκείνες τις εξειδικευμένες επιστημονικές εργασίες, που απαιτούν όχι ένα, αλλά πολλά πτυχία και συστάσεις. Απαιτούν συνεχή εκπαίδευση. Και λόγω της οικονομικής δυσκολίας των καιρών μας, ο άλλος συχνά αναγκάζεται να μείνει με τους γονείς του, μέχρι το σημείο εκείνο που θα έχει καταφέρει να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος.
Με την ίδια λογική θα πρεπε να απολογηθεί κάποιος που ασχολείται με την ιατρική, και σπουδάζει ως τα 30τόσα του? Ή ο 18χρονος φοιτητής απο επαρχία που περνάει στην πόλη, ή πάει στο εξωτερικό για σπουδές, και φυσικά βάζουν οι γονείς του τα λεφτά γι’ αυτό? (και πολύ καλά κάνουν, οι γονείς οφείλουν να στηρίζουν τις επιλογές του παιδιού τους). Εννοείται πως όχι.
Ο δρόμος που θα επιλέξει ο καθένας είναι προσωπική του επιλογή και δικαίωμα του. Το μόνο αξιοκατάκριτο για μένα είναι να μην επιλέγει κάποιο δρόμο ο άλλος, να φυτοζωεί, να ζει σ’ ένα ατελείωτο παρόν χωρίς να στοχεύει πουθενά (και εδώ δεν αναφέρομαι απαραίτητα σε επαγγελματικές φιλοδοξίες).
Αυτά. Το ποστ το έγραψα για πολύ συγκεκριμένο λόγο και σχόλια (πόσο μάλλον ειρωνίες κλπ) πάνω σε αυτό ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ. Κανονικά δε θα πρεπε να γράψω καν αυτά που είπα, αλλά το έκανα για να ξηγιέμαι. Κατανοητό? Χαίρομαι.
ΥΓ - Το διάβασμα κάνει καλό, ακούστε που σας λέω…