Προσεγγίσεις που υπονοούν πως όποιος καταδικάζει την αμερικανική εξωτερική πολιτική κ τις στρατιωτικές της παρεμβάσεις/ εγκλήματα, επί της ουσίας νομιμοποιεί τα απάνθρωπα καθεστώτα του Ιράν, ή τα εγκλήματα πολεμου του Πουτιν, ή της Ιαπωνίας του Β παγκοσμιου κλπ, αποτελούν εξ ορισμού ψευδοδιλημματα που προϋποθέτουν από τον συνομιλητή να εχει αποδεχτεί τις βάσεις κ τους όρους πανω στους οποίους έχει στηθεί η γεωπολιτική σκακιέρα.
Επίσης, τέτοιες προσεγγίσεις, προσωπικα δεν με παραπεμπουν σε καμιά ομάδα ντιμπέιτ, που να μπορω να φανταστώ.
Αντιθέτως, μου ακουγονται ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΑ όμοιες, ως προς την δομη τους, με την κλασική ρητορική που χρησιμοποιούν οι ιδεολογικοι ( κ συχνα βιολογικοι) απόγονοι των ταγματασφαλιτών της Κατοχής, οι οποίοι αρέσκονται να μετατοπιζουν τις συζητήσεις από τα εκτρωματικα εγκλήματα των Ναζί στα υποθετικα κ υπαρκτά εγκλήματα των Ρώσων, των αντιστασιακών, κ δεν ξέρω κ γω ποιου άλλου, προκειμένου να αλλοιώσουν/ απομακρύνουν την ουσία της συζήτησης από το προφανες:
Κάποιες ιστορικές τραγωδίες ΔΕΝ επιδέχονται ΚΑΜΙΑ αντιμετώπιση του τυπου: " Ναι μεν, αλλά ".
Ναι, η τραγικη κατάσταση που επικρατεί στο Ιράν είναι σε εξέλιξη την ιδια στιγμή που εμεις μιλάμε, όπως και οι βομβαρδισμοι στην Ουκρανία.
Δε νομίζω πως υπάρχει εστω κ ενα άτομο σ αυτό το φόρουμ, που να μην θελει να βρεθεί κάποια λυση με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή κ στα δικαιώματά της για αξιοπρέπεια κ ελευθερία.
Κ, οχι, ο Ironman που καθεται κ γράφει αυτή τη στιγμή στο φόρουμ του ρόκιν του τζιαρ, κάπου στην ελληνική επικράτεια, δεν έχει καμία τέτοια λυση να παραθεσει.
Ωστόσο, οσο η συζήτηση εμμένει σε ψευδοδιπολα τυπου: “απάνθρωπα τριτοκοσμικα καθεστώτα ή ΝΑΤΟ”, κ σε μια τόσο μα τόσο δυτικοκεντρικη ανάγνωση του παγκοσμιου γίγνεσθαι, δε νομίζω να απεμπλακουμε από το προφανες αδιέξοδο, ουτε καν στο θεωρητικο κ υπεραπλουστευτικο επίπεδο που το προσεγγιζουμε εδώ μέσα
( χωρίς καμία διάθεση διδακτισμου, κ δίχως να σχετίζεται απαραίτητα, τουλάχιστον άμεσα, με τα όσα συζητιούνται αυτή τη στιγμή εδώ, θα ήθελα να συστήσω, σε όποιον τυχαίνει να ενδιαφέρεται, το τρομερα διορατικό βιβλίο του Marshall Sahlins
Η Δυτική Ψευδαίσθηση της Ανθρώπινης Φυσης- θεωρώ ότι φωτίζει εντυπωσιακα τις βάσεις πανω στις οποίες εχει στηθεί το modus vivendi που καταλήγει να θέτει ψευδοδιλημματα σαν αυτα που ανέφερα παραπανω).
Κλείνοντας, διευκρινίζω ότι προσωπικα δεν συνηθίζω να γράφω στο φόρουμ σε εξωμουσικα θρεντς, αλλά πρεπει πω, χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν, πως μου είναι ειλικρινά αδυνατο να μην αισθανθώ τρομερα ΑΒΟΛΑ με κάποια πράγματα που γράφτηκαν παραπάνω σχετικά με Γκουαντάναμο, την ρίψη ατομικής βόμβας κλπ.
Όσο ρομαντικά, γραφικά, ανεδαφικα ή δεν ξέρω κ γω τι άλλο, κι αν φαντάζουν πλεον, σε καποιους, συνθήματα όπως το “Έξω οι Βάσεις του Θανάτου”, έχουν απόλυτα δικαιολογημένη υπόσταση κ δυστυχώς ηχουν καίρια όσο ποτέ.
Κ σε μια μέρα σαν την σημερινή, ναι, ειναι ακομα πιο ευκολο κάποιες από τις παραπανω τοποθετησεις (ανεξάρτητα από τις προθεσεις των παιδιων που τις έγραψαν) να φαντάζουν ως προκλητικο ξεπλυμα της αμερικανικής ( κ συνολικά της Δυτικής) πολιτικης.
Αν οι προσωπικες μου υποχρεώσεις το επέτρεπαν, σημερα θα ήμουν στην πορεια στο αθηναϊκό κέντρο, αλλά δυστυχώς δεν θα μπορεσω να είμαι εκει, οπότε έκρινα ότι θα ήταν καλό τουλάχιστον να προσπαθησω να αποτυπωσω τις σκέψεις που μου γεννήθηκαν, παρακολουθώντας, ειδικά ΣΗΜΕΡΑ (ναι, το ξανατονιζω), την συγκεκριμένη συζήτηση.
Αυτά από μένα