Ειδησεις απο την Ελλαδα (Part 1)

Το μικτό ποσό είναι η συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου και το πόσο αξιολογούν τα δύο μέρη την εργασία. Οι κρατήσεις και η φορολογία είναι μεταξύ του εργαζομένου και του κράτους και σε επηρεάζει πως αυτά που πληρώνεις από τους φόρους ανταποδίδουν. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα όμως, ανεξάρτητα ότι είναι πολύ συνδεδεμένα μεταξύ τους σε σχέση με την απόφαση που παίρνει ένας εργαζόμενος.

Ο progfreak όπως είπε στο ποστ του αξιολογεί με κάποια δικά του κριτήρια τη σχέση αυτή. Εγώ θα πήγαινα σε μια χώρα μετανάστης όπου ο απόλυτος μισθός θα ήταν πολύ μεγάλος σε σχέση με την Ελλάδα, ώστε ακόμα και 60% κρατήσεις να είχε πάλι θα υπήρχε η δυνατότητα εξοικονόμησης, χώρες όπως Ελβετία, UK, Νορβηγία από Ευρώπη. Δε θα επέλεγα πχ την Τσεχία, παρ’όλο που η ποιότητα ζωής μπορεί να ήταν καλύτερη. Μ’αυτό θέλω να πω πως, όταν διαπραγματεύεσαι την αμοιβή σου, δεν πρέπει να σκέφτεσαι πόσα θα βγάζεις καθαρά, γιατί δεν εξαρτάται από εσένα.

Ο εκάστοτε εργοδότης ξέρει ανά πάσα ώρα και στιγμή πως με τα τάδε μεικτά, θα έχεις τα τάδε καθαρά, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους. Τελικά αυτά που θα παίρνεις καθαρά, είναι ξεκάθαρη συνάρτηση του πόσα θα σου δώσει μεικτά. Αν αλλάξουν οι φορολογίες κλπ, και ξαφνικά βρεθείς με ένα 5% καθαρά λιγότερα, επίσης ξέρει ο εργοδότης ότι είτε είναι δικό του φταίξιμο, είτε του κράτους, ότι εσύ θα είσαι δυσαρεστημένος. Και πως μπορεί να του φύγεις για κάποιον που σου δίνει περισσότερα.

Πραγματικά καταλαβαίνω τι λες, αλλά πραγματικά δεν μπορώ να συμφωνήσω στο ότι στην διαπραγμάτευση πρέπει να έχεις στο νου σου τα μεικτά. Όχι, έχω στο νου μου τα καθαρά, καθώς εκεί αυτά θα είναι που θα πάρω, αυτή είναι η ανταπόδοση της εργασίας μου. Τα υπόλοιπα είναι λεφτά που παίρνει το κράτος και αφορά και τον εργοδότη καθώς είτε είναι 30 χιλιάρικα τα μεικτά, είτε 1500, αν δεν πάρω το παραπάνω χιλιάρικό καθαρό που χρειάζομαι, τότε δεν θα τον προτιμήσω.

1 Like

Δεν καταλαβαινω τι ενοεις δεν θα πηγαινες στην Τσεχια ( στη χωρα με τη χαμηλοτερη ανεργια σε ολη την ευρωπη ) , με ποιοτητα ζωης πολυ ανωτερη απο Ελλαδα και με μισθο που μπορεις ανετα να κανεις μεγαλη εξοικονομηση…

Αυτος ο σνομπισμος για χωρες που για καποιο λογο υπαρχει χωρις να εχει καμια σχεση με την πραγματικοτητα δεν τον καταλαβαινω… Θα πεις οχι σε μια χωρα που εχει απο τις μεγαλυτερες εταιρειες παγκοσμιως εγκατεστημενες με γραφεια , με ευκαριες για την επαγγελματικη καριερα και συναμα και μισθολογικη ανοδο , με τεχνολογιες που Ελλαδα δεν θα υπαρχουν ουτε σε 30χρονια ( πχ ιντερνετ 1 GB (1000MB) οπως εχω τωρα σπιτι μου ) … Γενικα δεν εχω κανενα σκοπο να υπεραστιστω τη χωρα αλλα καλο ειναι να ξερουμε τι συμβαινει ωστε να εχουμε και καλυτερα συμπερασματα …Αξιολογηση θελει και σωστη πληροφορηση με βαση τις αναγκες που εχει ο καθενας αλλα οτι δεν κανεις εξοικονομηση δεν ισχυει για κανενα λογο …

Τελος ακομα και σε αλλη χωρα να θες να πας μετα το εδω , οτι θα εισαι σε μια καλυτερη τεχνολογικη χωρα με μεγαλυτερες και περισσοτερες ευκαιριες διπλασιαζει τουλαχιστον τις πιθανοτητες να προχωρησεις παραπερα και να πας εκει που εχεις στοχο … Πχ ξερω παρα πολλους επισης που μετα απο εδω πλεον ειναι UK με αρκετα επισης καλους μισθους…

ΥΓ: Ας μην αναφερω το τι επιλογες υπαρχουν για συναυλιες πχ μιας που ειμαστε και σε μουσικο σαιτ και το τι εχω δει αυτα τα χρονια ( μιας που λογω και παιδιων εχω περιορισμενο χρονο , οποτε εχασα και απειρες αλλες )

Δεν είναι σνομπισμός, ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις του με διαφορετικά κριτήρια. Αυτό που είπα είναι πως ,προσωπικά το κριτήριο μετανάστευσης θα ήταν ο απόλυτος μισθός αρχικά και μετά τα υπόλοιπα. Δεν κάνεις την ίδια αποταμίευση αν βάλεις στο πλάι τους μισθούς για ίδιες δουλειές στην Τσεχία με το UK ή Νορβηγία, Ελβετία.

Στα υπόλοιπα που λες συμφωνώ, έχω γνωστούς στην Τσεχία και είχα φτάσει στην τελευταία συνέντευξη για μια δουλειά στην Πράγα ( όπου με ενδιέφερε, γιατί ήταν στο r&d μιας πολύ μεγάλης πολυεθνικής ) άρα είχα ψάξει πολλά πράγματα για τη χώρα.

Αν και εγώ θεωρώ πολύ ακριβό το ελληνικό internet (και πολύ ασταθές που το κάνει κατ’εμέ πολύ χειρότερο), θα πρέπει να αναγνωρίσω πως η Ελλάδα έχει δίκτυο σε όλα τα νησιά. Το να έχεις internet στο 95% μιας νησιωτικής χώρας, ενώ στα νησιά ζει το 10% φαντάζομαι αυξάνει τα κόστη ανά MB.

Νομίζω πως το βλέπεις πολύ λάθος Pantelis79. Και αυτοί που έφυγαν για εξωτερικό έφαγαν σκατά. Πιθανόν πολλοί από αυτούς που έφυγαν για το εξωτερικό να έφυγαν γιατί έτρωγαν υπερβολικά περισσότερα σκατά από όσους έμειναν. Αν έρθει προσωπικό από το εξωτερικό θα έρθει για να συμπληρώσει αυτούς που ξέρουν πως δουλεύει η Ελλάδα αλλά δεν έχουν το know how του εξωτερικού. Απλά το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας θα κρύψει για λίγα χρόνια (το πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα με το παρόν πλαίσιο δεν ακολουθεί με τους ίδιους ρυθμούς).

3 Likes

Συμφωνώ πολύ με το post αυτό, τα έχουμε ξαναπεί άλλωστε εδώ.

Για να μην επαναλαμβάνω όλα όσα είχαμε πει σ’ εκείνον τον διάλογο, ξαναλέω επιγραμματικά ότι κι εγώ δε θα γύριζα (never say never though) σύντομα στην Ελλάδα (10 χρόνια πλέον έξω), όχι για τα λεφτά αλλά για την ποιότητα ζωής, την αβεβαιότητα που υπάρχει από το γεγονός ότι δεν υπάρχει συνέχεια στο κράτος (πχ 1η 4ετια ΝΔ κυβέρνηση, 2η ΠΑΣΟΚ που ξηλώνει τα πάντα και νομοθετεί τα δικά της, 3η 4ετία ΣΡΖ πάλι ξήλωμα, νέοι εργασιακοί νόμοι κοκ.) και γι’ αυτήν εδώ την τεράστια κουβέντα με την οποία ταυτίζομαι πλήρως:

Επίσης

Συμφωνώ και σ αυτό. Θα μου έλειπε πολύ στην Ελλάδα αυτή η επαφή με ανθρώπους με διαφορετικές νοοτροπίες, ερεθίσματα, εμπειρίες που όμως συνεργάζονται αρμονικά και με σεβασμό. Συναναστρέφομαι εβδομαδιαία με κόσμο από Βραζιλία μέχρι Μογγολία κι από Ρουάντα μέχρι Ισλανδία, ανεκτίμητο προσωπικά.

@nnnkkk επειδή έχεις blurred την απάντηση δεν μπορώ να κάνω quote: Λογική η επιλογή να πας όπου είναι ο μεγαλύτερος μισθός, ειδικά αν έχεις σκοπό να γυρίσεις στην Ελλάδα. Όμως αν σκοπεύεις να μείνεις έξω, δεν αρκεί αυτό. Η απόφασή σου πρέπει να βασίζεται στο τι μπορείς να αγοράσεις με τον μισθό της χώρας και τι σου επιστρέφει το κράτος από τις κρατήσεις σου (προφανώς θα πας σε κάποια χώρα με μεγαλύτερο απόλυτο καθαρό μισθό από Ελλάδα).

Κι αυτό το λέω γιατί μπορεί πχ Λονδίνο να βγάζεις 4χ (χ= μισθός Ελλάδας) και Γερμανία 3χ αλλά αυτό δε λέει όλη την αλήθεια για το τι μπορείς να κάνεις με αυτά τα λεφτά. Μπορείς να αγοράσεις μια μονοκατοικία με κήπο λίγα χλμ έξω από το αστικό κέντρο; Μπορείς να κάνεις ταξίδια; Να αποταμιεύσεις; Ποια είναι τα εργασιακά δικαιώματα σε σχέση με απολύσεις; Ταμείο ανεργίας για πόσο καιρό; Καταλαβαίνεις το point μου…

5 Likes

Καταρχάς, σιγά μη γυρίσει στην Ελλάδα κάποιος που έχει στρωμένη ζωή στο εξωτερικό, επειδή θα του υποσχεθεί ένας πολιτικός/μια κυβέρνηση/ο οποιοσδήποτε ότι θα έχει μειωμένους φόρους για κάποια χρόνια. Λες και γι’ αυτό έφυγε.

Κατά δεύτερον, αυτή η πρόταση θα δημιουργούσε ανισότητα μεταξύ κατά τα άλλα ίδιων εργαζόμενων/φορολογούμενων/ΑΝΘΡΩΠΩΝ, αφού το κριτήριό της είναι το από πού έχεις έρθει και όχι το αν φέρνεις τεχνογνωσία και νοοτροπία που χρειαζόμαστε εδώ για να αλλάξουμε.

Πυροτέχνημα με λίγα λόγια.

7 Likes

Ας σπάσουν το καρτέλ να δούμε αν ισχύει αυτό που λες. Cosmote, Wind, Vodafone παρόμοιες τιμές και υπηρεσίες έχουν τόσα χρόνια.

Ναι ρε συ, εννοούνται όλα αυτά, αφού εξαρτάται του πως φεύγεις μετανάστης. Άλλο 25 και single και άλλο 35 με 2 παιδιά. Σα γενικό κανόνα όμως το να κυνηγάς χώρες με μεγάλα μεγέθη μισθών ( και μιλάμε για δυνατά νομίσματα έτσι ) δε θα σου βγει σε κακό, αφού για αρχή όλοι σχεδόν ως οικονομικοί μετανάστες φεύγουν. Η επόμενη απόφαση και πιο σημαντική είναι που σκοπεύεις να εγκατασταθείς μόνιμα, όπου εκεί βασίζονται τα επόμενα που αναφέρεις.

Η συνθήκη που λένε, είναι πως στα προηγούμενα 8 χρόνια από όταν αποφασίσεις να επιστρέψεις, τα 7 από αυτά ήσουν φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, τίποτε άλλο.

Εμένα για να ναι ειλικρινής δεν μου φαίνεται και τόσο κακο το μέτρο. Έστω και x άτομα να γυρίσουν, από αυτούς που το σκεφτοντουσαν ούτως ή άλλως και αυτό ήταν η αφορμή, κέρδος είναι. Και το κοινωνικό ώφελος μιας μεταφοράς γνώσης από το εξωτερικό θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από την προσωρινή μικρή αδικία οτι οι παλιννοστωντες θα πληρώνουν λιγότερο φόρο από τους συναδέλφους τους (στην τελική δεν θα έρθουν και ένα εκατομμύριο άτομα πολύ λίγοι θα είναι ε)

Κάποτε είχα και εγώ το δίλημμα να συνεχίσω να μενω εκεί που ήμουνα για μεταπτυχιακο (uk) ή να γυρίσω. Ήταν λιγο πριν την κρίση του 2008 και τα πράγματα ακόμα εκεί ήταν πάρα πολύ καλά, οι μισθοί στους μεταπτυχιακούς ήταν γύρω στις 23-28Κ gbp μικτά για πρώτο μισθό (24 χρόνων ε) και το να βρεις δουλειά μέσω του πανεπιστημίου σε κάποια εταιρεία πάρα πολύ εύκολο. Και τα ενοίκια στα Midlands καμιά σχέση με Λονδίνο, ήταν περίπου ένα 50% πιο ακριβά από τις τιμές που είχαν τότε στην Ελλάδα, οπότε ακόμα και ο πρωτος μισθός ήταν αρκετός για να ζεις σχετικά ανετα. Αυτό που τελικά με έκανε να θέλω να γύρισω πίσω δεν ήταν ούτε το κλίμα ούτε ο τρόπος ζωής (μου αρέσει πολύ περισσότερο ο τρόπος ζωής στην Αγγλία), αλλά φίλοι και συγγενείς, τίποτα άλλο

1 Like

Μα αυτό είναι το θέμα. Αν είσαι 35 και με 2 παιδιά θα πας κάπου όπου η μετάβαση δε θα είναι τόσο δύσκολη για τα παιδιά, θα υπάρχει (hopefully) κάποιος πυρήνας φίλων/γνωστών ή ελληνική κοινότητα (δε μιλάμε για 2ης-3ης γενιάς όσο για κόσμο που έφυγε κατά τη διάρκεια της κρίσης), δε θα μένεις σε ένα διαμερισματάκι 100 χρόνων και 60τ.μ. κι αν - ω μη γενοιτο - μείνεις χωρίς δουλειά, το κράτος θα μπορεί να σε στηρίξει για κάποιο καιρό.

Με άλλα λόγια, σημαντικός ο μισθός αλλά κυρίως αν φύγεις σε μικρή ηλικία και χωρίς να αφήνεις πίσω πολλά πράγματα. Αν φεύγεις με οικογένεια ή έστω single αλλά αφήνοντας πίσω καλή δουλεία ή καλές συνθήκες ζωής, για μένα είναι χαζό να πας απλά εκεί που είναι τα περισσότερα λεφτά.

Edit:

Σε αυτό προφανώς συμφωνώ ε. Απλά δεν είναι η απόλυτη αλήθεια.

3 Likes

Δε διαφωνώ και δεν τα ξέρω αρκετά καλά. Αλλά ξέρω πως όλοι το δίκτυο του ΟΤΕ που αγόρασε και διαχειρίζεται η Deutsche Telecom χρησιμοποιούν. Στο δικό μου μυαλό θα μπορούσε να μην είναι καρτέλ αλλά μονοπώλιο (λόγω υποδομών ΟΤΕ) η αιτία για τις παρόμοιες τιμές.

Επίσης, να προσθέσω την άχρηστη πληροφορία της ημέρας μιας και μιλάτε για μεικτό και καθαρό μισθό: κεντρικό ρόλο στο να υπάρξει ο withholding tax στους μισθούς στις ΗΠΑ έπαιξε ο Milton Friedman. Το πρότεινε, το σχεδίασε και το εφάρμοσε κατά τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο για την χρηματοδότηση του πολέμου και ο φόρος υπάρχει ως σήμερα. Φαντάζομαι αργότερα το μετάνιωσε (σχολή Σικάγο, κλπ) :sweat_smile:

Η ποιότητα ζωής φίλε είναι κάτι πολύ υποκειμενικό. Στο λέω επειδή και εδώ που είμαι βλέπω συνέχεια κάτι πράγματα του στυλ “Καναδάς πρώτος στον τάδε δείκτη ποιότητας ζωής, τσιμπάτε, είμαστε γαμάουα χοχοχό” και γελάω μετά όταν βλέπω ότι έχουμε τις διπλάσιες και βάλε αυτοκτονίες αναλογικά με τον πληθυσμό σε σχέση με Ελλάδα ξέρω 'γω (στοιχεία OECD)… 6 μήνες χειμώνα με ψωλόκρυο, όλοι περηφανεύονται για το σύστημα υγείας και ψάχνεις οικογενειακό γιατρό 100 χρόνια, αν σου τύχει να πρέπει να πας σε νοσοκομείο και δεν έχεις ιδιωτική ασφάλιση περιμένεις 100 ώρες κλπ. κλπ., όλα αυτά ενώ σε ξετινάζουν στους φόρους, ειδικά στο Quebec. Στο οποίο Quebec η διακυβέρνηση είναι μικρογραφία ελληνικού μοντέλου, διαφθορά σε πολλά επίπεδα, ανικανότητα κλπ.

Οπότε, πάνω-κάτω τα ίδια προβλήματα έχουμε στη δημόσια διοίκηση, απλά δεν το 'χουμε ξεμπουρδελέψει εντελώς όπως εκεί (ακόμα;). Το θέμα είναι τι συμβιβασμούς είσαι διατεθειμένος να κάνεις για να μείνεις κάπου. Ξέρεις πόσο κόσμο ξέρω που ήρθε να μείνει Μόντρεαλ από Ελλάδα και στα 2-3 χρόνια γύρισε πίσω επειδή απλά έχει μάθει αλλιώς; Φυσιολογικό είναι.

Καναδά το ίδιο θέμα έχουμε, για τους ίδιους λόγους

Ναι, και ειδικά με το δεύτερο συμφωνώ αλλά αυτή η λογική του “η πολιτεία τους αντιμετωπίζει όλους ισότιμα” θα έπρεπε ήδη να υπάρχει σε πολλά άλλα πράγματα όπως συντάξεις γνωστών ταμείων που δεν δικαιολογούνται με τίποτα και παρ’ όλ’ αυτά τσοντάρει ο προϋπολογισμός ακόμα μετά από 2 πτωχεύσεις (ΜΕ το PSI, για να μην ξεχνιόμαστε, στο οποίο πολλοί έχασαν αποταμιεύσεις σε συνταξιοδοτικά), τις φορολογικές κλίμακες κλπ. Γενικά όσο υπάρχουν ομάδες συμφερόντων στων οποίων τις πιέσεις υπουργοί και λοιποί είναι Yes Men, το ίδιο θέμα θα έχουμε, με διαφορετικές εκφάνσεις.

Καλά και ο Sowell μαρξιστής ήταν στα κολεγιακά του χρόνια, ουδείς άσφαλτος (sic) :stuck_out_tongue:

2 Likes

Μόλις πριν λίγο καιρό πήγατε στον γιο. Εμείς έχουμε ήδη σχολάσει τον εγγονό ρε, έχετε δρόμο ακόμα!

Μεγάλη κουβέντα αυτή με το PSI και τις συντάξεις, δεν μπορεί να γίνει σε μια-δυο παραγράφους. Το θέμα είναι ότι εδώ πέρα, τίποτα σχεδόν από αυτά που δίνεις στο κράτος δεν είναι ανταποδοτικό.

1 Like

Το point είναι όχι γιατί είναι ακριβό, αλλά γιατί ο λόγος τιμή/υπηρεσία είναι είναι τόσο μεγάλος. Γιατί δε φτιάχνεται ένα επιπλέον δίκτυο πέρα του ΟΤΕ? Γιατί δε γίνεται υποχρεωτικό ένα φιξ ποσό για R&D για καλύτερες υπηρεσίες, γιατί έπρεπε πριν λίγες μέρες ο “Ανεξάρτητος” ρυθμιστής να βγάζει κανονισμό που είναι ό,τι πιο basic υπάρχει, αν δε μου δίνεις αυτό για το οποίο πληρώνω δικαιούμαι αποζημίωση και άλλα πόσα…Ας έρθει το Starlink κι ας πληρώνω 100€/μήνα από το να τα δίνουμε σε αυτούς.

Για το withholding tax, αν έχεις επιστροφή φόρου έννοιες όπως επιτόκια, τόκοι, δανεισμός είναι άγνωστες λέξεις ή συμπεριλαμβάνονται στην επιστροφή?

Καπιταλισμός μανμου. Because fuck you, that’s why.

2 Likes

Ωραια κουβεντα, γενικα συμφωνω με καθε λεξη που εχει γραψει ο @plex27 και τα βλεπω με τον ιδιο τροπο.

Σκεφτομαι αρκετο καιρο να γυρισω Ελλαδα, αλλα υπαρχουν πολλοι παραγοντες που με κρατανε και μαλλον θα με κρατανε, εκ των οποιων μερικοι ειναι :

  1. Η νοοτροπια του νεοελληνα που θα την βλεπω καθημερινα σε καφετεριες, δημοσιες υπηρεσιες, φαναρια, ακομα και σε φιλους και σε συγγενεις. Πλεον, απλα δεν εχω μεγαλες αντοχες για ωχαδερφισμο και σταρχιδισμο και ελλειψη κοινωνικης ευθυνης, και τα βλεπω σε μεγαλο βαθμο οταν γυρναω πισω για διακοπες. Οχι οτι ειναι πουθενα τελεια, υπαρχουν αυτα τα φαινομενα σε καθε χωρα, αλλα νομιζω στην Ελλαδα με ενοχλει περισσοτερο

  2. Το καπνισμα σε εσωτερικους χωρους, το οποιο ειναι απορροια και των αποπανω, αλλα για μενα ειναι κατι που το θεωρω απεχθες, σιχαμενο, εξωφρενικο και ελλειψη βασικης κοινωνικης συνειδησης. Βασικα το θεωρω πλεον πρωτογονο.

  3. Η ευκολια με την οποια γινονται μερικα πραγματα στην καθημερινοτητα εδω που ειμαι και δεν εννοω απαραιτητα γραφειοκρατικα. Θελω να βλεπω να υπαρχει μια αλφα οργανωση γυρω μου, μου αρεσει. Στην Ελλαδα μου αρεσει που δεν ειμαστε τυπολατρεις, αλλα εχουμε καταντησει να ειμαστε φουλ χυμαδιο σε πολλα πραγματα που δε θα επρεπε να ειμαστε.

  4. Αυτο που ανεφερε ο πλεξ περι διαφορετικων κουλτουρων και των εμπειριων που σου δινουν. Δεν ημουν ποτε συνειδητα ρατσιστης στην ζωη μου (γιατι ασυνειδητα ειμαστε ολοι, ειτε λιγοτερο ή περισσοτερο) και δεχομουν παντοτε ολους τους ανθρωπους, αλλα φευγοντας απο Ελλαδα σιγουρα ανοιξε το μυαλο μου , εκανα παρεες με ανθρωπους απο παρα πολλες διαφορετικες χωρες, συζητησα, μορφωθηκα, εκτεθηκα σε χομπι, φαγητα, εκφρασεις, body language, φιλοσοφιες, νοοτροπιες, ιδεες και μουσικες απο Μεξικο, Ιαπωνια, Πουερτο Ρικο, Κολομβια, Ιραν, Ινδια, Νοτια Αφρικη, Αυστραλια, Καναδα, Γαλλια, Γερμανια, και ενα σωρο αλλες χωρες , και γενικα δε θα μπορουσα να γυρισω πισω ρε γαμωτο νομιζω. Μεχρι και σχεση με Αμερικανα εκανα και ηταν φοβερη εμπειρια απο παρα πολλες αποψεις.

Ωραια, μελαγχολησα τωρα :stuck_out_tongue:

7 Likes

2 Likes

Πολύ ωραία η παραπάνω κουβέντα και όλοι έχετε -λίγο ως πολύ- εκφράσει τεκμηριωμένες απόψεις και δικαιολογημένες από το μετερίζι του ο καθένας. Δύο-τρία (λέμε τώρα) σημεία και από εμένα που θα έπρεπε κανονικά να βρίσκομαι στον 8ο εργασιακό χρόνο μου στις ΗΠΑ, αλλά, αντί αυτού, οδεύω για τον 12ο στην Ελλάδα (με τα 10 να είναι σε πολυεθνικό περιβάλλον):

Λυπάμαι πολύ, αλλά όταν ένας Πρωθυπουργός μίας χώρας όπως η Ελλάδα δηλώνει: «[…] δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργήσουμε μία σύγκρουση μεταξύ αυτών οι οποίοι έρχονται από το εξωτερικό και αυτών που έμειναν στην Ελλάδα . Δεν είναι αυτός ο σκοπός. Ο σκοπός είναι να παντρέψουμε δεξιότητες. Και μέσα από αυτή την γόνιμη ώσμωση να δημιουργήσουμε συνθήκες, ώστε όλοι τελικά να είμαστε κερδισμένοι και ωφελημένοι. Και γι’ αυτό και πήραμε τελικά την απόφαση να δημιουργήσουμε αυτό το ειδικό φορολογικό προνόμιο για όσους Έλληνες και ξένους επιθυμήσουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να εργαστούν από εδώ » εγώ του προσφέρω με χαρά τα αρχ%δι@ μου να τα βάλει στο στόμα του για να σταματήσει να λέει τέτοιες μαλακίες που όχι μόνο υποτιμούν τη νοημοσύνη μου, αλλά και τις βασικές αρχές του φιλελεύθερου κόμματος που (παριστάνει ότι) ηγείται. Κι εξηγούμαι:

Όταν, αγαπητέ κ. Μητσοτάκη, αποφάσισα να μη δεχτώ την πρόταση που μου έγινε από το εξωτερικό, διότι για προσωπικούς μου λόγους δεν ήθελα να περάσω όλη τη ζωή μου εκτός Ελλάδος κι επειδή είχα μία -σχετικά καλή- θέση εδώ, πήρα την ευθύνη της (σίγουρα παράλογης) απόφασής μου. Υπό αυτήν την έννοια, όταν βλέπω τα τραγελαφικά και αναξιοκρατικά γεγονότα γύρω μου, απλά σωπαίνω, διότι είχα την ευκαιρία μου και δεν την “κυνήγησα”. Γάμ@ με όσο θες στη γραφειοκρατία, γ@μα με “ασάλιωτα” με ΕΝΦΙΑ, Εισφορά Αλληλεγγύης και εξωπραγματική φορολογία, για να κάνεις την επιδοματική σου πολιτική, να μην μου παρέχεις ανταποδοτικές υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας και ΜΜΜ, για να έχεις τους κομματικούς “στρατούς” σου να αράζουν σε obscure θέσεις απομυζώντας κρατικό χρήμα. Στο δίνω αυτό το δικαίωμα, ως βιτσιόζος που δεν επέλεξα να ζήσω έξω και αποφάσισα να μείνω εδώ, ώστε να υποστώ όλα αυτά που ήδη γνώριζα. Αλλά δεν σου δίνω κανένα δικαίωμα να δημιουργήσεις δύο-τρεις και δεκατρείς φορολογικές ταχύτητες σε όμοια μισθολογικά επίπεδα, για να δημιουργήσεις το όποιο success story έχεις στο θολωμένο μυαλό σου, την ώρα που έχω φτύσει αίμα σε σπουδές και δουλειά στον ιδιωτικό τομέα για να καταφέρω δύο πράγματα παραπάνω, πολλώ δε μάλλον σχεδόν αποκλειστικά κατά την περίοδο της εν Ελλάδι οικονομικής κρίσης. Θα “ρουφάς” και από τους επαναπατρισθέντες τον ίδιο μισθό κάθε μήνα, όπως κάνεις και με τον αντίστοιχο δικό μου. Από πού και ως πού νομίζεις ότι θα βάζουμε μία ζωή πλάτη οι ίδιοι “ψυχανώμαλοι” και θα δεχόμαστε να μας λένε μαλάκες μπροστά στα μάτια μας; Και μη μιλάς για δεξιότητες, όταν δεν έχεις ιδέα για το ποιόν των στελεχών που υπάρχουν.

Πραγματικά, όμως, έτσι και προχωρήσει αυτό, θα αρχίσω να κυκλοφορώ με χατζάρα και να πετσοκόβω κόσμο! Εγώ στα είπα και ανάλαβε τις ευθύνες σου… Γαμώ την αγανάκτησή μου, πια!

6 Likes

Δεν ξέρω γιατί το βλέπεις τόσο μαζοχιστικά εσύ :stuck_out_tongue: αλλά επειδή πήρες μια απόφαση για δικούς σου λόγους δε σημαίνει ότι κάνεις μόκο σε όλα. Όπου πληρώνεις φόρους, δικαιούσαι να έχεις και απαιτήσεις.

Έστω ότι υπάρχει όντως καρτέλ, αντί να κάνουν οι θεσμοί τη δουλειά τους όπως θυμάμαι ότι είχε γίνει με τα γάλατα παλιότερα (αν θυμάμαι λάθος διορθώστε, βαριέμαι να ψάχνω :stuck_out_tongue:), η λύση ποια είναι; Να καθορίσει τις τιμές μια κεντρική αρχή; Ή “να γίνει υποχρεωτικό ένα ποσό για R&D” λες και είναι δουλειά της κυβέρνησης να λέει στην κάθε εταιρεία πού θα ρίχνει χρήμα; Το να φτιαχτεί άλλο δίκτυο θα ήταν λύση ενδεχομένως αλλά δεν είναι δουλειά μιας μέρας και αν ήταν τόσο προφανής επένδυση, σε μια όντως ανοικτή αγορά μαλλον κάποιος θα την έκανε, έτσι; Αν κάνουν ουρά ιδιώτες και δεν τους αφήνουν για τον Χ/Ψ λόγο, αυτό δεν το ξέρω.

Παλιά θυμάμαι σίγουρα ότι υπήρχαν εταιρείες που μίσθωναν δίκτυα και παρείχαν φθηνότερη τηλεφωνία και Internet (κάτι Vivodi κλπ.). Και στον Καναδά έχουμε τέτοιες, το θέμα είναι ότι πληρώνεις λιγότερα μεν αλλά δεν έχεις τις ίδιες ανέσεις σε εξυπηρέτηση πελατών ή αλλού. Αλλά τουλάχιστον έχεις την επιλογή. Εφόσον την έχεις, οι τιμές από τους μεγάλους παρόχους δεν πέφτουν από ένα σημείο και μετά, όχι γιατί υπάρχει καρτέλ, αλλά περισσότερο λόγω λειτουργικών εξόδων (αν δεν ήταν σαφές πριν, αυτά είναι μεγάλα γιατί η χώρα είναι τεράστια).

Τι πάει να πει αυτό; Καλύτερα να έγραφες τι πιστεύεις εσύ ότι θα έπρεπε να γίνει εδώ. Δηλαδή αν ο λόγος τιμή/υπηρεσία είναι κάκιστος και στις κρατικές παροχές (που είναι), τι να κάνουμε, να καταργήσουμε το κράτος εντελώς;

1 Like

Καταλαβαίνεις πώς το λέω. Προφανώς κι έχω απαιτήσεις, αλλά πραγματικά, πλέον, έχω κουραστεί να χαλιέμαι. Αντιδρώ και “στέλνω το μήνυμα” με την ψήφο μου. Μέχρι εκεί.

Όταν είσαι κοντά στα 30 κι έχεις ζήσει κι εργαστεί στην Ελλάδα ξέρεις τα “κακώς κείμενα”. Συνεπώς, υπ’ ευθύνη μου έμεινα εδώ, χωρίς να έχω ελπίδα ότι θα μεταβληθεί κάτι ριζικά, τουλάχιστον στο προσεχές μέλλον.

Πάντως αναγνωρίζω ότι όλες οι Κυβερνήσεις είναι, δυστυχώς, εξαιρετικές σε κάτι που δεν θα έπρεπε. Στο να δημιουργούν “χαρακώματα” μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, λόγω της ανικανότητάς τους να λάβουν δίκαιες αποφάσεις και της δειλίας τους να λάβουν την ευθύνη γι’ αυτές.

3 Likes