Να πω κι εγώ την αποψάρα μου, ως όψιμος fanboyς του “Glow on”, αλλά και των δύο προηγούμενων δίσκων.
Εγώ δεν άκουσα κανένα single πιο πριν και με φόβισαν αρκετά τα σχόλια περί επανάληψης για να πω την αλήθεια. Κι όντως, στις πρώτες 2-3 ακροάσεις δεν μπορούσα να μην παρατηρήσω το προφανές: για πρώτη, ίσως, φορά το συγκρότημα έμεινε στάσιμο στην εξέλιξη του στυλ του -βασικά επένδυσε 100% πάνω στις πιο alternative/pop φόρμες του “Glow on” και στα σημεία που έκαναν τον συγκεκριμένο δίσκο ακαταμάχητο: δηλαδή τις πιο μελωδικές φωνητικές γραμμές, τα “ανοιχτά” mid-tempo riffs, τους χορευτικούς ρυθμούς, τα μικρο-samples από εδώ κι από εκεί κλπ. Πάνω σε αυτά τα στοιχεία, θαρρώ, χτίστηκε το “Never enough”, τα οποία δεν εξέλιξε κατά τη γνώμη μου, απλά αύξησε σε βάρος π.χ. του hardcore στοιχείου. Από εκεί και πέρα, δυστυχώς δεν ήταν και λίγες οι φορές που ένιωθα να ακούω κυριολεκτικά ίδιες πατέντες (π.χ. “Dull”-“Holiday”, “Never enough”-“Mystery”), κάτι το οποίο ομολογώ με ξένισε.
Πάμε για την κωλοτούμπα τώρα.
Λοιπόν, ενώ όλα τα παραπάνω ισχύουν, ε, είναι δισκάρα, ρε παιδιά. Π.χ. οι φωνητικές μελωδίες για τις οποίες έκανα λόγο πριν, είναι ακόμα πιο έντονες απ’ ό,τι στο “Glow on”, σε φάση “το 'χουμε, ας του δώσουμε να καταλάβει τώρα σε κάθε κομμάτι”. Ε, και πάρε κάτι “I care”, κάτι “Light design”, κάτι “Look out for me”, “Slowdive” και σταματάτω για να μην τα πω όλα, τα οποίο τα σιγοτραγουδάς στη 2η ακρόαση κιόλας. Και το απίστευτο; Σιγουτραγουδούσα τη μελωδία μες τη μέρα και δεν ήξερα αν το κομμάτι ήταν απ’ το “Never enough” ή το “Glow on”. Ε, εκεί εγώ συνειδητοποίησα ότι όντως μιλάμε για δύο δίσκους πανομοιότυπους, αλλά που η ποιότητά και των δύο είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ενώ φοβόμουνα στην αρχή πως το “Never enough” δεν θα έχει αυτό που λέμε “replay vlaue” λόγω ακριβώς της υπεροχής του “Glow on”, τελικά όχι, με τίποτα. Μέρα με τη μέρα το άτιμο διεκδίκησε (και κέρδισε) ακροάσεις. Πώς είναι, ρε παιδάκι μου, οι δίσκοι των System of a Down που, μέσες-άκρες, ποτέ δεν άλλαξαν στυλ και πολλά κομμάτια τους θα μπορούσαν ν’ ανακευτούν μεταξύ τους, αλλά το κάθε ένα γαμάει τελικά, γιατί απλά είχαν αστείρευτη έμπνευση σε ένα συγκεκριμένο στυλ; Κάπως έτσι βλέπω και το “ξεχείλωμα” της επιτυχημένης συνταγής του “Glow on”. Αν θα κορεστεί αυτό το πράγμα, με ρωτάτε; Πιθανόν, κι αυτό εξαρτάται από τους ίδιους τους Turnstile. Στο “Never enough”, ωστόσο, όχι μόνο δεν παρατηρώ κάτι τέτοιο, μα βλέπω έναν ακόμη θρίαμβο για την μπάντα που συνειδητά επέλεξε να χωθεί ακόμη περισσότερο στο συγκεκριμένο στυλ που κατάλαβε ότι τους ταιριάζει.
Τα προσωπικά μου higlights; Τα lead μέρη του synth στη μέση του “Sole”, τα πνευστά του “Dreaming”, το κιθαριστικό «ανέβασμα» της ταστιέρας στο “Dull” που βρωμάει Prodigy, τα κόλπα του drummer στην αρχή του “Birds”, αυτά τα υπόκωφα “ΜΠΟΥΜ” που ακούγονται στα περισσότερα beatdown περάσματα και, φυσικά, η αναπάντεχη μελαγχολία του “Time is happening” που, όπως σωστά ειπώθηκε παραπάνω, η ατμόσμφαιρα του όντως βγάζει έναν SoCal αέρα, αλλά εγώ θα ήθελα να θυμίσω και το δικό τους “Blue by you” από το ντεμπούτο.
Λοιπόν, περίεργο album που λέτε. Είχε όλα τα φόντα (για ’ μένα) να πεταχτεί ως στείρα επανάληψη και αρπαχτή, αλλά το ακούω μανιωδώς.