2001
(Η χρονιά που η Britney έχει γίνει είδωλο, οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες παρακολουθούν μεξικάνικες σαπουνόπερες και το κύπελλο Ελλάδας πήρε ο ΠΑΟΚ. Τελευταία χρονιά της δραχμής.)
Πάμε στα μουσικά.
1. Incubus -Morning View

Πρώτη θέση σ’ αυτό το άλμπουμ που έχει λίγο grunge, λίγο πειραματισμό και λίγο από όλα. Έχει γίνει αγαπημένο, το ανακάλυψα με 20 χρόνια καθυστέρηση, θα μπορούσα να το ακούω κάθε μέρα για μέρες. Επιπλέον, αυτή η ανατολή στη γαλάζια θάλασσα ψηφίστηκε ως εξώφυλλο της χρονιάς. Μίνιμαλ, καλοκαιρινό, ταξιδιάρικο. Όσο για τα τραγούδια, ξεχωρίζει το “Wish you were here”, το “Under my umbrella”, το “11 ΑΜ”, όπως και το τελευταίο κομμάτι του άλμπουμ “Aquerious transmission”. Να πούμε ότι η μπάντα πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε πως θα επανηχογραφήσει το “Morning View” για μία επετειακή κυκλοφορία.
2. System Of A Down - Toxicity

Το άλμπουμ που άγγιξε μεταλάδες και μη (δεν με νοιάζει αν χάλασε την τρουίλα σε κάποιους). Έφτασε σε όλο τον κόσμο, έφερε κάτι νέο στη μουσική. Εκτός από τις τολμηρές συνθέσεις της μπάντας, που αποδείχτηκαν πολύ επιτυχημένες, δεν νομίζω ότι θα έφτανε ποτέ εκεί χωρίς την ιδιαίτερη - για τα δυτικά δεδομένα - φωνή του Serj Tankian, αλλά και τον δυναμισμό του και τη γενικότερη παρουσία του στη σκηνή και κάτω από αυτή.
3. Katatonia - Last Fair Deal Gone Down
Είναι ακόμα η εποχή που οι Katatonia μπορούν να γράψουν άλμπουμ όπου όλα τα τραγούδια είναι καλά και έχουν έμπνευση που ξεχωρίζει. Έχουν σταθερή σύνθεση, έχουν το ταλέντο και το πάνε όπου θέλουν. Είναι και η εποχή που ο Jonas Renkse τα έβαψε μαύρα (τα μαλλιά του). Κάποια κομμάτια διηγούνται φανταστικές ιστορίες ή ιστορίες από τον τύπο (“We must bury you”). Το “Passing bird” σχολιάζει την κουλτούρα των μετέπειτα emo. Το “Teargas” έχω την αίσθηση πως μιλάει για το gaslighting, το “Clean Today” για κάθε μορφής εξαρτήσεις και γενικά οι στίχοι έχουν όλοι κάποια ιστορία πίσω τους.
4. Ενδελέχεια – Στα σύνορα της μέρας

Είναι ένα άλμπουμ που, όσο τα χρόνια περνούν, ανακαλύπτεις ότι είναι δεκάρι από την αρχή ως το τέλος. Οι συνθέσεις, όπως συνέβαινε πάντα με τους Ενδελέχεια, είναι ποικίλες και δεν διστάζουν να πάνε σε μονοπάτια εκτός του σκληρού ροκ ήχου. Εκτός από τον βασικό τους τραγουδιστή, κάποια κομμάτια τα είπε ο Παναγιώτης Κατσιμάνης (“Φόνισσα Μάνα”, “Τι τραγούδι να σου πω”). Αυτά που ξεχωρίζουν, βέβαια, είναι ο “Ξένος” και το τελείωμα του κομματιού “Ο Τέλειος Πόνος” με τα ντραμς του Δ. Μητσοτάκη.
5. My Dying Bride - The Dreadful Hours

Δεν περίμενε κανείς να μην το βάλω, έτσι; Αφού πειραματίστηκαν όσο ήθελαν, γύρισαν στο αργό, βασανιστικό doom. Θέλει υπομονή για να το ακούσεις ξανά μετά από χρόνια, αλλά αξίζει.
Εκτός πεντάδας:
6. Paradise Lost – Believe in nothing
Summary
Οτιδήποτε έφτιαξαν κοντά στο στυλ του Host είναι καλό. Οι αδυναμίες δεν κρύβονται. Χαρακτηριστικό PL άλμπουμ. Το “Sell it to the world” θέλω να το έχω πρόχειρο να το αφιερώνω πού και πού εκεί που πρέπει.
7. Mirror of Deception - Mirrorsoil
Summary
Είναι γερμανικό traditional doom, οπότε ίσως μόνο εγώ θα μπορούσα να το αναφέρω σ’ αυτό το φόρουμ. Κοντά στο στυλ των Solstice. Νομίζω το μόνο άλμπουμ που ηχογράφησαν με τον συγκεκριμένο τραγουδιστή. Άρωμα '90s στα '00s.
8. Lacuna Coil - Unleashed Memories
Summary
Από τα παλιά τους, storytelling άλμπουμ. Αρέσει και στον - μη μεταλά - αδελφό μου κι αυτό τα λέει όλα.
9. Gojira - Terra Incognita
Summary
Το ντεμπούτο μίας πολύ ιδιαίτερης μπάντας. Φαίνεται πως είχαν ρίξει πολλή δουλειά μουσικά και πνευματικά.
10. Rammstein - Mutter
Summary
Αν ξέρεις τους Rammstein, έχεις ακούσει κι αυτό, ολόκληρο ή κάποια κομμάτια του.
Bonus
Δισκογραφική εισβολή εκ Θεσσαλονίκης που ενώ κυκλοφόρησε το 2001 έκανε χαμό με ένα καλοκαιρινό χιτ του από το 2003 και μετά: Δυτικές Συνοικίες – Της Ίριδος Τα Χρώματα