Πολύ ωραία τα λες και προσωπικά χαίρομαι να διαβάζω το πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε η γνωριμία ανθρώπων με το rock/metal, ιδιαίτερα σε μεταγενέστερες εποχές που άλλαξε το μέσο κι ο τρόπος επικοινωνίας. Το άλμπουμ ως “μονάδα μουσικής” είναι για μένα τόσο αυτονόητο που “τρομάζω” στην ιδέα της μουσικής που θα σερβίρεται ως μεμονωμένα κομμάτια.
Καλή φάση τα εισαγωγικά, ε;
Δηλαδή και παλιότερα υπήρχαν mixed tapes και mixed CDs και μια χαρά ήταν, αλλά στη “δική” μας μουσική έπρεπε να πας και στο επόμενο στάδιο, δηλαδή για κάθε “Stairway to heaven” υπάρχει κι ένα “Misty mountain hop” και πρέπει να τα κρίνεις όλα μαζί - συν το εξώφυλλο/artwork.
Δε μου αρέσει να quotάρω σκέτες προτάσεις, είναι κάπως δημοσιογραφικό και παραπλανητικό, αλλά θα το κάνω προσεκτικά.
Ναι, αυτό είναι και ίσως όχι η “καλύτερη” μουσική ή η μοναδική καλή μουσική του κόσμου. Και υπάρχει πολλή κλισαδούρα. Έχω κάτι δίσκους που τους πήρα 20+ χρόνια πριν γιατί διάβασα για αυτούς σε κάποιο αφιέρωμα και δεν έχουν γεράσει καθόλου καλά. Ειδικά διαβάζεις τίτλους κομματιών και λες “πω ρε φίλε, πόσο κλισέ”.
ΑΛΛΑ. Δεν είναι μόνο μουσική και δεν θα κάνω κάποια βαρυσήμαντη δήλωση τύπου “είναι τρόπος ζωής”, “είμαστε αδέρφια, απέναντι σε όλους τους άλλους” κλπ. Τι θέλω να πω: με εξαίρεση 2-3 παιδικούς φιλους που δεν έχουμε και πολλά κοινά πια αλλά μας ενώνει αυτό (η παιδική φιλία), όλοι οι άλλοι φίλοι μου έχουν σχέση με το metal. Μπορει πια να ακούμε διαφορετικά παρακλάδια και 9 στις 10 συζητήσεις να μην έχουν σχέση με μουσική. Μπορεί να μιλάμε για πολιτική ή για το South Park ή για τις δουλειές μας ή για ένα ντοκιμαντέρ με πιγκουίνους. Αλλά η χημεία κι ο κοινός τρόπος επικοινωνίας δε θα υπήρχαν αν δεν είχαμε μεγαλώσει έχοντας κοινά ακούσματα - κι αν δεν συνεχίζαμε να το κάνουμε αυτό, έστω κι αν ο ένας δε γουστάρει πια το παρακλάδι του άλλου.
Προσωπικά δεν “απέκλεισα” κάποιον επειδή δεν άκουγε metal, αλλά με το πέρασμα του χρόνου κάπως ξεμείναμε οι “μεταλλάδες” - που ούτε καν μας φαίνεται όπως γράφεις κι εσύ - κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Αυτή τουλάχιστον είναι η δική μου θεωρία.
Δυστυχώς αυτό το νιώθω κι εγώ. Πολλές φορές πιστεύω ότι φταίω εγώ που από οπαδός έχω γίνει ακροατής, άλλες φορές όμως πιστεύω ότι είναι σκατά η τελευταία δεκαετία (και βάλε) γενικά και παγκοσμίως και αυτό προφανώς επηρεάζει και τη μουσική.