…Και πιο αναλυτικά μερικές σκέψεις. Κυρίως από την προσωπική μου εμπειρία, αλλά σε σύνδεση με ραντομ πράγματα που έχουν ειπωθεί και παραπάνω. Προειδοποιώ δηλαδή για όποιον βαριέται, θα κάνω μία αναδρομή στην δική μου πορεία και δεν θα ανακαλύψω καμιά τεράστια αλήθεια για το μεταλογραφικό (?!) πρόβλημα στην Ελλάδα. ;p
Και όντως, εξαιρετικό θρεντ btw!
Σόου… Kάποιος σημείωσε πως δεν ακούν πλέον οι νεολαίοι ολόκληρο δίσκο. +1928494. Όταν ήμουν στο δημοτικό ('97 και μετά) μου έπαιρνε ή μου αντέγραφε ο πατέρας μου δίκους ποπ μουσικής της εποχής (μπρίτνευ εντ σταφφ) και ανάθεμα κι αν το άκουγα/με με ξαδέρφες-αδερφή-φίλες ολόκληρο. Μας κόλλαγαν τα χιτάκια και ό,τι έπαιζε το μαντ/ό,τι δηλ είχε βίντεο κλιπ και σα να μέναμε εκεί. Παρόλο που μεγάλωσα σε ένα σπίτι με άπειρη μουσική, με δύο γονείς που αγόραζαν και άκουγαν δίσκους κι ενώ έπαιζα κι εγώ πιάνο. Επίσης επειδή είχα από μικρή πισι και ίντερνετς και κατέβαζα αβέρτα, μου κάναν λίστες τα παιδιά της τάξης και τους έγραφα σιντί. Όλοι ζητούσαν μόνο κομμάτια. Οπότε αν μπορώ να προβώ σε μία κρίση, είναι ότι από εκείνα τα χρόνια δεν ήταν διαδεδομένη η λογική ακρόασης ολόκληρου δίσκου. Κι αν αυτό συνέβαινε τέλη 90s με αρχές 00s, τώρα που πάμε για 20s και ζούμε στην εποχή της εικόνας και της πληροφορίας, δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορεί να έχει διαφοροποιηθεί κάτι τέτοιο. Μόνο σε περιπτώσεις άκρατης λατρείας και φανμποισμού ίσως απέναντι στο πρόσωπο κάποιου καλλιτέχνη (ανεξαρτήτως μουσικού είδους), χωρίς να έχω στοιχεία γι αυτό βέβαια.
Αργότερα, σε φροντιστήρια αγγλικών κτλ θυμάμαι έντονα μεγαλύτερα παιδιά που άκουγαν λινκιν παρκ και νιρβάνα. Ή ρεντ χοτ τσιλλι πεππερς ας πούμε. Το αναφέρω έτσι σαν μία ανάμνηση κάποιας υπαρκτής κατάστασης του τότε, απ’την οποία εγώ βέβαια δεν πέρασα ούτε απέξω. Και μου έμεινε και σαν κόμπλεξ/σύνδρομο, χωρίς να μπορώ να εντοπίσω το λόγο απαραίτητα, το κράξιμο στο “νου μεταλ”. Just sayin.
Στο γυμνάσιο γνώρισα μια κοπέλα που είχε μεγαλύτερο αδερφό -σημαντικότατο αυτό- και άκουγε ντορς, ζεππελιν, σαμπαθ. Και ένα παλικάρι που έπαιζε κιθάρα και άκουγε Βασίλη. Εντ δατ γουοζ ιτ. Σε ένα ολόκληρο σχολείο ήταν κατά βάση αυτοί οι άνθρωποι. Κάναμε παρέα με αυτούς και άλλους και κάπως όλοι μαζί στις μαζώξεις βάζαμε κάνα paranoid ή σκόρπχιονς και γουστάραμε όλοι παρέα, χωρίς όμως να δημιουργείται κάποια ζύμωση. Και πώς το εννοώ. Εγώ από δευτέρα γυμνασίου που άρχισα να κάνω στροφή προς αυτή τη μουσική μέχρι και γ’ λυκείου εξελισσόμουν και πωρωνόμουν και γενικά το έλιωνα. Όλοι οι υπόλοιποι ήταν απλά εκεί γύρω, αλλά ποτέ μέσα, αν γίνομαι κατανοητή. Και αυτό το δείγμα ανθρώπων υπήρχε σε ένα ολόκληρο σχολείο, γυμνασιολύκειο συστεγασμένο, έξι τάξεων. Και μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα γιατί ήταν η εποχή που διψούσα να βρω ανθρώπους της ηλικίας μου να μοιραστώ αυτό το πάθος.
Anyway, γυρνώντας στα δικά μου, 14-15 χρονών άκουσα ζέππελιν. Να ναι καλά ο μπαμπάκας (ναι ρε! ;p). Ακολούθησε μία πορεία σε ευρύ φάσμα κλασικών ροκ ακουσμάτων και μέσα από το combo rainbow - purple - whitesnake και έναν τρελό έρωτα με τον coverdale (…), το γύρισα μέσω dio στο μέταλ. Και το μέταλ ήρθε σαν μια κλωτσιά στο στομάχι. Λόγω μουσικής, ριφφ, απίστευτων φωνών και επιθετικότητας. Και μεταξύ άλλων επειδή είχε μαλλιάδες να χαζεύω, βεβαίως. ;p Η θεματολογία του έπιασε αργότερα, μαζί με τη λογοτεχνία που διάβαζα τότε, κόλλησε το fantasy στοιχείο, το μυθολογικό στοιχείο, το επικό στοιχείο, το σκοτεινό στοιχείο. Τα κομμάτια των bathory πχ με αναζητήσεις περί υπερφυσικών θεμάτων ή ιστορικών θεμάτων κλπ κλπ. Επουδενί επειδή ήταν “επαναστατικό” πάντως. Άντε όταν πρωτοάκουγα μπλακ και ένιωθα ότι αντιτάσσομαι στην οργανωμένη θρησκεία. Ακόμα και τότε πάντως στις καταλήψεις ή στις κινητοποιήσεις με παπακωνσταντίνου την βγάζαμε. ;p
Μέσα σε όλα αυτά, να σημειώσω ότι κάπου εκεί, από τα 16 και μετά, άρχισα να ακούω δίσκους συνειδητά και όχι κομμάτια. Και να αγοράζω σιγά σιγά. Έως τότε κατέβαζα απ’το καζαα τα χιτάκια των σκορπχιονς. Να εξομολογηθώ επίσης ότι ο πρώτος δίσκος maiden που άκουσα ήταν το AMOLAD επειδή έτυχε να έχει βγει τότε και ο προαναφερθείς κιθαρόβιος φίλος να έχει πάθει τον έρωτα του αιώνα με τους τύπους και κάπως πήρε και εμένα η μπάλα. Μάλιστα, θυμάμαι χαρακτηριστικά σε πάρτυ να έχει βάλει το fear of the dark και να βαριούνται όλοι και εγώ να λέω “ωραίο κομμάτι. αν ερχόντουσαν για λάιβ θα πήγαινα μόνο γι αυτό”. Κι ευτυχώς ήρθαν κι ακόμα πιο ευτυχώς τήρησα το λόγο μου και πήγα. Ξεκάθαρα ως φασαία, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινάει κανείς. (Σημείωση σχετική με το θέμα επομένως : χρειάζονται και οι φασαίοι, ακόμα κι αν ένας από όλους αυτούς βρει κάτι παραπάνω σε αυτή τη μουσική). Και να πω πως πριν ακούσω maiden έτυχε να έχω ακούσει genesis ή camel. Και πριν ακούσω metallica να έχω δει socrates ή να έχω ακούσει robert johnson. Οπότε για εμένα τουλάχιστον, το mainstream ή η εμπορικότητα των ονομάτων δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην επαφή μου με το σπορ. Ήταν όλα αποτέλεσμα πώρωσης και, καλώς ή κακώς, ίντερνετ. Μόνη μου τα έψαχνα, μόνη μου τα άκουγα. Και όταν πήγαινα στον φίλο μεηντενά να του πω “ρε μαλάκα, ποιοί μεηντεν, άκου εδώ τι βρήκα, άκου εδώ κιθάρες” και του έβαζα το angel witch, αυτός δεν έριχνε δεύτερη αυτιά. Φαν φακτ, πρόπερσι δεν πήγε στο λαιβ γιατί “ποιοί μεηντεν μωρέ, έχουμε 2020 ξερωγω”. Φαν φακτ νο 2, στην όμορφη αυτή μεταλλική μου πορεία και αναζήτηση, ο πατέρας μου χαιρόταν τόσο πολύ που κατέβαζε μεταλ συλλογές (με μουσική που ούτε του άρεσε ούτε τον ένοιαζε, παλιοροκάς είναι ο άνθρωπος) και μου έκανε τεστάκια. Κομμάτι, καλλιτέχνης, δίσκος, χρονολογία. Βεβαίως. <3
Εν συνεχεία, στο πανεπιστήμιο σε ολόκληρο το έτος μου (400+ άτομα) ήμασταν 2, δύο, δ ύ ο “μεταλλάδες”. Το αφήνω κι αυτό εδώ να υπάρχει.
Εκείνα τα χρόνια πάντως το ζούσα εντόνως ομολογουμένως και ήθελα να με λένε μεταλλού και το παιζα και λίγο ιφγιορνοτιντουμεταλγιουαρνοτμαηφρεντ και θεωρούσα ότι ανήκω σε μια εξαιρετική κάστα και χαιρετούσα στον δρόμο κόσμο με μπλουζάκια κάνοντας ντεβιλ χορνς (ΚΑΡΑΛΟΛ) και ιστορίες τέτοιες. Και τότε που μέτραγαν όλα διαφορετικά, οφείλω να ομολογήσω ότι και περίεργα με αντιμετώπιζαν επειδή “είμαι κοπέλα και δεν ξέρω” και στα μαγαζιά ή στα λαιβ έπαιζε το “δειξε μας πόσο μεταλ είσαι”. Σίγουρα όχι στο βαθμό που αυτό γινόταν παλιότερα, αλλά κάπως το έχω πετύχει το σκηνικό, έστω και σε αυτούς τους πιο ήπιους τόνους
Αργότερα ευτυχώς τα αποτίναξα όλα αυτά και έμεινα στην μουσική. Η οποία εξελίχθηκε τόσο πολύ μέσα μου και πέρασε από το ροκ ξανά στην κλασική, από εκεί στην τζαζ, στην φανκ, στο προγκ, στα μπλουζ και πάλι πίσω στο μεταλ και σε πιο μοντέρνους ήχους και και και, και το χαίρομαι πολύ αυτό. Γιατί με γεμίζει και θέλω να έρχονται και να παρέρχονται όλες αυτές οι μουσικές φάσεις, να εναλλάσσεται το παλιό με το καινούριο και κάπως όλα αυτά να γίνονται ένα γιατί είναι, στην τελική, μουσική.
Τι θέλω να πω (ανάθεμα κι αν ξέρω, χαχα, παρασύρθηκα μάλλον στους δρόμους της νοσταλγίας)… Λατρεύω και θα λατρεύω το μεταλ, κάνω σαν αγρίμι όταν με αφήνουν σε λαιβ ή μεταλλάδικα, το στηρίζω οικονομικά, ταξιδεύω για λαιβ και αυτό το πράγμα δεν θα φύγει ποτέ. Όμως ούτε μου φαίνεται (κάποιος το ανέφερε παραπάνω κι αυτό, το τονίζω για να μην είναι τόσο ηχηρό το οφφ τόπικ ;p), ούτε μπορώ να πω ότι επηρεάζει άλλες εκφάνσεις της ζωής μου. Είναι σαν κάπως να έχει μετουσιωθεί απλά σε μουσική. Σε μορφή τέχνης που δένει με τις υπόλοιπες με έναν δικό μου τρόπο. Χωρίς να έχει ξεφουσκώσει. Και το συμπέρασμά μου είναι αυτό, it’s just fuckin music. Επικοινωνία και συναίσθημα. Είτε προς τα μέσα είτε προς τα έξω. Ανεξαρτήτως κουλτούρας, υποκουλτούρας και αντικουλτούρας. Εν έτει 2019 πλέον, at least. Και δεν ξέρω τι πάει τόσο στραβά με τα νέα παιδιά τελοσπάντων, αλλά το ότι δεν ακούνε μεταλ είναι ένα πολύ πολύ μικρό πρόβλημα σε σχέση με όλα τα άλλα που θεωρώ ότι αντιμετωπίζουν [προγονόπληκτη/γιαγιάκα μόουντ ;p]. Ή επακόλουθο όλων των υπολοίπων. Κάπως στο δικό μου το κεφάλι είναι σα να έχει χαθεί ο ρομαντισμός και μαζί του συμπαρασύρεται η ομορφιά και η λυρικότητα αυτής της μουσικής. Δεν είναι τόσο appealing ίσως, δεν κολλάει στο τώρα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Τα είπατε κι εσείς καλύτερα, σταματάω να γράφω γιατί το παράκανα. ;p Oh well.