Επειδή πολλά μας τα έχουν πει αυτές τις μέρες, ας γίνει μια καταγραφή της πραγματικότητας. Πολλά τα albums, αλλά επιλέγω το κλασσικό, ήμουν μεταξύ αυτού και του τελευταίου γιατί στο τελευταίο τους έμαθα κανονικά. Δηλαδή ήξερα κάποια τραγούδια τους ( είχα τα 3s & 7s, Τhe Lost Art of Keeping A Secret και Mexicola στο Sony Ericcson με το πορτάκι ) και αφού πήγαινα πιο βαθιά ανακάλυπτα πως είχα ακούσει πολλά κομμάτια τους που δεν ήξερα ότι είναι από αυτούς. Το Villains είναι albumαρα και το Domesticated Animals είναι στη θέση νο2 από τα αγαπημένα μου κομμάτια της δεκαετίας πίσω από το Faith των Ghost και μπροστά από My God Is the Sun των Queens Of The Stone Age.
Και μιας και είπα Queens Of The Stone Age ας γράψω για το Songs For The Deaf.
Tο τρίτο album των QOTSA και οι μεγάλες μπάντες δεν εμπίπτουν στον άτυπο κανόνα του 3ου album, όλοι τους οι δίσκοι είναι γαμάτοι. Ταξιδιάρικο, φτιαγμένο για roadtrip και ένα album πολύ συνεπή με αυτό που οραματίστηκαν οι δημιουργοί του. Στα drums ο Dave Grohl, λέω τη γνώμη μου στο προτελευταίο κομμάτι του δίσκου. Ξεχωρίζει ένα κομμάτι προφανώς, αλλά όλα τους είναι προσανατολισμένα με τον ίδιο τρόπο το οποίο είναι δίκοπο μαχαίρι, γιατί από τη μία είναι σα να γράφουν το ίδιο τραγούδι και αν δε σ’αρέσει μπορεί να πάρει η μπάλα όλο το δίσκο, αλλά σε κάθε κομμάτι υπάρχουν διαφορετικά πράγματα που σε κρατάνε. Το βασικό είναι οι διαφορετικές ερμηνείες καθώς τραγουδάει και ο Homme και ο Oliveri και ο Lanegan, άρα δεν υπάρχει μεγάλη επαναληπτικότητα εκεί. Ο δίσκος είναι φτιαγμένος για να παίζεται τέρμα, σε αμάξι σε μεγάλες ευθείες ή live που σπέρνουν γενικά.
Θα πω μερικά πραγματάκια για τα τραγούδια, αλλά δεν διαφοροποιούνται σημαντικά άρα δε θα μπω σε πολύ επιμέρους, παρά μόνο προσωπικές απόψεις και κάποιες “σημειώσεις” ενώ τα ακούω ξανά ( τουλάχιστον τώρα που το γράφω αυτό έτσι νομίζω ).
The Real Song For The Deaf: Τρολοτράγουδο (?), πάντα μας αρέσουν οι μπάντες που δεν πολυπαίρνουν στα σοβαρά τον εαυτό τους, προχωράμε.
You Think I Ain’t Worth a Dollar, But I Feel Like a Millionaire:
“K-L-O-N Los Angeles
Clone radio we play the songs that sound
More like everyone else than anyone else
Clone”
“Hey alright, it’s Kip Kasper
Clone radio, LA’s infinite repeat
How we feelin’ out there?
How’s your drive time commute?
I need a saga
What’s the saga?
It’s Songs for the Deaf
You can’t even hear it”
Statement της κατεύθυνσης του album, τραγούδια που ακούς από το ραδιόφωνο ενώ είσαι κάπου στην Καλιφόρνια/Νεβάδα/κάτι far west και οδηγάς. Τρελός ήχος της κιθάρας και groove ( κάτι που ακολουθεί όλο το album ), απίστευτο riff, το gain στο τέρμα, φωνητικά από τον Oliveri ( Auto Pilot <3 ) και εξαιρετικό intro κομμάτι για live.
No One Knows: Ενα υπερhit και από τα πιο αναγνωρίσιμα κομμάτια τους. Ξανά φοβερά riffs, αλλά την παράσταση κλέβει το rhythm section του drumming και του μπάσου που σε κάνει να χοροπηδάς στη θέση σου στο ρυθμό, να το πω funky? Να το πω.
First It Giveth: Ξεκινάει η το κομμάτι και σκέφτεσαι ακούω Dead Kennedys λίγο πιο γρήγορο? Όχι, μοιάζει η μπασογραμμή του, που δεν πειράζει γενικά, το California Uber Alles είναι κομματάρα. Άλλο ένα φοβερό rhythm section που ως συνήθως δίνει τη δυνατότητα να κάνει διάφορα μικρά γεμίσματα ο Homme με την κιθάρα στο τέλος του μέτρου. Σε βάζει σε ωραίο mood να πηγαίνεις γρήγορα, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.
A Song For The Dead: Πάλι τα ίδια, τι γίνεται κάθε τραγούδι ακολουθεί το ίδιο σκεπτικο? ΝΑΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ, αυτό είναι το album. Τρελό breakdown για το κουπλέ, φοβερά σολαρίσματα σα χαλί, τα φωνητικά του Lanegan και το ξέσπασμα στο τέλος για να μην ξεχάσουμε ότι τα γκάζια είναι στην τσίτα.
The Sky Is Fallin’: “For so long, I saw only wrong, But now to remind, It’s a waste of time.” Απλά βάλε ένα Jack σκέτο και άκουσέ το.
Six Shooter: ???
Hanging Tree: Το τραγούδι που ενέπνευσε τον Bellamy να γράψει το καλύτερο κομμάτι των Muse στα 10s ( Animals ) δεν μπορεί παρά να είναι κομματάρα.
Go With The Flow: Όλοι το έχουμε ακούσει, ξέρουμε τι κομματάρα είναι, άψογα φωνητικά, άρρωστος ρυθμός, τρελή μελωδία στις κιθάρες, μια νότα στο πιάνο/synth τι είναι αυτό, συναυλιακός ύμνος, ό,τι υπερβολή και να πεις έχεις πέσει μέσα γι’αυτό θα βάλω την αγαπημένη μου live performance που το αλλάζουν και με κάποιο τρόπο το κάνουν ακόμα καλύτερο. Α και “I want something good to die for to make it beautiful to live”
Gonna Leave You: Ίσως το μόνο διαφορετικό κομμάτι για μένα μαζί με το Another Love Song, έχει ένα Βρετανικό feeling, λες και ακούω το one hit wonder μιας μπάντας από το 1994, όλα καλά, είμαι fan πολλών τέτοιων τραγουδιών.
Do It Again: Τραγούδι στριπτιτζάδικο μαζί με το επόμενο, τα θέλουμε τέτοια τραγούδια για να φτιάχνουμε κατάλληλες playlist, αλλά πρέπει να βρεις version που κόβεται γιατί βάζουν τα φωνητικά από το ράδιο για το concept του album.
God Is In The Radio: Δες το προηγόυμενο, αλλά μπορείς να το βάλεις ολόκληρο.
Another Love Song: Ένα από τα τραγούδια που παραδόξως ήξερα από πριν για κάποιο λόγο, και όπως είπα και πριν μοιάζει λίγο διαφορετικό. Το καλύτερο τραγούδι των QOTSA που τραγουδάει ο Oliveri.
A Song For The Deaf: Το καλύτερο drumming που έχει παίξει ποτέ ο Grohl.
Mosquito Song: Το άψογο τέλος ενός άψογου δίσκου, όταν κατεβάζουν τους τόνους θα σε γονατίσουν.
Αυτό λοιπόν είναι για μένα το Songs For The Deaf, ένα album δυναμίτης που δε χρειάζεται ιδιαίτερα πολλά πράγματα να πεις, απλά πατάς το play και σε ταξιδεύει ή ταξιδεύεις μαζί του.